A bozóki erőd, TájGazda

Felvidék Bozók nevű települése a Besztercebányai kerület Korponai járásában található, Korponától 6 km-re, délkeleti irányban. A falu határában, egy dombon áll a törökellenes erőddé alakított kolostor,

mely rengeteg látogatót vonz. 1124 és 1131 között Szent István király tiszteletére emelték a bencés kolostort, mely Hont vármegye területén jelentős ítélkezési és igazgatási jogokkal rendelkezett. II. Béla király összeíratta az apátság javait: Hont vármegyében tíz birtok, Esztergom vármegyében kettő – melyek közül az egyik Bény volt –, valamint Nógrádban egy. Ezenfelül tizenkét faluban föld és nép, háromban szőlő. A 12. század második felében a bencés apátságot a premontreiek vették át.
Az Árpád-házi királyok uralkodása alatt békében és jólétben éltek lakói, a 16. század azonban változásokat hozott e téren. Az egyre több viszály és összetűzés oda vezetett, hogy 1433-ban a husziták dúlták fel, majd 1530-ban Balassa Zsigmond rárontott a kolostorra, és átalakította azt – miután a szerzetesek nagy részét lemészárolta. Az életben maradt premontrei szerzetesek levéltárukkal egyetemben a garamszentbenedeki bencéseknél találtak menedékre. Zsigmond az épületet mindenekelőtt kőfallal és vizesárokkal vette körül, a sarkakra masszív bástyákat emelt. Így vált az egyszerű, de igencsak ellenálló erődítménnyé, ahonnan több ízben is sikerült visszaverni a török támadásokat. Zsigmond az akkori uralkodó I. Ferdinánd támogatását élvezte, mivel az oszmán fenyegetettség ekkor már hatalmas méreteket öltött.
Az évszázadok viharai nem kímélték a várat. A Balassa család tulajdonából a Fánchykra szállt, később Thököly Imre egy tábornoka vette be, majd gyújtotta fel. Papneveldeként, de cselédházként is működött, a II. világháborúban megrongálódott, azóta azonban részlegesen felújították. A kolostort ugyan a 17. században újjáépítették, mára azonban csak a romjai találhatók a várudvaron, mellette a hajdan román stílusban épített templom egy része.
A vár könnyen megközelíthető autóval, illetve gyalogosan is. Bármikor szabadon látogatható.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A denevérek lakta Mézgedi-cseppkőbarlag

  Egy hűvös szombati napon indultunk el a Királyerdő-hegység irányába, hogy megnézzük Románia legnagyobb barlangját, a Mézgedi-cseppkőbarlangot (Pestera Meziad).

   
 • A marosillyei Bornemissza-kúria

  A marosillyei Bornemissza-kúria

  A dicsőséges magyar múlt hírnökei az egész Kárpát-medencében a kastélyok, kúriák és udvarházak. Ezek az épületek még akkor is mesélnek, ha nem méltó módon gondozzák őket, ha romosan várják a feltámadást.

   
 • Fából „kipiszkált” ajándékok

  A Kárpátalja Nagyszőlősi járásában található Tiszaújhelyben él és dolgozik Győry Mikós fafaragó, aki vidékünkön egyik állandó résztvevője a kézműves vásároknak, fesztiváloknak. Győry Miklós 1974-ben,

   
 • Mit ígérnek az októberi jeles napok?

  Magvető és Mindszent havának is nevezik az esztendő tizedik hónapját. A hozzá kötődő népi időjóslások a szüret, a következő év időjárása és a juhászok szempontjából is fontos.

   
 • Kárpátalja - Ökörmezői járás

  Ökörmezői járás, TájGazda

  Azért merem így egyben ajánlani, mint járást, mert így együtt az igazi. Nem olyan, mint Munkács, vagy Ungvár. Kárpátaljának ezt a részét (és még jó pár ilyen részét)

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére