Erked, TájGazda

Térségünkben ritka kiváltság, hogy a középkorban érezheted magad. Hiába keresed utazási reklámok között, sokszor térképen sem találod. Lehet, pont ezért nem változott az „elrejtett” település pár száz év alatt.

Pedig Európa szerte egyedi toronyórája méri az időt!
A Székelyföld határvidékén, Segesvár-Brassó útvonalról Héjjasfalva után letérve, zötykös-köves úton araszolsz előre a vidám dombok között, s az idő kereke lassan megfordul.
Hajdan egy gazdag, kis szász falu volt Erdélyben Erked. Azt gondolnád apró házacskák fogadnak majd, de valóságos városkába érkezel, mámorosan kanyargó kis, köves utcácskákban a jellegzetes szász építészet, harmonikus egysége köszön rád, és csodálatos piactere egy hajdani civilizáció dicső múltjára emlékeztet.
A település gyöngyszeme az 1200-as években épített kettős falú, héttornyos erődrendszerrel ellátott evangélikus templom. A látszat ellenére késő gótikus építmény, melyen helyenként fel lehet fedezni a kezdeti románkori emlékeket.
Sajnos a második világégéskor az egykori összetartó, bámulatos közösség utódai lassan kezdtek kivándorolni, s mára már talán egyetlen szász sem lakja.
Szerencsére vannak, akik a szász kultúra szerelmesei, közöttük Károly herceg is, akiknek köszönhetően különböző fejlesztési tervezgetésekkel, és jelentős anyagi támogatással felújult az erőd, néhány vendég ház, lassan talán az oda vezető út is elfogadható állapotba kerül és talán turisták is fognak arrafele tévedni.
Nagy kérdőjel: mi lesz veled Erked? Felébredsz Csipkerózsika álmodból? Visszajönnek szász lakóid szülőföldjükre? Újgazdák szüretelik le a több évszázados termésed? Vagy mindent felélő falka segít hozzá, hogy elkukkanj a történelem süllyesztőjében?
Mindannyian tehetnénk valamit, hogy a középkorban felejtett kincs megmaradjon, ragyogjon, és sok-sok generációnak biztosítsa azt a kiváltságot, hogy a középkorban érezze magát!

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Életmód és hivatás a lovaglás

  Életmód és hivatás a lovaglás, TájGazda

  A ló ősidőktől fogva az embert szolgálta, mind a munkában, mind az élvezetekben. Alig 50-60 évvel ezelőtt még a mezőgazdaságban is fontos szerepe volt a patásnak, hiszen a szántástól kezdve az aratásig

   
 • A tűz melege bámulatos képességgel bír

  Patócs István, kemenceépítő, TájGazda

  A tűz mellett ülve fázós, hideg testrészeink szép lassan felmelegszenek. De nem csak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünket is megtölti melegséggel. A tűz vonzza magához az embereket.

   
 • Mesebeli világ hulladék újrahasznosításából

  Görgettem és görgettem az oldalon lefelé. Hirtelen megállítottam a képernyőt. Egy hintázó és egy lufit fogó alakot pillantottam meg. Milyen mókás figurák, milyen viccesen áll a szeme a hintás csajszinak.

   
 • A sujtás így is ékesít

  Sújtás így is ékesít

  Az emberi kreativitás határtalan! Ezt bizonyítják folyamatosan az oldalunkon bemutatott kézművesek, amikor egy-egy technikát igényességükkel, találékonyságukkal, kitartásukkal,

   
 • Változatos formájú haranglábak

  Változatos formájú haranglábak, TájGazda

  Egyesek múltja meghaladja a több 100 évet is. Precíz mestermunka tükröződik vissza e fából készült népi műemlékeken. Az Őrségi tájegység jellegzetes építménye, de Észak-Magyarország megyéiben

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére