Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

A Nevetlenfaluban született, jelenleg Szőlősgyulán élő Sápi Tóth Éva szülési szabadsága alatt kezdett el textil rózsákat készíteni, később egy kézműves, harisnyavirágokkal foglalkozó ismerőse javaslatára

próbálkozott meg ezzel a technikával is. Lassacskán pedig olyannyira belemerült a kézművességbe, hogy már vásárokra, fesztiválokra is hívták, hogy bemutassa termékeit, ill. gyerekeket is megtanítson az általa ismert technikákra.

– Honnan tanultad meg a textilvirágok elkészítését?

– Facebookon talált videókat néztem meg, és azt gondoltam, ha másnak megy, miért ne menne nekem is? Kipróbáltam, sikerült, és ennek annyira megörültem, hogy később igyekeztem is továbbfejleszteni a tudásomat harisnyavirágok készítésével. Nézegettem egy ismerősöm munkáit, sok ötletet találtam a Pinterest képmegosztón is. Eleinte csak a családtagok kapták meg ajándékba a „prototípusokat”. Kezdetben az otthon talált holmikból, a nővérem és a saját régi harisnyáimat felhasználva dolgoztam. Aztán Vásárosnaményból tudott hozni a nővérem kifejezetten e célra szánt hozzávalókat. Beszereztem a hozzávaló drótot, száltakarót. Nyilván be kell fektetnie az embernek, ha ilyesmibe akar belevágni. Addig, amíg nem minőségi alapanyagokkal dolgoztam, addig nem is adtam el semmit. Jobb anyagból viszont nyilván jobb terméket lehet előállítani, és amikor úgy láttam, a munkáim kivitelezése már eljutott arra a szintre, hogy esetleg kapnék is valamit értük, feltettem róluk fényképet Facebookra, így árultam. Illetve, a nővérem is vitt magával Beregszászba, plusz a munkahelyemen is sikerült eladni valamennyit. 

– Itthon nem sikerült megfelelő alapanyagokat találni?

– Ha az ember feljárja a turkálókat, ráakadhat színes harisnyákra, de azok erre a célra nem megfelelő minőségűek. Volt olyan időszak, amikor Naményban sem tudtuk alapanyagot vásárolni. Akkor turkálóban szedegettem össze, de azzal nem volt olyan jó dolgozni, mert sokszor felfutottak a szemek. Nem is mertem megrendelést vállalni, mert nem akartam olyat kiadni a kezemből, ami csak addig szép, míg el nem viszik, utána tönkremegy. 

– Hogyan alakult az eladás, megrendelés?

– Először harisnyavirágot készítettem nagyüzemben, karácsonyi vásárra. Aztán elkezdtem filccel is foglalkozni. Mondhatjuk, hogy szezonális, mikor milyen termék kelendőbb. Egy alkalommal készítettem karácsonyi szalag applikációt, de szoktam tavaszi kopogtatót, adventi koszorút is. Mostanában pedig nagyon népszerű lett a fiatal anyukák körében a gyerekbarát, antiallergén filc anyaggal díszített, a kisbaba nevével ellátott forgó, amit a gyerekágy fölé erősítenek. Nagy tételben nem tudok megrendeléseket vállalni, mivel dolgozni járok, háztartást vezetek, gyereket nevelek. De 4-5 cserepes orchideát, 5-6 kopogtatót azért el tudok készíteni egy hét alatt, ha rászánom az időt. Úgy látom, mostanában egyre népszerűbbek a kézműves termékek. Az orchidea is azért kelendő például, mert azt nem kell gondozni, mint egy élő virágot, illetve egész évben „virít”.

Éva tervei, álmai között szerepel, hogy megtanulja cérna felvetését az esztovátára és a pokrócszövést. Így remélhetőleg hamarosan szőttes pokróccal is kiegészül az általa készített termékek felhozatala. 

Espán Margaréta

Pin It
 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

A Nevetlenfaluban született, jelenleg...
Ezen a héten kezdetét vette/veszi a...
Egy nemzet konyhakultúrája korántsem csak...