Erked, TájGazda

Térségünkben ritka kiváltság, hogy a középkorban érezheted magad. Hiába keresed utazási reklámok között, sokszor térképen sem találod. Lehet, pont ezért nem változott az „elrejtett” település pár száz év alatt.

Pedig Európa szerte egyedi toronyórája méri az időt!
A Székelyföld határvidékén, Segesvár-Brassó útvonalról Héjjasfalva után letérve, zötykös-köves úton araszolsz előre a vidám dombok között, s az idő kereke lassan megfordul.
Hajdan egy gazdag, kis szász falu volt Erdélyben Erked. Azt gondolnád apró házacskák fogadnak majd, de valóságos városkába érkezel, mámorosan kanyargó kis, köves utcácskákban a jellegzetes szász építészet, harmonikus egysége köszön rád, és csodálatos piactere egy hajdani civilizáció dicső múltjára emlékeztet.
A település gyöngyszeme az 1200-as években épített kettős falú, héttornyos erődrendszerrel ellátott evangélikus templom. A látszat ellenére késő gótikus építmény, melyen helyenként fel lehet fedezni a kezdeti románkori emlékeket.
Sajnos a második világégéskor az egykori összetartó, bámulatos közösség utódai lassan kezdtek kivándorolni, s mára már talán egyetlen szász sem lakja.
Szerencsére vannak, akik a szász kultúra szerelmesei, közöttük Károly herceg is, akiknek köszönhetően különböző fejlesztési tervezgetésekkel, és jelentős anyagi támogatással felújult az erőd, néhány vendég ház, lassan talán az oda vezető út is elfogadható állapotba kerül és talán turisták is fognak arrafele tévedni.
Nagy kérdőjel: mi lesz veled Erked? Felébredsz Csipkerózsika álmodból? Visszajönnek szász lakóid szülőföldjükre? Újgazdák szüretelik le a több évszázados termésed? Vagy mindent felélő falka segít hozzá, hogy elkukkanj a történelem süllyesztőjében?
Mindannyian tehetnénk valamit, hogy a középkorban felejtett kincs megmaradjon, ragyogjon, és sok-sok generációnak biztosítsa azt a kiváltságot, hogy a középkorban érezze magát!

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Tüskés labda az avarban

  Sün, TájGazda

  Tombol az őszi időjárás, hullanak a változatos színű levelek a fákról. A talajon összegyűlt avarban több állat is megbújik ilyenkor és keres menedéket. A természetben sétálva olykor arra lehetünk figyelmesek,

   
 • A vajdasági magyar egyetemisták eredményei

  Újvidéken november 25-én megtartották a sorrendben 16. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek fő témája a Tenger volt. A konferencia nyolc szekciójában 120 dolgozat hangzott el

   
 • A marosillyei Bornemissza-kúria

  A marosillyei Bornemissza-kúria

  A dicsőséges magyar múlt hírnökei az egész Kárpát-medencében a kastélyok, kúriák és udvarházak. Ezek az épületek még akkor is mesélnek, ha nem méltó módon gondozzák őket, ha romosan várják a feltámadást.

   
 • Jakab Réka Art

  Jakab Réka Felvidék egyik legnagyobb és egyben egyik legszebb városában, Kassán él. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem hallgatója, illetve mintegy hat éve képgrafikával foglalkozik

   
 • Handmade by Edi

  Handmade by Edi, TájGazda

  Tóth Edina Felvidéken, Dunaszerdahelyen él és dolgozik, mint varrónő és divattervező. Elsősorban gyermekjátékokat és lakás kiegészítőket varr, termékeit Handmade by Edi néven értékesíti saját üzletében,

   
Ugrás a tetejére