Speedburger-Békéscsaba, TájGazda

Idén huszonöt éves a békéscsabai Speed Pizzéria. Huszonöt esztendő. Egy emberöltő egynegyede, igazából azonban a tényleges gyermekkor vége. Mert, ha elmúlik a teenager kor, a gyermeknek

- ha akarja, ha nem - egyre komolyabb feladatai lesznek. Ugyanakkor még benne a buzog a fiatalkori lendület, idealizmus, az életből szerzett tapasztalatok még nem tették keserűvé vagy kapzsivá, még tiszta a tekintette, erős a hite és a „lángol” a lelke. Ha egy vállalkozás lesz húszéves, az a mai világban megsüvegelendő és feltétlenül bizalomébresztő. Mert azt jelenti, hogy életképes, vállalását eredményesen teljesíti, gazdasági és társadalmi környezete elfogadja, és úgy fejlődik, hogy megfeleljen a folyamatosan és akár drasztikusan változó kor követelményeinek.
Természetesen egy vállalkozás pontosan olyan, amilyenné az ott dolgozók teszik, de alapvetően minden porcikáján magán viseli tulajdonosa, irányítója személyiségének nyomát. A Speed Burger pontosan olyan, mint amilyen létrehozója és megálmodója Barna Mihály. A vállalkozó Zentán született, 1991-ben, a háború elől menekült Magyarországra. Akkor már tíz éve üzemeltetett gerendási feleségével közösen Szabadkán egy gyorsétkezdét, aminek természetesen Speed Burger volt a neve. Csak a név, a tapasztalat és persze bevált receptjeik voltak csak a batyujukban, amikor megérkeztek Békéscsabára. Természetesen ebből a tapasztalatból és tudásból akartak megélni Magyarországon is, hiszen Szabadkán jól ment az üzlet. Tehát kerestek egy helyet, ahol megvetheti a lábát, és bemutathatja tudását a csabaiaknak is. Akkor épült a mai objektum, ahol volt egy farmer bolt, egy saláta bár, a Jókai Cukrászda és egy Bello cipőbolt is. Modern szolgáltató központnak készült. Itt sikerült megvennie a mai hamburgersütő egységet 1992-ben. Hozzáláttak a Szabadkán már jól bevált, saját recept szerint készülő hamburgerek, tortillák, pancerottik árusításához. Nem félt attól, hogy nem fogják megszeretni az újdonságokat, hiszen szabadkaiak is hamar elfogadták kínálatukat. Barna Mihály nem akart hinni a szemének, amikor a nyitás napjának estéjén meglátta, mi történik a téren. Azt látta, hogy a többi bolt portáljának peremén ülve, a téren mindenfelé álldogálva esznek az emberek, mert nekem mindösszesen egy asztal és három székem volt kitéve. Másnap rohantam a boltba és ezután már három asztal és kilencszéknyi helyet kínáltam. De ez is mindig kevés volt. A Speed Burger a csabaiak szeme láttára fejlődött az elmúlt huszonnégy esztendőben. Immár húsz éve az egész objektum a Speed Burger otthona. Ma már akár száz ember is le tud itt ülni egyszerre, lett pizzéria, olaszos ételekkel is bővült a kínálat. Huszonöt évvel ezelőtt feleségével és két alkalmazottal indultak, ma pedig negyvenfős gárdát irányítanak.
Barna Mihály jól ismert figurája a városnak. Surda-kalapjával, szakállas arcával, mackós járásával, huncut, csillogó szemeivel egyedi figura, aki az utóbbi években rákapott a szivarra is. Körülbelül öt éve szivarozik, tagja a csabai szivarklubnak, és van kedvenc márkája is. A szivarozási szokásai pontosan úgy alakultak fejlődtek, ahogy a vállalkozása. Először négy darabot szívott évente, aztán havonta, aztán hetente, ma már naponta egyet, kettőt elpöfékel. Szereti. Ezért lett tagja a klubnak is, és ezért tanult meg mindent erről a különös dohányzásról. Például, ha szivaros emberek között van, véletlenül sem lepöcköli a hamut, hanem letöri. Szivaros ember lett. Valahogy így lett sikeres vendéglátós is. Megszerette, aztán kitanulta, és jókedvűen csinálja. Az a célja, hogy a vendégei jól érezzék magukat nála, és ehhez igyekszik mindent megadni nekik – ahogyan ő gondolja. Ember- és társaságkedvelő, ezt minden betérő- és törzsvendége gyakorlatilag azonnal megérzi. Mert olyan a hely hangulata és olyan a kínálata. Az a helyes, ha úgy fogalmazunk, hogy aki belekóstolt ház specialitása közül bármelyikbe, az előbb, vagy utóbb de visszatér ide. Lehet, hogy az ajvár miatt, ami tulajdonképpen paprika krém, amelynek elkészítésénél mindenki a saját receptjére esküszik. Íme, egy változat: sütőlapon megsütik a paprikát, lehúzzák a héját, majd ugyanezt teszik a padlizsánnal is. Fokhagymával, hagymával ízesítik, majd az egészet ledarálják, és befőttes üvegekben tárolják. Mindenféle hús mellé, de szószok alapanyagaként is használatos. A Speed Burgerben szakavatottan kezelik ezt az ételízesítőt is…

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • A hungarikumok közé tartozó rejtélyes kaptárkövek

    A hungarikumok közé tartozó rejtélyes kaptárkövek, TájGazda

    Vajon mi célt szolgálhattak e misztikus fülkék? Titkukat a mai napig nem tudták pontosan megfejteni. Több feltevés is felvetődött a kutatásaik során. Bartalos Gyula szerint ősi síremlékek,

     
  • A csíksomlyói búcsú 450 éves

    Az évfordulóra egy művészalbumot jelentetnek meg, melynek megszületéséhez március 20-ig bárki hozzájárulhat. Az első csíksomlyói búcsút 1567-ben István pap indította el Gyergyóalfaluból.

     
  • A Mocsári béka az idei év kétéltűje

    A Mocsári béka az idei év kétéltűje, TájGazda

    A béka szót meghallva legtöbbünkben olyan tulajdonságok, jelzők fogalmazódnak meg, mint hogy csúf állat, csúszós, nyálkás bőrű, rücskös hátú és stb. Valóban a békák nem a földkerekség legszebb állati,

     
  • Megújulásban a remény

    Pancsova a Dél-bánáti régió nagyobb városai közé tartozik. A Duna és a Temes találkozásánál fekszik, a népszámlálási adatok alapján 127 ezren lakják, ebből a magyarok száma megközelíti a négyezret.

     
  • Beckó vára

    Beckó vára, TájGazda

    Felvidéken számtalan gyönyörű magyar vár és kastély áll a mai napig. Akad, ami jobb állapotban, és akad, ami kevésbé. Az illetékeseknek azonban általában van annyi sütnivalójuk, hogy ezeket a több száz éves

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére