Erdőszentgyörgy közelében a Küsmöd-patakra tervezett duzzasztógát építése temette a víz alá Bözödújfalut, azt a települést, melynek már a középkorban temploma volt, és létét írásos dokumentumok bizonyítják.

A falu és a vízben álló templom a romániai falurombolás jelképévé vált. A római katolikus templomtorony bírta legtovább a hírnök szerepet, de két évtized után, 2014 júniusában az is leomlott.
A falu egykori lakói, Erdőszentgyörgy önkormányzatával közösen fontolgatták, hogy újra kellene építeni a templomot. Idén februárban váratlanul leszakadt a vízben álló irányítótornyot gáttal összekötő gyaloghíd egy szakasza, a műszaki vizsgálatok és a javítási munkálatok érdekében le kellett engedni a tóból a vizet. Ez a templomépítésre is nagy lehetőség! Fel is gyorsultak az események. Erdőszentgyörgy Önkormányzata és a Bözödújfaluért Egyesület közös adománygyűjtést szervezett. Az újonnan épülő templom minden olyan vallási felekezetet hivatott szimbolizálni, amely jelen volt az elárasztott településen. A tervek szerint cölöpökre helyezik az épületet, de a tornyot és a hajót úgy építenék vissza, hogy az minimális eltérést mutasson az egykori templomtól. Az elképzelések szerint a templom látogatható lesz a turisták számára. A torony kiállítások, a hajó falai által közrezárt tér pedig rendezvények helyszíne lesz. A tó partjától a templomig hídon keresztül lehet majd eljutni. Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere 250 ezer euróra becsülte az építkezés költségeit. Az összetartozás templomának visszaépítését sokan támogatták már, de még mindig jelentős rész hiányzik a megvalósításhoz, az idő pedig sürget, mivel a vízügy illetékesei a karbantartási munkálatokat már elvégezték, s bár hosszú időre lesz szükség a tó feltöltéséhez, jó lenne, ha legalább az alapokat szárazon építhetnék meg. Erdélyben vannak kihelyezett adománydobozok, de az egyesület számlájára is átutalható a felajánlott összeg, legyen az lej, forint, vagy euró:

BANCA TRANSILVANIA – TARGU MURES
ASOCIATIA BOZODUJFALERT,  COD CLIENT 257338,  SWIFT: BTRLRO22
HUF RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR RO73BTRLEURCRT0257533801
RON RO26BTRLRONCRT0257533801

Az Erdőszentgyörgy facebook oldalon rögzített bejegyzésként tüntetik fel azokat, akik nevüket vállalva adományoztak kisebb-nagyobb összeget. De ugyanilyen hálásak a névtelen adományozóknak is.
A pusztítást senki nem állíthatta meg, de bárki hozzájárulhat a templomépítéshez, az összefogás jelképéhez, mely évszázadokig biztosítja majd Bözödújfalu feledhetetlenségét.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • HamzaCrochet - Horgolt cipellők

  Kenneth Cole divattervező egyszer az mondta, hogy: "Egy átlagos nő évente hétszer esik szerelembe, ebből hatszor cipőbe." Ebben a kijelentésben rejlik némi igazság.

   
 • Matula Múzeum – Bátorkeszi

  Ki ne ismerné Matula bácsit, aki Fekete István ifjúsági regényében két városi fiút vezet be a Balaton-környéki nádas, s az ottani élet rejtelmeibe. A magyar irodalom e kiváló művéből részletekbe menően

   
 • A szenteltvíz és a néphagyományok

  A következőkben kárpátaljai görögkatolikus falvakban gyűjtött, szenteltvízhez kötődő szokások olvashatók. A Vízkereszt a kereszténység egyik legrégibb ünnepe.

   
 • Palásthy-kastély

  Palást (szlovákul Plášťovce) Felvidék Nyitrai kerületének Lévai járásában, Ságtól mintegy 10 km-re fekszik a Korpona-patak partján. 1910-ben 1717 főt számlált,

   
 • Hazánk egyetlen barlangvára – a Siroki vár

  Ahogy haladunk Sirok felé, már viszonylag messziről lehet látni a hegy tetején magasló vár romjait. A községbe beérve azonban szemfülesnek kell lennünk. Ugyanis a várhoz vezető utat nem könnyű megtalálni.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére