Via ferrata a Gyilkos-tónál, TájGazda

Szérkelyföldön, a sziklamászók örömére tavaly ősszel adták át a Gyilkos-tó legújabb látványosságát, az 1345 méter magas Kis-Cohárdon kiépített fia ferratát. A „vasalt sziklaút” kétszáz méter hosszú,

173 méter szintemelkedéssel. Jó időben, egy jó erőnlétben lévő mászónak az út nagyjából ötven perc, aminek a végén egy két sziklacsúcs közt kifeszített kötélhídon kell átkelni egy 160 méter mély szakadék felett. A pálya a legkönnyebb A-tól a legnehezebb F-ig jelzett skálán C/B besorolást kapott. A pályán kötelező a hegymászósisak, hegymászó hám, kesztyű a kapaszkodáshoz, megfelelő „kantár” és két karabiner. Ez a két karabiner az, aminek minden körülmények között a via ferrata biztonsági kábelébe beleakasztva kell lennie. Három méterenként van a kábel rögzítve, ez azt jelenti, hogy egy megcsúszás esetén is legtöbb három métert csúszhat a mászó. A via ferrata gyakorlatilag egy olyan hegymászó alternatív útvonal, ahol a sziklán kiépített biztosító kötelek, kapaszkodó, lábtámaszok teszik lehetővé a mászást. Aki minden előírást, szabályt betart, azt egyszerűen nem érheti baleset, így a mászó útnál nem is lesz állandó felügyelet, ahogy nincs a hegyi bicikliutakon vagy a sziklákon sem. Mindenki saját felelősségre használhatja a pályát száraz és szélcsendes időben. A mászóút kezdetén található információs tábla minden szükséges információt tartalmaz, de a gyergyószentmiklósi turisztikai irodában, és a hegyimentőktől is lehet érdeklődni.
A via ferrata egy új kínálat a térség hegymászó-turizmusában, ami máshol igen népszerű, különösen az Alpokban. Nem feltétlenül a profi hegymászók használják, hanem sokszor hétköznapi turisták is. A különleges élményen kívül természetesen a biztonság a legfontosabb szempont. A kalandvágyók egyelőre saját felszerelésükkel mászhatnak az acélsodrony mentén, amennyiben az minden követelménynek megfelel, ám a szükséges felszerelés bérlésére is lehetőséget kívánnak teremteni a közelben.
A 2010 óta tervezett létesítmény a Dancurás hegyimentő csapat alapos munkájának köszönhetően a megyei tanács hozzájárulásával készült el. A mászóút a Wild Ferenc-emlékút nevet kapta a gyergyói Hegyimentő Egyesület alapítója tiszteletére, aki tavaly tavasszal hunyt el. A via ferrata remélhetőleg számos sziklaszerető természetjárót fog a Gyilkos-tóhoz csalogatni, akik egyedülálló élménnyel gazdagodhatnak majd.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A borkedvelők Mekkája

  Egy nap, amely a finom borokról, a jó hangulatról, mulatásról, szórakozásról szól. A kb. 600 lelket számláló, borairól híres horvátországi település, Vörösmart (horvátul, Zmajevac)

   
 • Egy sikeres családi borvállalkozás

  Varga Családi Szőlészet-Borászat, TájGazda

  Bár a kárpátaljai termelők dolgát valószínűleg sokáig megnehezíti még Ukrajna kedvezőtlen gazdasági helyzete, a turizmusnak, gyümölcs- és zöldségtermesztésnek, borászatnak kedvező földrajzi adottságaink

   
 • Korszakváltás a gazdálkodásban

  Biogazdalkodás, TájGazda

  Felbecsülhetetlen érték az egészség. Aki elvesztette, mindent megtenne azért, hogy újra teljes életet éljen. A mindennapi táplálkozási szokásaink nagyban hozzájárulnak ahhoz,

   
 • Magyar katonasírok, temetők Körösmezőn

  Magyar katonasírok, TájGazda

  A rahó járásban megtalálhatóak mindkét nagy világháború elesett magyar katonáinak síremlékei, nyughelyei. Első világháborús osztrák-magyar katonai temető a Prutec folyó partján:

   
 • Településnevek „kocsimarasztó nagy sár”-ból

  Településnevek „kocsimarasztó nagy sár”-ból, TájGazda

  Mondd a neved, megmondom, ki vagy! – tartja a szólás. A vezetéknevek sok esetben elárulják, mivel foglalkozott, hol élt, milyen volt az, akit elsőként illettek neve. Hasonló a helyzet a településnevekkel.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére