A pozsonyi Prímás palota, TájGazda

Pozsony legkiemelkedőbb palotáinak egyike, ahol az évszázadok során olyan személyiségek fordultak meg, mint Széchenyi István, Móricz Zsigmond, Thomas Mann és még sorolhatnánk.

Tükörtermében nem egy békét, szerződést vagy épp ítéletet írtak alá. A magyar történelem fontos eseményeinek színhelye volt, ma mégis az anyaországon kívül áll, a szlovák főváros történelmi központjában.
A palotát 1778 és 1781 között a hajdani püspöki ház helyén építtette Hefele Menyhért udvari építész, Batthyány József bíboros, hercegprímás megbízásából, miután a török hadak bevették Esztergom városát, s az érsek kénytelen volt Pozsonyba költözni. Az épület 1820-ig szolgált a hercegprímás rezidenciájául. Tetején még ma is látható a hatalmas vasból öntött Batthyány József érsek családi címerét koronázó bíborosi kalap, melynek súlya 150 kg, átmérője pedig 180 cm. Az oromzaton elhelyezkedő szobrok közt helyet kapott Minerva is, aki a hazaszeretetet, hittudást és becsületességet jelképezi.
A reformkori országgyűléseket Pozsonyban tartották. Az alsótábla ülései a Magyar Királyi Kamara palotájában zajlottak, míg a felsőtábla a Prímás palota Tükörtermében ülésezett. Abban a Tükörteremben, ahol néhány évtizeddel később Haynau aláírta az 1848-as szabadságharc főtisztjeinek halálos ítéletét.
1848. július 5-én az első népképviseleti országgyűlést már Pesten tartották, így a Prímás palota elvesztette megtisztelő funkcióját, helyiségeit kiadták. Az épületben fémipari iskola, törzstiszti tanfolyam valamint temetkezési vállalat is működött.
A 20. század elején a város vezetése megvásárolta a palotát, hogy a városházát bővítse. Napjainkban – mint megannyi magyar vonatkozású épület Szlovákiában, ez is – múzeumként szolgál, illetve reprezentációs célokra használják. Többek közt itt található az a világhírű, hatrészes gobelin sorozat, mely egy angliai manufaktúrában készült a 17. században. Az érsekség az angol falkárpitokat a tapéta mögé rejtette Napóleon katonái elől, majd megfeledkeztek róla. Miután az épület a város tulajdonába került, akkor találták meg az értékes alkotásokat, amiket hosszú pereskedés után a bíróság végleg a városnak ítélt.
A palotához tartozó Szent-László kápolnába lépve, az ajtó felett megcsodálhatjuk a 17. századból származó Madonna domborművet, illetve a neves osztrák, barokk festő, Franz Anton Maulbertsch által készített Szent-László freskót.
A múzeum keddtől vasárnapig, délelőtt tíz órától, délután öt óráig tart nyitva. Belépődíj: 3,50 Euro.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Andrássy-kastély – Tőketerebes

  Andrássy-kastély – Tőketerebes, TájGazda

  Tőketerebes (szlovákul Trebišov) a mai Szlovákia keleti területén fekszik, a trianoni békeszerződés előtt Zemplén vármegye része volt. 1910-ben 4708 lakosából 2323 magyar, 2181 szlovák volt.

   
 • Adventi forgatag, felkészülés az ünnepekre

  Karácsonyi vásár, TájGazda

  Az adventi időszakban lehetőségünk adódik ráhangolódni Karácsony Ünnepére. A négy héten át tartó ünnepi, vásári forgatagban minden adott ahhoz, hogy kellemes kikapcsolódás,

   
 • Pomozi Wine

  Pomozi Wine, TájGazda

  Pomozi Zoltánék családi borászata a Börzsöny hegység árnyékában, a felvidéki Ipolypásztón működik már 1989 óta. Kézműves és félszáraz boraikat a termelőhelyi sajátosságok figyelembevételével készítik.

   
 • Már télen is termelnek zöldséget

  Hova tűnt az az időszak, amikor a nyárvége, a koraősz a paradicsom befőzésével, lekvárfőzéssel, savanyítással, a kompótok dunsztolásával,

   
 • Kalász Farmergazdaság - Nagy György

  Kalász farmergazdaság - Nagy György, TájGazda

  Nagybereg Kárpátalja egyik legjelentősebb magyarlakta települése. A község Beregszásztól keleti irányba, a várostól 8 kilométernyi távolságra fekszik, a több mint 10 hektáron elterülő Szernye-mocsár szélén.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére