A kárpátaljai gazdálkodók, termelők, vállalkozók támogatásáért , TájGazda

Történelmi emlékhelyek, termálvíz, erdősségek, különleges domborzati és természeti adottságok, egyedi gasztronómia, termékeny földek, az ezekből fakadó turisztikai lehetőségek – s még sorolhatnám,

mi mindenre építhető vagy lehetne építhető Kárpátalján vállalkozás. De sajnos az ezt megnehezítő tényezők, így például a rossz gazdasági helyzet, a magas adók, az állami támogatás hiánya stb. sora is igen hosszú. Könnyű elveszni a bürokrácia útvesztőjében, nehéz megtalálni a kiskapukat is a törvényesség keretein belül. Ebből kifolyólag nagy segítséget jelent, hogy a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSz) képében érdekvédelmi szervezete is van a kárpátaljai vállalkozóknak, gazdálkodóknak, termelőknek.
A KMVSz 1997. május 4-én alakult meg. „Aki akkoriban élt és tevékenyen foglalkozott a politikával, gazdasággal, tudja, hogy a kolhozok széthullása után nem igazán volt, ami a dolgozni akaró embereket összefogja” – mondja a szövetség megalakulásának apropójáról Virág László elnök. Ebből kiindulva, 106 taggal kezdte meg tevékenységét a szövetség azzal a céllal, hogy a földműveléssel, iparral, kereskedelemmel, turizmussal foglalkozó kárpátaljai vállalkozókat összefogja.
A fennállásának jövő évben 20. évfordulóját ünneplő KMVSz tagsága jelenleg 689 főt számlál, közülük több mint 400 az agrárium területén tevékenykedik. Három tagozata alakult: méhészeti, kézműves és borászati, s a közeljövőben remélhetőleg újabb tagozatok alakulnak. Tevékenységének főbb céljai a munkahelyteremtés, a vállalkozók képzése (szakmai konferenciák szervezése), igyekszik segíteni a vállalkozókat a szükséges technológiai háttér létrehozásában, az előállított termékek értékesítésében is. 2016-ban harmadik alkalommal szervezte meg a Turul Expo nemzetközi termékkiállítást, melyen minden évben kárpátaljai, anyaországi és más elcsatolt területekről érkezett kézművesek, borászok, méhészek, húsiparban tevékenykedők stb. mutatják be saját vállalkozásuk „gyümölcseit”. Az Expón szakmai előadásokkal, együttműködési tárgyalásokkal igyekeznek segíteni a kárpátaljai vállalkozások fejlesztését. A KMVSz mindezek mellett tevékenyen részt vett az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program tervezetének kidolgozásában is.
A szövetség munkájában komoly partner Magyarország kormánya. Támogatása a szövetség tevékenységén és eredményein is meglátszik.

A KMVSz tevékenységéről a http://kmvsz.org.ua/ honlapon, illetve a szövetség Facebook oldalán https://www.facebook.com/kmvsz/?fref=ts tájékozódhat.

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Levendulából vállalkozni

  Levendulából vállalkozni, TájGazda

  Vajdaságban sok a kis méretű gazdaság, akik alig pár holdon vagy hektáron próbálnak érvényesülni. Számukra a hagyományos szántóföldi növénytermelés,

   
 • Bánátban szórványban élnek a magyarok

  Versec, Tájgazda

  Vajdaság egyik legkeletibb városa Versec, a Verseci – hegy lábánál terül el. Lakossága 54 ezer, ebből mintegy 2000-en vallják magukat magyarnak. Az évtizedek során nagyban megváltozott

   
 • Gombos és a Tamáskó kaptár

  Gombos és a Tamáskó kaptár, TájGazda

  Gombos a vajdasági Apatintól délre 27 km-re fekszik, a duna bal partján, szinte Horvátország szomszédságában. A feljegyzések alapján már 6000 évvel ezelőtt megtelepdtek itt az emberek.

   
 • Bobozni nemcsak jégen lehet

  Balatoni bob, TájGazda

  Nyaranta előfordult, hogy néhányszor leutaztunk a nagymamám testvéréhez, Joli nénihez Balatonfűzfőre. Szerettünk ott lenni, hiszen annyi mindent lehetett ott csinálni,

   
 • A pozsonyi Kék templom

  A pozsonyi Kék templom, TájGazda

  A szlovák fővárosban álló Kék templom, hivatalos nevén Árpád-házi Szent Erzsébet templom az óváros Bezruč utcájában áll, nem messze a Comenius Egyetem jogi karától, a Grössling Gimnázium mellett.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére