Fehér mák, TájGazda

Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

Még sosem hallottam róla. Létezik olyan, hogy fehér mák? Nagyon felcsigázta a gondolataimat. Így belemerültem a fehér mák kutatásába. Sajnos nagyon keveset tudtam meg róla, de amit igen azt szeretném megosztani a kedves olvasókkal, hogy halljanak róla és ismerjenek meg néhány gondolatot e nemes fajtáról is.

A Vajdaságban él egy kedves ismerősöm, akiről tudom, hogy kék mákot termel. Így Őt is megkérdeztem a fehér mákról, remélve hogy tud nekem némi információval szolgálni. Ő maga nem, de más ismerőse próbálkozott a termesztésével. Mint megtudtam tőle a fehér mákot tavasszal kell elvetni. Sokkal kisebb gubókat terem és a bennük lévő fehér magok száma is jóval kevesebb, mint a kék mákgubóban. Az európai piacokon kicsi rá a kereslet, de Ázsiában – India, Pakisztán, Banglades – ahonnan eredetileg származik a mák, ott előszeretettel használják a fehér mákot is, sőt a sárgát is.

Felhasználását tekintve ugyanazok az ételek elkészíthetőek belőle, mint a kék változatából. Salátákba, burgonyás, rizses ételekbe kiváló ízesítő. Az íze viszont más, enyhén dióízű. Ezért alkalmas a darált dió helyettesítésére is. Ugyanazok a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, rostok fordulnak elő benne, mint a kék mákban csak magasabb értékekkel. Hidegen sajtolva olajat készíthetnek belőle. A fényt kevésbé bírja, hamar beavasodik tőle. Kozmetikában bőrápolásra is használják. Kisebb ópiumtartalommal bír a kék mákhoz képest.

Magyarországi vonatkozásban egy tájfajtára találtam említést, a Szentesi fehér mákra. Európai viszonylatban főként Ausztriában termesztik Waldviertel régiójában. Ennek a régiónak az egyik fő gazdasági bevétele is a máktermesztés származik; mákturizmust alakítottak ki az itt megtermelt mákfélék köré. A Mákmúzeumot, mák tanösvényt bejárva számos információt tudhatunk meg a mákról, a történelméről, a feldolgozásáról, az ópiumról.

Kedves olvasóink, ha tud egyéb, más információt a fehér mákkal kapcsolatosan, azt szívesen fogadjunk. Írják meg nekünk hozzászólásként.

Köszönöm a segítséget Lackó Csabának!

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Handmade by Rouz

    Handmade by rouz, TájGazda

    Vörös Rozália Felvidéken, Somorján él. Iskoláit tekintve kereskedelmi végzettséggel rendelkezik, diplomamunkáját a pozsonyi közgazdasági egyetem kereskedelmi karán,

     
  • Idős és fiatal egyaránt megfordul itt

    Csanádapáca-Művelődési Ház, TájGazda

    Egy kétemeletes, néhány évvel ezelőtt felújított épület, amely a főutca mentén helyezkedik el. Mindig is kiemelt fontosságú épület volt a dél-békési község, Csanádapáca életében. Régen a település malma volt.

     
  • A Bory vár

    A Bory vár, TájGazda

    A Guinness Rekordok könyvében is szerepel a Bory vár. A történet 1912-ben kezdődött egy holdnyi területtel. Ekkor vásárolta meg Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben e kis területet,

     
  • A Vodicai-kápolna és Szentkút

    A Vodicai-kápolna és Szentkút, TájGazda

    Katymár települése a magyar-szerb határ mentén fekszik. A községtől kb. negyedórányi járásra, a Kövesmajor felé vezető földút mentén található egy kápolna és egy szentkút.

     
  • Mézes Manó

    Mézes Manó, TájGazda

    Ma a vásárok elengedhetetlen kellékeiről lesz szó, melyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni ezeket a tarka eseményeket. Sokan nem is az ízük miatt szeretik, vásárolják őket, sokkal inkább formájuk,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére