Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Egyesek számára ismeretlen, némelyikünk kertjéből pedig szinte már kihagyhatatlan az édesburgonya vagyis a batáta termesztése. A kertészek körében is évről évre közkedveltebb növény,

amit főkent gyökérgumója miatt termesztenek, de  fiatal levelei is  szintén fogyaszthatóak. A közönséges burgonyától különböznek mind alakjukban, növekedési formájukban és nem utolsó sorban ízükben. Ezért is vált leginkább oly közkedvelté egyesek számára.

PALÁNTÁK ELŐNEVELÉSE

A tél folyamán februárban, legkésőbb március elején a batátákat befőttes üvegben vagy műanyag pohárba helyezzük, majd felöntjük félig vízzel. A vizet érdemes folyamatosan cserélni, amint zavarossá válik.

Egy-két hét elteltével már megjelennek az első gyökerek. Nem sokkal azután elkezdenek megjelenni az első hajtások is, amelyek ha elérték a 10-20 cm nagyságukat, illetve ha rendelkeznek 5-6 darab levéllel akkor leválaszthatóak a gumótól. Egy gumóból akár 15 új hajtás is kinyerhető. Ezeket a hajtásokat szintén vízbe helyezzük, majd megvárjuk amíg gyökeret eresztenek. Miután a leválasztott hajtásokon  is megjelentek a gyökerek, áthelyezzük őket egy kisebb cserépben, ahol tovább tudnak fejlődni.

ÜLTETÉS, GONDOZÁS

A palánták a talaj menti fagyok elteltével, május közepétől helyezhetőek ki a szabadra. Ültetéskor az ajánlott sortávolság 1 méter a tőtávolság pedig legalább 30 centiméter. Mivel fénykedvelő növény, ezért ügyeljünk arra, hogy ne árnyas helyre ültessük a palántákat. Szárazságtűrő is egyben, de a palánták befoganásának, valamint a bőséges termés érdekében fontos a rendszeres öntözés biztosítása. Növekedésük során célszerű a hajtások felszakítása, hogy megakadályozzuk azok legyökerezését. 

BETAKARÍTÁS, TÁROLÁS

A betakarításra szeptemberben, a levelek elsárgulásának kezdetekor kerül sor.  Fontos, hogy betakarításkor minél kevesebb sérülés érje a gumókat tárolásuk érdekében. Hogy könnyebben hozzáférhessünk a gumókhoz, ajánlatos eltávolítani az elágazódó indázó szárakat. Egy – egy fészek alatt  akár 12 darab édesburgonya is megteremhet.  Az egészséges gumókat hűvös, száraz helyen tároljuk.

Ropogósra sült édesburgonya lapcsánka

Hozzávalók:

2 nagy édesburgonya

2 tojás

fél bögre sima liszt

2 darab újhagyma

egy csipet só 

egy csipet bors

2 dl étolaj

Elkészítési idő: 35 perc

Elkészítés menete: Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk és egy tálba lereszeljük. A lereszelt édesburgonyákhoz hozzáadjuk a két tojást, fél bögre sima lisztet valamint a fűszereket: sót, borsot majd összekeverjük. Ha a massza túl lágy, hozzálehet adagolni még egy kis lisztet. Ezután előkészítünk egy serpenyőt, amiben felforrósítjuk az olajat, majd egy evőkanál beleszaggatjuk a masszát és kissé ellapítjuk. Mindkét oldalát ropogósra sütjük. Tálaljuk ízlés szerint tejföllel, esetleg reszelt sajttal.

Támogatóink:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség

 

Pin It
 • image

  Dobja fel a lángosost a térképre!

  Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


  image

  A fiatalos erőnlét elixírje

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


  image

  A rejtélyes fehér mák

  Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

  image

  Szappanok alkotta csokrok

  Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,