Mintamenza programhoz való csatlakozás

Újabb négy Békés megyei település csatlakozott a Mintamenza programhoz. Köröstarcsa, Csabacsűd, Kaszaper és Battonya polgármesterei csütörtökön látták el kézjegyükkel az együttműködési

megállapodást a Békés Megyei Kormányhivatal, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve képviselőivel és Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal, mint szakmai együttműködővel. A Mintamenza programról már többször írtunk, gyökerei 2009-re nyúlnak vissza. Akkor készült egy felmérés az óvodai táplálkozással kapcsolatban, és mivel ennek meglehetősen rossz lett az eredménye, felkérték Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakácsot, mint a Gasztronómiai Társaság elnökét, hogy kollégáival dolgozzanak ki egy gyakorlatban is alkalmazható stratégiát. Nem az elmélet és a papíralap volt a cél, hanem az, hogy tényleges változások következzenek be. Egy ötfős team kezdte meg a munkát: Prohászka Béla, dr. Maráczi Gabriella, dr. Mucsi Gyula, dr. Sárosi Tamás és Betyó János. 2011. augusztusára készült el az általuk összeállított ajánlás, ez korcsoportokra vonatkozik, és az összeállított étrend az interneten nyomon követhető, látja a szülő, mit is eszik a gyerek.
Térségünkben - Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében – 100 óvodát vizsgáltak, majd elindult a hathetes tesztüzemmód, méghozzá a Kondorosi Csárdában, ugyanis ott megfelelő volt a konyhatechnológia. A fokozatosság elvét betartva próbálták az újításokat bevezetni. Kevesebb sót és zsiradékot használtak, csökkentették a szénhidrátok mennyiségét, teljes kiőrlésű termékeket kezdtek használni, növelték a zöldség, gyümölcs arányát, és kevéssé ismert zöldségeket vettek fel az étlapra.
- A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a helyi gazdákat, termelőket feltérképezzük és becsatlakoztassuk egy olyan rendszerbe, ahol a hangsúly a minőségi alapanyag előállításon, és a feldolgozott élelmiszerek ellenőrizhetőségén van. A végső cél az, hogy csak a minőségbiztosítási rendszeren átmenő élelmiszer kerülhessen forgalomba. A helyi piacokon járva is azt tapasztaljuk, hogy a helyi termelők biztonságosabb élelmiszert hoznak létre, hiszen abban érdekeltek, hogy a termékük jobb legyen, a vásárlók elégedettek legyenek. Ez már önmagában is feltételezi, hogy megfelel a követelményeknek – tudatta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára
A Mintamenza program alapja, hogy ne csak jót egyenek a gyerekek, de az alapanyag is a legmegfelelőbb legyen. Hogy a minőségi alapanyag nyomon követhető legyen, dr. Márai Géza, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense és Csibor Géza, a Veritas Kulturális Egyesület elnöke kidolgozott egy rendszert, melyben a gazdálkodók minőség- és eredet-tanúsítást kapnak, ez a TájGazda rendszer.
- A minőségi alapanyagok előállítása létfontosságú. Nem csak növényt kell termeszteni és állatot kell tenyészteni. Lényeges, hogy azt az állatot a gazda hogyan tartja, milyen körülmények között, mivel eteti. A növénytermesztésnél is ki kell hangsúlyozni, hogy az a környezetbe illeszkedjen, a tájgazdálkodásnak megfeleljen, a leghatásosabb, de lehetőleg vegyszermentes legyen a termesztés, a termék beltartalma megfelelő. Ugyanakkor termékek is megkaphatják a tanúsítást, például egy lekvár, ha a készítő igazolni tudja, hogy a gyümölcs, amiből a termék készült, már minősített alapanyagnak lett nyilvánítva, és ő a lekvárt is úgy készítette, hogy az megfelel az előírásoknak, így a késztermék is minősített élelmiszer – mondta Csibor Géza.
A Mintamenza egyik alap kritériuma, hogy minősített alapanyagból minőségi étel kerüljön a tányérra. Ehhez az alapanyagot, húst, zöldséget, gyümölcsöt olyan gazdálkodóktól veszik meg, akik rendelkeznek TájGazda minősítéssel. A gazdálkodók tehát „igazolást" kapnak arról, hogy termékük megfelelő, így nagyobb tételben adhatják el azt többek között a Mintamenza program szerint üzemelő konyháknak.
Kaszaper is csatlakozott a Mintamenza programhoz, a település polgármestere, Csürhés István elmondta, hogy minden közétkeztetésben résztvevőt érint a megállapodás, így mintegy 240 óvodás és iskolás, valamint a szociális ellátottak, összességben 400 személy étkezhet a jövőben egészségesebben.
- Azért tartjuk fontosnak a programot, mert így egészségesebben táplálkozhatnak az érintettek, ez főként a gyerekek esetében fontos. Már kicsi korban hozzászoknak ahhoz, hogy ne bő zsírban tocsogó, fűszeres ennivalót egyenek, hanem változatos és egészséges ételekhez jussanak. Ugyanakkor a helyi termelésben, vegyszermentesen előállított zöldségeket is hasznosítjuk a konyhákon, amivel intézményeink jelentős megtakarítást érhetnek el – mondta a polgármester.
A csütörtöki eseményen részt vett Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Erdős Norbert a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, dr. Mucsi gyula, megyei tiszti főorvos, Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, Csibor Géza, a Veritas Kulturális Egyesület elnöke, Simonka György országgyűlési képviselő, valamint az érintett települések polgármesterei: Karsai József (Battonya), Csürhés István (Kaszaper), Molnár József (Csabacsűd) és Smiri László Zoltán (Köröstarcsa).

Forrás: HÍR6

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Handmade by Eva

    Handmade by Eva, TájGazda

    Elképzelt valami különlegeset, amit szívesen látna viszont egy poháron, gyertyán, dobozon vagy bármilyen üvegfelületen? Ha a válasza igen, akkor Önnek Horváth Hollósi Évát ajánlom.

     
  • Szilvásvárad – Millennium kilátó

    Szilvásvárad – Millennium kilátó, TájGazda

    A Bükk-fennsíkhoz közeledve, annak tetejét kémlelve már messziről látni, hogy valami kimagaslik a fák ágai közül. Ha kellően fókuszálunk a távolból a piciny pontra,

     
  • Házi különlegességek Bea konyhájából

    Almarium, TájGazda

    Fújt a szél, hideg volt, nem a legjobb fesztiváli időjárás. De ez sem szegte Bea kedvét. Ízlésesen megterített asztal mögött állt, meleg kabátban és sálban.

     
  • A festői szépségű Nőtincs

    Nőtincs, TájGazda

    Ezer fős kis község Nógrád megye délnyugati részén a Naszály-hegy lábánál. Gazdag történelmi és természeti értékekkel bíró, ezer éves múltra visszatekintő település. Nevének eredetét a szláv Netyko,

     
  • A térhódító mangalica

    A térhódító mangalica, TájGazda

    A népesség növekedésével arányosan növekszik az élelmiszerfogyasztás, ami nem könnyű feladat elé állítja a nemesítőket. Mind a növénytermelésben, mind az állattenyésztésben bő hozamú,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére