Amikor kisgyerek voltam, volt egy naspolya fája a nagyszüleimnek, ami sajnos már nincs meg. Emlékszem, hogy a hideg idő beálltával már csak ez az egy gyümölcsfa volt a kertjükben.

Ahogy jött a dér, a csípősebb napok, már mentünk is ki, hogy szedhessünk a gyümölcséből. Nézegettük az egyes szemeket, nyomkodtuk és kerestük a legpuhábbakat. Merthogy a naspolya akkor a legfinomabb, legédesebb, amikor már össze van fonnyadva, kicsit meg van szottyosodva. A gyümölcs belsejét csak úgy szívtuk ki, a benne lévő magokat pedig köpködtük ki a testvéreimmel. Versenyt csináltunk belőle, hogy kié jut el messzebb.

A naspolya (Mespilus) igen ősi gyümölcs, már kb. 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Európában először a görögök, majd a rómaiak honosították meg. Rokonságban van a birssel, almával és a körtével. A rokoni viszonyra a gyümölcs alakja is emlékeztet. Hiszen a formája átmentet az alma és a körte között. A vadon élő naspolya fajták ágai tövisesek, szúrósak, míg a nemesített fajaik már csak egy kicsit vagy egyáltalán nem szúrnak. Ismertebb hazai fajták a hollandi óriás naspolya, a notthingham-i naspolya és a szentesi rózsa naspolya. Népiesen nevezik lasponyának, miszpolyának, noszpolyának is.

Gyerekként még nem tudtam mennyire egészséges gyümölcs is a naspolya. De ma már igen. A téli időszakban igazi vitaminbombának számít ez az ősi növény. A gyümölcsöskertek utolsó szüretelhető étke. Manapság azonban kevés helyen találkozni vele. A gyümölcse mellett a virágai, őszi levelei díszítőelemként is közkedveltek. Gyümölcsének magas a pektin, C-, B-, E-vitamin és karotin tartalma. Illetve gazdag ásványi anyagokban, mint kalcium, kálium, magnézium, cink, mangán, vas, réz.

A naspolyát október végén, november elején érdemes leszüretelni. Ekkor még a halvány barnászöld, dió nagyságú szemeket kell leszedni. Ezeket a kemény gyümölcsöket a kamrában, padláson száraz körülmények között, kiterítve kell tárolni, ahol néhány hét alatt megpuhulnak, édes és kellemes ízűek lesznek, megérnek. De az sem gond, ha tovább maradnak kint a fán a termések. Sokkal zamatosabb lesz az ízük, ha a dér egyszer kétszer megcsípi. Az érett szemekből készíthető lekvár, zselé, ivólé, püré, befőtt, „naspolyasajt”. Sütemények finom tölteléke. Jól illik hozzá a fahéj, gyömbér, szegfűbors, kömény fűszerek. Az így elkészült fűszeres lekvár sült húsokhoz is ajánlott. Fájának kérge szívós, így faszobrászok, fafaragók előszeretettel használják és nagy becsben tartják.

A régi időkben a javasasszonyok a gyümölcsben lévő magokból teát készítettek, melyet vesekő elhajtására alkalmaztak. Kérgének főzetét pedig vérzéscsillapításra használták. Magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre, anyagcserére. A naspolya lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását. Vastartalma miatt vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott. Igazolt a csonterősítő és gyulladáscsökkentő hatása is. Megfázás, nátha esetén képes a torok és a szájüreg gyulladásait csillapítani. A benne lévő pektin kedvező hatással van a vér koleszterinszintjére. A szépségápolás területen a bőr ránctalanítására, regenerálására is használják.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A konyha nélkülözhetetlen kellékei

    A konyha nélkülözhetetlen kellékei, TájGazda

    A hétvégén lehetőségem volt eljutni az Újkígyóson megrendezésre került kézműves vásárba. Az egyik asztal mögött két kedves, barátságos arc fogadott, Julianna és lánya Betti.

     
  • Hagyomány új keretben

    2014-ben a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán rongyszövés tanfolyam indult felnőttek számára azzal a céllal, hogy a jelentkezők elsajátítsák

     
  • Arany és ezüst féldrágakövek társaságában

    Szabó Gyöngyvér ékszer, Gyergyó, TájGazda

    Egyszer egy 15 éves kislánytól, amikor aranyfülbevalót csináltattak neki, anyukája megkérdezte, hogy volna-e kedve kitanulni ezt a mesterséget. A vonzó ajánlatra nehéz lett volna nemet mondani, érdeklődni kezdtek,

     
  • Hám, karkötő és bibliaborító a Petrusinec-műhelyből

    Hám, karkötő és bibliaborító a Petrusinec-műhelyből, TájGazda

    Kárpátalján a nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényeknek gyakori szereplői  a tiszaújlaki Petrusinec házaspár, Ilona és Vladimir (vagy ahogy a legtöbben ismerik, Ladi), akik munkáikkal kellemes

     
  • Mátyás király fái

    Mátyás király fa, TájGazda

    Ha egyszer rangsorolnunk kéne a magyar történelem legnépszerűbb, leginkább kedvelt királyait, Hunyadi Mátyás minden bizonnyal az élmezőnyben végezne. Nem hiszem, hogy lenne olyan magyar ember,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére