Egy darabka régmúlt – Bélháromkúti Apátsági Templom, TájGazda

Általános iskolás osztálykirándulások alkalmával többször megfordultam Bélapátfalván. Ezeken a kirándulásokon mindig megnéztük a helyi Apátságot.

Az idő múlásával sajnos az emlékeim elhalványultak a templomról. Viszont az idén nyáron volt szerencsém– így felnőtt fejjel - ismét eljutni a környékre a családommal. És mivel útba esett a település meg is álltunk a templomnál. Az eltelt évek alatt sokat változott hely, a környék. De a látvány, amelyet a Bél-kő hegy és annak lábánál elhelyezkedő Apátság nyújt még mindig lenyűgöző.

A parkolóból csodás látvány tárul elénk. Igaz a templomot még nem látni, de a zöld rengetegből kiemelkedő fehér sziklák megbabonázzák a szemeket. Hosszú percekig néztem a messzi távolban lévő hegyet, azokat a lépcsős formákat, melyet az egykori mészkőbányászat kitermelése során ért el. Ugyanis a hegy ezen részén évekkel ezelőtt még mészkövet termeltek ki, amelyet a cementgyártáshoz használtak fel.

A parkolóból egy enyhén meredek kikövezett út vezet fel az Apátsághoz. Az út mellett az elejétől a végéig ott csordogál a Háromkút forrás tiszta vize. Kb. 20 perces séta után el is érjük az úti célunkat, a román stílusú bélapátfalvi Ciszterci Apátságot. Az Apátságot 1232-ben kezdték el építeni, II. Kilit egri püspök engedélyével és építkezését 1241 után fejezték be. A monostor, mely a templom mellett állt már korábban megépült. Az itt élő szerzetesek –írtak, számoltak, szántottak, vetettek, építőmesterként tevékenykedtek. A monostor virágzásának korszaka a XIV. század vége és a XV. század első felére tehető, Zsigmond és Mátyás király időszakára. A vallásháborúk alatt a szerzetesek elhagyták a monostort. Az elhagyatott monostor falait lerombolták, a templomot felgyújtottá, amely majd 200 éven keresztül romokban hevert. 1732-ben elkezdték az Apátság falait újjáépíteni, javítani. Ezt követően a templom ismét használható vált. A templom újjáépítés során a monostor falai szinte teljesen eltűntek. Ma az Apátság mellett, a déli oldalán romkertként látható.

Az elmúlt években Európai Uniós támogatásból további fejlesztések történtek az Apátságon és annak környékén. Az apátsági kisházban (hajdani erdészház) kiállítást rendeztek be az elmúlt 300 évből származó ásatások során előkerült kövekből, leletekből. Illetve a több száz éves rózsaablak- és oszlopmaradványokból. A vetítő teremben egy kb. 20 perces kisfilm segítségével bemutatásra kerül az Apátság, megismerhetjük a ciszterci rend és a szerzetesek életét (több nyelven is). Továbbá audi-guide rendszeren keresztül vagy élőszavas idegenvezetés keretein belül is lehetőség van megismerni a monostor és a templom történelmét.
Az Apátság nem csak múzeumként funkciónál. Húsvét és a Mária Búcsú közötti időszakban kéthetente szentmiséket tartanak. Ugyanakkor kedvelt színhelye osztálykirándulásoknak, esküvőknek. Ott jártamkor is egy esküvői ceremóniába futottunk bele. Továbbá évente több alkalommal tartanak művészeti előadásokat. Az egyik ilyen hangverseny alkalmával szólaltatják meg az orgonaművészek az itt lévő hazánk egyik legrégebbi templomi orgonáját is. A templom belső tágas térrel bír és a rózsaablaknak köszönhetően rengeteg fény áramlik be. A falakat vörös és szürkészöld kövek építik fel. A belső kialakítása és a berendezések barokk stílusjegyeket viselnek magukon. Egyik legértékesebb eleme a késői barokk korból származó Szent Imre oltár.

Az apátság fenséges megjelenésével fennen hirdeti Szent Bernát hitvallását:
„Lángolj és világíts! Csak lángolni kevés, csak világítani hívságos semmiség. Lángolni és világítani: ez maga a tökéletesség!”

További információk az alábbi honlapon érhetők el: http://belapatfalvaiapatsag.hu/

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A makói szíjgyártó és a (Mercedes) Benz Viktória

  A makói szíjgyártó és a (Mercedes) Benz Viktória, TájGazda

  Karl Fridrich Benz 1871-ben tette le a Mercedes Benz autógyár alapjait, amelyhez 1890-ben csatlakozott Gottlieb Daimler és Wihelm Maybach is. Az akkor még Benz Motor Company néven működő vállalat

   
 • Malonyai kastély

  Kedves olvasóink egy korábbi írásunkban már olvashattak a világon egyedülálló malonyai arborétumról. Akkor említettük, hogy az örökzöld park szélén máig áll

   
 • Jókedvre hangoló zenedobozok

  Zenedobozok, TájGazda

  A kolozsvári Békési Attila annyira szereti a zenét, hogy kis dobozokba zárva kínálja az érdeklődőknek. Tetszetős dísztárgyakba vannak elrejtve a dallamok, melyek kézbevétellel bármikor életre kelthetők, kicsalogathatók.

   
 • Esterházy-kastély a zselízi parkban

  Esterházy-kastély a zselízi parkban

  Zselíz (szlovákul Želiezovce) Lévától délre, a Garam mentén fekszik. Magyarország felől könnyen megközelíthető. Esztergomtól 36 km-re, északi irányban, míg a parassapusztai

   
 • Cheesio

  Cheesio, TájGazda

  Francisti Tamás a Felvidék nyugati részén fekvő Alsószeliben él. Személyében egy olyan Sajtkészítőt ismerhetünk meg, aki rendkívül büszke a foglalkozására, vállalkozására.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére