Pipacsmező, TájGazda

Lassan eljön a tanév vége, a ballagás ideje. Ilyenkor a tanulok mellet az iskolák, tantermek is díszbe öltöznek. Legtöbbször pipacsot, búzavirágot, mezei szarkalábat, rózsaszirmot szednek a gyerekek a tantermek,

folyósok díszítésére. A pipacs díszítőjellege mellet számos egyéb pozitív tulajdonsággal is bír. Használják az élelmiszeriparban, a ruhagyártásnál és a gyógyászatban is.

A vadon termő pipacs vagy vadmák (Papaver rhoeas) a boglárkavirágúak rendjébe tartozó növény. Feltűnő színe révén már messziről észrevenni hollétét. Mezőkön, szántók szélén, tarlókon, parlagokon, utak mentén látni a pirosban virító egynyári növények tengerét. Kerti növényként ma már ritkán ültetik, inkább dísznövény változata található meg.

A pipacsban lévő rhoeadinnek köszönhetően jó száraz köhögés csillapítására, rekedtség kezelésére. Enyhe idegcsillapító, idegnyugtató hatású. Egészséges szívű felnőtteknek a szív fokozott ingerlékenysége esetén ajánlott. Alkalmazható enyhe álmatlanság kezelésére, tea formájában toroköblögetésre. A pipacsvirágot gyakran társítják más gyógynövényekkel pl. a hársfavirággal, levendulával, golgotavirággal, erdei mályvával, orvosi zilizzel.

A növény magját, levelét, kinyílt virágszirmait májustól júliusig gyűjtik. A szirmokat nem szabad megtörni, mert akkor elvesztik színüket, befeketednek. A gyűjtést követően vékony rétegben kell kiteríteni a szirmokat és napfényes helyen szárítani. A szárítás során a szirmok liláspiros színt vesznek fel.
A NÖVÉNY TERMÉSEIT SOSEM SZABAD MEGRÁGNI, MERT MÉRGEZŐ ALKALOIDOK VANNAK BENNE!

Kedvelik a ruhaiparban különféle szövetek festésére. Élelmiszeriparban a magját sütemények, saláták ízesítésére, salátaolaj készítésre használják. Virágszirmaiból vörös ételfestéket, szirupot készítenek. Levelei nyersen vagy főzve fogyaszthatók, de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Régen bort is színeztek vele.

Gyermekeknél a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat!

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Handmade by Ivi

    Ivi design, TájGazda

    Már az ókori egyiptomiak és különböző afrikai törzsek tagjai is égettek fára bizonyos motívumokat. E díszítési is kifejezésforma azóta lényeges technikai fejlődésen ment keresztül, így alakult ki a ma ismert pirográfia.

     
  • Koccintás Orbán pálinkával

    Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

    Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

     
  • Bethlen Gábor szülőháza

    Bethlen Gábor szülőháza, TájGazda

    A Dévai Szent Ferenc Alapítvány a marosillyei Veres-bástya tulajdonosaként minden nyáron megnyitja az érdeklődők előtt a Bethlen Gábor tiszteletére és örök emlékezetére nevet viselő kiállítást.

     
  • Hagyományőrzés varrottasokkal

    Hajdó Jolán - hagyományőrzés varrottasokkal, TájGazda

    A Marosvásárhelyen élő Hajdó Jolán leginkább udvarhelyszéki és nyárádmenti varrottasokat készít. Ragaszkodik a minél régebbi, eredeti mintákhoz (http://jolanart.blogspot.ro/).

     
  • Academia Istropolitana

    A Pozsonyban jelenleg is megtalálható Academia Istropolitana a mai Szlovákia területén található legrégebbi egyetem, melyet egyben a történelmi Magyarország első ilyennemű oktatási intézményei

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére