Amikor kisgyerek voltam, volt egy naspolya fája a nagyszüleimnek, ami sajnos már nincs meg. Emlékszem, hogy a hideg idő beálltával már csak ez az egy gyümölcsfa volt a kertjükben.

Ahogy jött a dér, a csípősebb napok, már mentünk is ki, hogy szedhessünk a gyümölcséből. Nézegettük az egyes szemeket, nyomkodtuk és kerestük a legpuhábbakat. Merthogy a naspolya akkor a legfinomabb, legédesebb, amikor már össze van fonnyadva, kicsit meg van szottyosodva. A gyümölcs belsejét csak úgy szívtuk ki, a benne lévő magokat pedig köpködtük ki a testvéreimmel. Versenyt csináltunk belőle, hogy kié jut el messzebb.

A naspolya (Mespilus) igen ősi gyümölcs, már kb. 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Európában először a görögök, majd a rómaiak honosították meg. Rokonságban van a birssel, almával és a körtével. A rokoni viszonyra a gyümölcs alakja is emlékeztet. Hiszen a formája átmentet az alma és a körte között. A vadon élő naspolya fajták ágai tövisesek, szúrósak, míg a nemesített fajaik már csak egy kicsit vagy egyáltalán nem szúrnak. Ismertebb hazai fajták a hollandi óriás naspolya, a notthingham-i naspolya és a szentesi rózsa naspolya. Népiesen nevezik lasponyának, miszpolyának, noszpolyának is.

Gyerekként még nem tudtam mennyire egészséges gyümölcs is a naspolya. De ma már igen. A téli időszakban igazi vitaminbombának számít ez az ősi növény. A gyümölcsöskertek utolsó szüretelhető étke. Manapság azonban kevés helyen találkozni vele. A gyümölcse mellett a virágai, őszi levelei díszítőelemként is közkedveltek. Gyümölcsének magas a pektin, C-, B-, E-vitamin és karotin tartalma. Illetve gazdag ásványi anyagokban, mint kalcium, kálium, magnézium, cink, mangán, vas, réz.

A naspolyát október végén, november elején érdemes leszüretelni. Ekkor még a halvány barnászöld, dió nagyságú szemeket kell leszedni. Ezeket a kemény gyümölcsöket a kamrában, padláson száraz körülmények között, kiterítve kell tárolni, ahol néhány hét alatt megpuhulnak, édes és kellemes ízűek lesznek, megérnek. De az sem gond, ha tovább maradnak kint a fán a termések. Sokkal zamatosabb lesz az ízük, ha a dér egyszer kétszer megcsípi. Az érett szemekből készíthető lekvár, zselé, ivólé, püré, befőtt, „naspolyasajt”. Sütemények finom tölteléke. Jól illik hozzá a fahéj, gyömbér, szegfűbors, kömény fűszerek. Az így elkészült fűszeres lekvár sült húsokhoz is ajánlott. Fájának kérge szívós, így faszobrászok, fafaragók előszeretettel használják és nagy becsben tartják.

A régi időkben a javasasszonyok a gyümölcsben lévő magokból teát készítettek, melyet vesekő elhajtására alkalmaztak. Kérgének főzetét pedig vérzéscsillapításra használták. Magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre, anyagcserére. A naspolya lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását. Vastartalma miatt vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott. Igazolt a csonterősítő és gyulladáscsökkentő hatása is. Megfázás, nátha esetén képes a torok és a szájüreg gyulladásait csillapítani. A benne lévő pektin kedvező hatással van a vér koleszterinszintjére. A szépségápolás területen a bőr ránctalanítására, regenerálására is használják.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A települést soha se hívhassák Nadánynak!

    A Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza

    A báró kijárta, ezt a települést soha se hívhassák Nadánynak... Körösladányban a gyerekek úgy kerülnek ki a Tüköry Lajos Általános Iskolából, hogy pontosan tudják, hol éltek, hol élnek.

     
  • Handmade by Rouz

    Handmade by rouz, TájGazda

    Vörös Rozália Felvidéken, Somorján él. Iskoláit tekintve kereskedelmi végzettséggel rendelkezik, diplomamunkáját a pozsonyi közgazdasági egyetem kereskedelmi karán,

     
  • Az ősi, hagyományos kézi könyvkötészet mestere

    A Csányi könyvkötő, TájGazda

    A könyvkötészet a régi, népi szakmák közé sorolható. E ritka mesterséget gyakorló szakemberek sajnos kihalófélben vannak. Igen kevesen készítenek hagyományos, kézi könyvkötészettel könyveket a mai világban.

     
  • Brikk: a variáció tárháza végtelen

    Brikk építőjáték, TájGazda

    Mikor gyerek voltam, imádtam az olyan játékokat, amelyekből építeni lehetett. Csak a képzeletemen múlott, hogy milyen dolgok öltenek alakot belőle. Bárhogyan lehetett kombinálni az egyes elemeket

     
  • Jótékony hatású sódomb

    Egerszalók, Sódomb, TájGazda

    A közeli képek láttán először arra gondolhatunk, hogy e csodálatos fehér jelenség valahol a sarki jég környezetében található. Majd távolodva, a fehér domb körül zöld növényzet bukkan elő,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére