Egyesek számára ismeretlen, némelyikünk kertjéből pedig szinte már kihagyhatatlan az édesburgonya vagyis a batáta termesztése. A kertészek körében is évről évre közkedveltebb növény,
amit főkent gyökérgumója miatt termesztenek, de fiatal levelei is szintén fogyaszthatóak. A közönséges burgonyától különböznek mind alakjukban, növekedési formájukban és nem utolsó sorban ízükben. Ezért is vált leginkább oly közkedvelté egyesek számára.
PALÁNTÁK ELŐNEVELÉSE
A tél folyamán februárban, legkésőbb március elején a batátákat befőttes üvegben vagy műanyag pohárba helyezzük, majd felöntjük félig vízzel. A vizet érdemes folyamatosan cserélni, amint zavarossá válik.
Egy-két hét elteltével már megjelennek az első gyökerek. Nem sokkal azután elkezdenek megjelenni az első hajtások is, amelyek ha elérték a 10-20 cm nagyságukat, illetve ha rendelkeznek 5-6 darab levéllel akkor leválaszthatóak a gumótól. Egy gumóból akár 15 új hajtás is kinyerhető. Ezeket a hajtásokat szintén vízbe helyezzük, majd megvárjuk amíg gyökeret eresztenek. Miután a leválasztott hajtásokon is megjelentek a gyökerek, áthelyezzük őket egy kisebb cserépben, ahol tovább tudnak fejlődni.
ÜLTETÉS, GONDOZÁS
A palánták a talaj menti fagyok elteltével, május közepétől helyezhetőek ki a szabadra. Ültetéskor az ajánlott sortávolság 1 méter a tőtávolság pedig legalább 30 centiméter. Mivel fénykedvelő növény, ezért ügyeljünk arra, hogy ne árnyas helyre ültessük a palántákat. Szárazságtűrő is egyben, de a palánták befoganásának, valamint a bőséges termés érdekében fontos a rendszeres öntözés biztosítása. Növekedésük során célszerű a hajtások felszakítása, hogy megakadályozzuk azok legyökerezését.
BETAKARÍTÁS, TÁROLÁS
A betakarításra szeptemberben, a levelek elsárgulásának kezdetekor kerül sor. Fontos, hogy betakarításkor minél kevesebb sérülés érje a gumókat tárolásuk érdekében. Hogy könnyebben hozzáférhessünk a gumókhoz, ajánlatos eltávolítani az elágazódó indázó szárakat. Egy – egy fészek alatt akár 12 darab édesburgonya is megteremhet. Az egészséges gumókat hűvös, száraz helyen tároljuk.
Ropogósra sült édesburgonya lapcsánka
Hozzávalók:
2 nagy édesburgonya
2 tojás
fél bögre sima liszt
2 darab újhagyma
egy csipet só
egy csipet bors
2 dl étolaj
Elkészítési idő: 35 perc
Elkészítés menete: Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk és egy tálba lereszeljük. A lereszelt édesburgonyákhoz hozzáadjuk a két tojást, fél bögre sima lisztet valamint a fűszereket: sót, borsot majd összekeverjük. Ha a massza túl lágy, hozzálehet adagolni még egy kis lisztet. Ezután előkészítünk egy serpenyőt, amiben felforrósítjuk az olajat, majd egy evőkanál beleszaggatjuk a masszát és kissé ellapítjuk. Mindkét oldalát ropogósra sütjük. Tálaljuk ízlés szerint tejföllel, esetleg reszelt sajttal.