Mintamenza programhoz való csatlakozás

Újabb négy Békés megyei település csatlakozott a Mintamenza programhoz. Köröstarcsa, Csabacsűd, Kaszaper és Battonya polgármesterei csütörtökön látták el kézjegyükkel az együttműködési

megállapodást a Békés Megyei Kormányhivatal, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve képviselőivel és Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal, mint szakmai együttműködővel. A Mintamenza programról már többször írtunk, gyökerei 2009-re nyúlnak vissza. Akkor készült egy felmérés az óvodai táplálkozással kapcsolatban, és mivel ennek meglehetősen rossz lett az eredménye, felkérték Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakácsot, mint a Gasztronómiai Társaság elnökét, hogy kollégáival dolgozzanak ki egy gyakorlatban is alkalmazható stratégiát. Nem az elmélet és a papíralap volt a cél, hanem az, hogy tényleges változások következzenek be. Egy ötfős team kezdte meg a munkát: Prohászka Béla, dr. Maráczi Gabriella, dr. Mucsi Gyula, dr. Sárosi Tamás és Betyó János. 2011. augusztusára készült el az általuk összeállított ajánlás, ez korcsoportokra vonatkozik, és az összeállított étrend az interneten nyomon követhető, látja a szülő, mit is eszik a gyerek.
Térségünkben - Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében – 100 óvodát vizsgáltak, majd elindult a hathetes tesztüzemmód, méghozzá a Kondorosi Csárdában, ugyanis ott megfelelő volt a konyhatechnológia. A fokozatosság elvét betartva próbálták az újításokat bevezetni. Kevesebb sót és zsiradékot használtak, csökkentették a szénhidrátok mennyiségét, teljes kiőrlésű termékeket kezdtek használni, növelték a zöldség, gyümölcs arányát, és kevéssé ismert zöldségeket vettek fel az étlapra.
- A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a helyi gazdákat, termelőket feltérképezzük és becsatlakoztassuk egy olyan rendszerbe, ahol a hangsúly a minőségi alapanyag előállításon, és a feldolgozott élelmiszerek ellenőrizhetőségén van. A végső cél az, hogy csak a minőségbiztosítási rendszeren átmenő élelmiszer kerülhessen forgalomba. A helyi piacokon járva is azt tapasztaljuk, hogy a helyi termelők biztonságosabb élelmiszert hoznak létre, hiszen abban érdekeltek, hogy a termékük jobb legyen, a vásárlók elégedettek legyenek. Ez már önmagában is feltételezi, hogy megfelel a követelményeknek – tudatta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára
A Mintamenza program alapja, hogy ne csak jót egyenek a gyerekek, de az alapanyag is a legmegfelelőbb legyen. Hogy a minőségi alapanyag nyomon követhető legyen, dr. Márai Géza, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense és Csibor Géza, a Veritas Kulturális Egyesület elnöke kidolgozott egy rendszert, melyben a gazdálkodók minőség- és eredet-tanúsítást kapnak, ez a TájGazda rendszer.
- A minőségi alapanyagok előállítása létfontosságú. Nem csak növényt kell termeszteni és állatot kell tenyészteni. Lényeges, hogy azt az állatot a gazda hogyan tartja, milyen körülmények között, mivel eteti. A növénytermesztésnél is ki kell hangsúlyozni, hogy az a környezetbe illeszkedjen, a tájgazdálkodásnak megfeleljen, a leghatásosabb, de lehetőleg vegyszermentes legyen a termesztés, a termék beltartalma megfelelő. Ugyanakkor termékek is megkaphatják a tanúsítást, például egy lekvár, ha a készítő igazolni tudja, hogy a gyümölcs, amiből a termék készült, már minősített alapanyagnak lett nyilvánítva, és ő a lekvárt is úgy készítette, hogy az megfelel az előírásoknak, így a késztermék is minősített élelmiszer – mondta Csibor Géza.
A Mintamenza egyik alap kritériuma, hogy minősített alapanyagból minőségi étel kerüljön a tányérra. Ehhez az alapanyagot, húst, zöldséget, gyümölcsöt olyan gazdálkodóktól veszik meg, akik rendelkeznek TájGazda minősítéssel. A gazdálkodók tehát „igazolást" kapnak arról, hogy termékük megfelelő, így nagyobb tételben adhatják el azt többek között a Mintamenza program szerint üzemelő konyháknak.
Kaszaper is csatlakozott a Mintamenza programhoz, a település polgármestere, Csürhés István elmondta, hogy minden közétkeztetésben résztvevőt érint a megállapodás, így mintegy 240 óvodás és iskolás, valamint a szociális ellátottak, összességben 400 személy étkezhet a jövőben egészségesebben.
- Azért tartjuk fontosnak a programot, mert így egészségesebben táplálkozhatnak az érintettek, ez főként a gyerekek esetében fontos. Már kicsi korban hozzászoknak ahhoz, hogy ne bő zsírban tocsogó, fűszeres ennivalót egyenek, hanem változatos és egészséges ételekhez jussanak. Ugyanakkor a helyi termelésben, vegyszermentesen előállított zöldségeket is hasznosítjuk a konyhákon, amivel intézményeink jelentős megtakarítást érhetnek el – mondta a polgármester.
A csütörtöki eseményen részt vett Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Erdős Norbert a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, dr. Mucsi gyula, megyei tiszti főorvos, Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, Csibor Géza, a Veritas Kulturális Egyesület elnöke, Simonka György országgyűlési képviselő, valamint az érintett települések polgármesterei: Karsai József (Battonya), Csürhés István (Kaszaper), Molnár József (Csabacsűd) és Smiri László Zoltán (Köröstarcsa).

Forrás: HÍR6

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A nyugalom és a harmónia oázisa

    Vajdaságban Újvidéktől mindössze 40 kilométerre terül el a 800 hektáron egyedülálló, legelőiről is ismert Kercsedini sziget, amely része a Kaboli – Péterváradi rét természetvédett területnek.

     
  • Kis földterület – tarka növényzet

    Kis földterület, TájGazda

    Milyen megélhetést nyújt a gazdának a 7 holdas termőföld, amikor a gabonatermelők  száz holdakban mérik a fejlődést  szavatoló gazdaságot. A szerkezetváltás, ami a kertészetre és a gyümölcstermelésre irányul,

     
  • Népünnepély a falunap Gunarasban

    Népünnepély a falunap Gunarasban, TájGazda

    Az aratást követően, az őszi nagy mezőgazdasági munkák kezdete előtt, lélegzetvételnyi pihenőt tartanak a gazdák, a falvakban különböző rendezvényeken erősítik meg,

     
  • Az emberi egészség őrzője

    A dió, TájGazda

    Mondhatom, hogy a rabja vagyok. Jobb nem is tudni, hogy hol van a konyhában, kamrában, ugyanis addig járok rá, míg el nem fogy. Csak törni ne kellene. A tavalyi termésemnek alig bírtam megtörni a héját,

     
  • Ékszer kagylókból - Iluska ékszer

    Ékszer kagylókból - Iluska ékszer, TájGazda

    Talán nem meglepő, ha egy földrajz szakos tanárnő ásványékszer készítő is egyben. Én valahol mindig kutatom, fürkészem a kézművesek esetén, hogy amit csinálnak, ahhoz milyen kapcsolatuk, fűződésük van.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére