Száznál is több házi dísz- és használati tárgy, finomabbnál finomabb házi készítésű étel – ital sorakozott fel december elején a Zentai Gazdanapok rendezvényen. Hatalmas volt az érdeklődés,

sokan a karácsonyi asztalra és a fa alá vásároltak ajándékokat. A fiatal vállalkozók csoportjából a méhészek, a kézművesek, a pálinkafőzők, a biotermelők mind felsorakoztak és kínálták az értékes élelmiszert, használati tárgyat. A Vajdasági Brand helyi termékkiállítás jelentős a kisgazdák számára, hiszen a regionális bemutatók és vásárok alkalmával szerzik a vásárlókört. Főleg a kézművesek örülnek a védjegyeztetésnek, mert termékeiket könnyebben értékesíthetik a piacon, egyszerűbb előírásnak kell megfelelniük.
A kétnapos rendezvényen sok újdonság is megtekinthető volt, hiszen a modern kor a különböző fűszer- és gyógynövényeket is behozza az ádventi készülődésbe. Így a levendula csokrok, illóolajakkal dúsított díszek akár az ünnepi asztal része is lehetnek, de már koszorú alapot is lehet fonni a száraz levendulából. Ugyanígy a csili paprikából készült csokrok  ajándékozhatóak és  tartós díszei lehetnek a konyhának.
A zentai kiállítást hazai és külföldi szakmabeliek is megtekintették. Értékelték a felhozatalt és lehetőséget példáztak a külföldi piacon való érvényesülésre.
Ünnepre hangolódva a programból nem maradt ki a helyi  Betlehemes csoport fellépése, valamint  a Pálinka Lovagrendek felvonulása. Ez alkalommal Magyarországról és Szlovákiából is érkezek  tagok, akik mind a pálinka fogyasztását népszerűsítették. A szakmai zsűri pedig magas szinten értékelte a több mint 300, versenybe szállt párlatot. Különlegességeket is lehetett kóstolni, mint például a faeper vagy a bodzapálinka. A felhozatal  mind arról tanúskodik, hogy Vajdaságban is  lendületes fejlődésben van a pálinka készítésének technológiája.
A gazdákhoz közel állnak a vetőmagvak, az új hibridek sora, de kevesen tudják, hogy milyen őshonos növényeket lehet fellelni a  háztáji kiskertekben, Ezt a célt szolgálta za első ízben megrendezett Magbörze. Megszámlálhatatlan  fajta  növényt sorakoztattak fel a szervezők, a megrögzött hobbi gyűjtők pedig cserélhettek is a szokatlan fajtákra.
A hagyományos téli Zentai Gazdanapokon a gasztronómiának is nagy figyelmet szenteltek, mert a műhelymunkák mellett a legkisebbeknek gyermek tortadíszítő versenyt rendeztek. Mesébe illő színkombinációk születtek és a kis kukták úgy dolgoztak a simítólapáttal, mintha naponta a konyhában szorgoskodnának.
A rendezvény megállja helyét a régióban, helyet ad a kis családi vállalkozások bemutatkozására és a piaci lehetőségek szélesítésére.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Szokatlan formák fűzfavesszőből

    Jó érzés lehet természetes anyagokkal dolgozni, valami élő dolgot átalakítani, létrehozni belőle valami újat, használható tárgyat, ami révén mások életét megszépíthetjük. Kosárfonás során a vesszők átalakulnak,

     
  • 2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár

    2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár , TájGazda

    Az idei évben az év rovara címet a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) nyerte el. E nemes állat szimbólumát a történelem során festők, ötvöskészítő mesterek is felhasználták munkáik során.

     
  • Újra értéke van a mangalicának

    Régi hagyománya van az állattenyésztésnek az adai Vreckó családban, ugyanis az édesapa, István, a közelmúltban 300 birkát legeltetett a bánáti pusztán, majd a juhtenyésztéshez szarvasmarha-tartás,

     
  • Télen-nyáron virágzó Cserszömörce

    Hitoktató, néprajzos, népi játszóház vezető, népi ének tanító, rendezvényszervező – „mindösszesen” ennyi képesítéssel rendelkezik Balajti Zsuzsi. Ha ezen szakirányok alapján

     
  • Egyedi ékszerek Iluskától

    Iluska ékszerei, TájGazda

    Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona, Iluska, közel 5 évvel ezelőtt kezdett el ásványékszerek készítésével foglalkozni. Tulajdonképpen ajándékba kapta ezt a foglalatosságot:

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére