Napraforgó, TájGazda

A minap a határban jártam, hogy megnézzem milyen az idei búzánk. A parcellához vezető után volt szerencsém néhány helyen megcsodálni a nyár egyik nagy kedvenc növényét,

a már messziről virító sárga virágú napraforgót. Úgy vélem, hogy sokunk szereti eme napvirág vagy kenyérvirágként is ismert növényt, hiszen fényképek sokaságán látom visszaköszönni. Profi és amatőr fényképészek kedvelt színtere a napraforgóföldek. Mi több festők is több alkalommal vitték fel vászonjaikra pl. Vincent van Gogh is. Szépségük nyugtatólak hat az emberi lélekre. Sőt a belőle kinyerhető olajnak is számos jótékony hatása van a szervezetre.

A napraforgó (Helianthus annus) az őszirózsafélék családjába tartozik. A világ számos országában termesztik. Eredetileg Észak-Amerika nyugati feléről származik ez az igen kedvelt haszonnövény. Az indiánok már kb. 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Európába a XVI. században spanyol hódítók által kerül be. Kezdetben dísznövényként fordult elő virágoskertekben, illetve magas fehérjetartalma révén takarmánynövényként termesztették főként sertések számára. Idővel azonban felismerték a benne lévő napraforgóolaj jelentőségét. Így egyre nagyobb területeken kezdték el vetni ezt az egyéves meleg- és fényigényes növényt.

Mintegy 70 fajtája ismert. Az egyes fajták formája egészen eltérő lehet. Van, amelyiknél a sárga szirmok hatalmasak és a magok száma kevesebb vagy éppen fordítva. Az eddig mért hivatalos adatok szerint a legnagyobb napraforgó 9 méter magasra nőtt. A napraforgóról érdemes tudni, hogy egy tányérjában akár 2000 darab mag is lehet egyszerre. Továbbá tudományos eredmények támasztják alá, hogy a napraforgó képes csökkenteni a nukleáris sugárzást. Mégpedig úgy, hogy a talajból, vízből felszívja és megköti a radioaktív- és ólomszennyezéseket. (Pl a csernobili- és fukushimai atomkatasztrófa után, azon a környéken napraforgó ültetvényeket telepítettek. A későbbi vizsgálatok pedig igazolták, hogy csökkentették a szennyeződés mértékét.) Ezért antinukleáris szimbólumként is tekintenek rá.

A napraforgó magjából hideg vagy meleg sajtolással kinyerhető étolaj 85-90%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, melyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, a koleszterinszint csökkenéséhez. Jelentős D-, E- és B vitamintartalommal bír, ásványi anyagokban, káliumban, kalciumban, vasban gazdag. A magjából kinyert olajat nem csak étkezési célra használják fel, hanem nyugtató és hidratáló tulajdonsága révén a bőrgyógyászatban, szépségiparban kenőcsök alapanyagaként is szolgál. Hatékonyan kezelhető vele a pattanásos, ekcémás, gyulladt bőr. A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyes bőr kezelésére használták/használják. Továbbá hidratálja a hajat is, ezáltal lágyítja azt és szép ragyogást kölcsönöz neki. A magja mellett a szirmából készített tea remek vízhajtó, láz- és idegcsillapító, görcsoldó és sebgyógyító hatású.
Magja és olaja ételek, saláták ízesítésére egyaránt használható. Sokunk kedvenc csemegéje a szotyola, nyersen, olajban sütve vagy pirítva is igen kedvelt nassolnivaló lehet egy jó film nézése során.

Ugyanakkor nemcsak mi, emberek szeretjük. Talán nálunk is jobban imádják a madarak. Ezt tapasztalom is. Ugyanis a kertemben lévő tányérokból a legtöbbször kicsipkedik a magokat az arra tévedő madarak.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Néptáncmozgalom a Vajdaságban

  Néptáncmozgalom a Vajdaságban, TájGazda

  Kiss Zsélykó – Zsiga néptáncoktató neve Vajdaság – szerte nem ismeretlen, hiszen 25 éve a szakmában tevékenykedve  teszi a hagyományőrzést, a néptácmozgalom népszerűsítését.

   
 • A bényi kéttornyú templom

  A bényi kéttornyú templom, Tájgazda

  Bény (szlovákul Bíňa) a Garam partján fekszik Esztergomtól 16 km-re, északnyugati irányban. Minden gond nélkül megközelíthető gépkocsival, illetve tömegközlekedési járművel – busszal és vonattal egyaránt.

   
 • Handmade by Petrucci

  Handmade by Petrucci, TájGazda

  A felvidéki Komáromból származó Petra mindig is érdeklődött a divattervezés iránt. Ruhakészítői végzettséggel bír, körülbelül tíz évig tanult szakmájában dolgozott, aztán váltott.

   
 • Héder András, hordó- és vágódeszkakészítő mester

  Héder András, hordó- és vágódeszka készítő mester, TájGazda

  Sárosoroszi település Kárpátalján (Ukrajna) található, a Beregszászi járás egyik kicsiny magyar faluja. A járási székhelytől 16 km-re a Borzsa folyó bal partján fekszik, valamint határközség is,

   
 • „Mint egy élő mesekönyv, élmény itt járni”

  Boldogkő Vára: „Mint egy élő mesekönyv, élmény itt járni”, TájGazda

  Az emberi kezek olykor hihetetlennek tűnő dolgokat képesek létrehozni. Sokszor elgondolkodom azon, hogy hogyan is tudtak templomokat, várakat, kastélyokat felépíteni az ókorban, középkorban

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére