Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Házi lekvárokkal és szörpökkel várja az érdeklődőket Benében a Milekvárunk csapata. A Bábel család három nemzedéke közösen készíti a hagyományos ízvilágú termékeket. 

Bábel Zsuzsannával beszélgettem a Milekvárunk munkájáról.

Zsuzsa családjában nagy hagyománya van a lekvárfőzésnek. A munkában a család három nemzedéke vesz részt a nagymamáktól Zsuzsannán és férjén át két fiúgyermekükig. Milekvárunk – kézműves lekvárok és szörpök névre keresztelt termékeiket épp egy évvel ezelőtt ismerhette meg a vevőközönség. 

A Milekvárunk csapata elsősorban a közvetlen környezetükben megtermő gyümölcsöket használja. Bene és környéke kedvező természeti és földrajzi adottságokkal rendelkezik, így a jelenleg használt 15 gyümölcsfajtából mindössze kettőt, a fekete és a vörös áfonyát szerzik be másutt. 

A lekvárfőzések időszaka az eper érésekor kezdődik. Ezt követik sorban a szezonális gyümölcsök, nevezetesen: málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, fekete- és piros ribizli, fekete áfonya, vörös áfonya, birsalma, alma, szeder, csipkebogyó, végül a szilva. A gyümölcsöket hagyományos módon, egy 70 literes üstben főzik. Bár a lekvár egyik fő jellemzője, hogy édes, a Milekvárunknál csak minimális mennyiségű cukrot adnak a gyümölcshöz. Így érik el, hogy ne legyen émelyítően édes, hanem jól érződjön a gyümölcs saját íze. Minden főzésnél odafigyelnek a gyümölcs természetes cukortartalmára is, ami a csapadék és a napsütés mennyisége miatt minden évben más. Vagyis nem ragaszkodnak egy bizonyos gyümölcs/cukor arányhoz. S ha már édesítés. Bábelék hozzáadott cukor nélkül, steviával édesített lekvárt is kínálnak a vásárlóknak. Ezek az eper, az őszi- és a sárgabarack, az alma, a csipkebogyó, az áfonya és a szilva. 

A lekvárokon kívül a magas létartalmú gyümölcsökből (eper, málna, meggy) szörpök is készülnek. A kínálatban ezeken kívül akác, bodza, hárs, citromfű, menta és levendulaszörpöt is találunk. 

Aki érdeklődik a Bábel család termékei iránt, követheti a Milekvárunk Facebook-oldalát, ahol lekvárral készülő hagyományos ételek és sütemények receptje is megtalálható. 

További elérhetőség:

Telefon: +380 95 571 0803

Tóthné Espán Margaréta 

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

Pin It
 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,