2005-ben egy kanadai pár kezdeményezte a „100 mile diet” és mozgalommá nőtte ki magát. Elhatározták, hogy egy éven keresztül kizárólag 100 mérföldes körzeten belülről származó élelmiszereket fogyasztanak. A komplexitás jegyében az ötletgazdák 12 érvet sorolnak fel a helyi élelmiszerek fogyasztása mellett:

  • frisset eszel,
  • tudod, hogy mit eszel,
  • találkozol a szomszédaiddal,
  • megérzed az évszakok változásait,
  • új ízeket próbálsz ki,
  • a környéked,
  • kíméled a környezetet,
  • segíted a kistermelőket,
  • támogatod a helyi gazdaságot,
  • egészségesebb leszel,
  • emlékeket szerzel,
  • élvezetesebbé válnak az utazásaid.

További érvek:

  • A helyi termék vásárlása előnyösen hat a lokális gazdaságra. A helyben elköltött 100 Ft a helyi gazdaság szereplői számára 200 Ft bevételt jelent.
  • A helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb. A nagyáruházakban található zöldségeket, gyümölcsöket éretlenül szedték le, esetenként hetekig, hónapokig szállították, addig a helyi zöldségek a piacon az eladást megelőző 24 órában kerültek betakarításra. Ez a beltartalmára ishatással van.
  • A helyi élelmiszernek jobb az íze.
  • A helyi termékek fogyasztása kevésbé szennyezi a környezetet. Annak köszönhetően, hogy a helyi termék lényegesen kevesebbet utazik (általában max. 60 km-t), a fogyasztásuk jelentősen csökkenti a környezet terhelését. Sajnos nagyon import biotermék szállítása során bekövetkező környezetszennyezés gyakran nagyobb mérvű, mint az az előny, amit az ökológiai termesztés során a gazda megtakarít.
  • A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni. Az évszakoknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása hozzásegít minket ahhoz, hogy átélve ezt a harmóniát akkor fogyasszuk a ezeket, amikor a legjobb ízűek, legnagyobb mennyiségben kaphatóak és a legolcsóbbak.
  • A helyi élelmiszerek kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak. Azzal, hogy kevesebbet kell az élelmiszereket szállítani, nincs szükség jelentős tartósításra. A helyi termékkel kapcsolatos probléma esetén a helyi termelő gyorsabban, hatékonyabban felelősségre vonható. A termelőnek pedig érdeke a minőségi termék, hiszen gyakran a saját becsülete, az arca, az a brand, amit értékesít.
  • A helyi termékek értékesítése hozzájárul a diverzitáshoz. Azzal, hogy nem kell a termelőnek jól tárolható, jól szállítható, magas profittal kecsegtető nagyipari fajtákat termeszteni, megmaradhatnak olyan ősi hazai fajták, melyek termesztése egyre inkább a feledésbe merül.
  • Helyi termékek vásárlásával a saját környezetünket támogatjuk. Azzal, hogy a helyi termékek mellett tesszük le a voksunkat, hozzájárulunk ahhoz, hogy a településünk, a kistérségünk, vagy a régió gazdaságilag fejlődjön, életképes, élhető és sikeres maradjon.

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére