Belépés

Kárpátalja, Ökörmezői járás, Fülöpfalva - Sipot vízesés

Úgy látszik az Ökörmezei járásban nemcsak a Kárpátalja legszebb tava, de Kárpátalja legszebb vízesése is megtalálható. Ahhoz, hogy a vízesést megtaláljuk, Fülöpfalvára kell eljutnunk,

amely a Kárpátok egyedülállóan festői szegletében, 750 méteres tengerszint feletti magasságban, a Borzsa-havasok lejtőjének lábánál található. Itt zúg a Plosanka-folyó. Ezen a folyón található a Kárpátok egyik gyöngyszeme, a Sipot vízesés. Eredetét a Borzsa-havasok alpesi rétei között kell keresni. Tavasszal, a hótakaró elolvadásakor számos festői vízesés tűnik még fel, melyek legszebbike a 14 méter magasságból frissességgel és hidegvérrel alázúduló Sipot-vízesés.
Speciális buszkirándulásokat szerveznek a látogatására Kárpátalja és a Kárpátokon túli szanatóriumokból, panziókból. A vízesés az Ökörmezői járás Fülöpfalva településétől 6 kilométerre található.
Aki szereti a fesztiválhangulatot, az talákozhat nyáron azzal is, mivel minden évben rendzenek ilyet is. A tradíció 1993 óta él: rastamanok, punkok, hippik és egyszerű turisták látogatnak ide a világ különböző országaiból, hogy részt vegyenek ezen a fesztiválon, ahol mindenki békésen megfér egymás mellett. A rendezvény jelszava: love, peace & wine. Ezen kívül több más rendezvénynek is helyt ad a vízesés környezete: gyermeknapoknak, „Miss Sipot” szépségversenynek. A legnagyobb rendezvénynek pedig az Ivan Kupal számít, amelyet július 7-én ünnepelnek. Ekkor egy hatalmas, 5 méter magas tüzet raknak. Az ünnepek minden évben július 1-10 között zajlana.
Én magam július elején jártam ott, és valóban fesztivál hangulatot, tapasztaltam, és rengeteg külföldi túristát.

Őry László

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A marosillyei Bornemissza-kúria

  A marosillyei Bornemissza-kúria

  A dicsőséges magyar múlt hírnökei az egész Kárpát-medencében a kastélyok, kúriák és udvarházak. Ezek az épületek még akkor is mesélnek, ha nem méltó módon gondozzák őket, ha romosan várják a feltámadást.

   
 • A birkatej igazi érték

  A moholi Raffai Csaba mezőgazdasági családba született és nem is volt kérdés számára, hogy a föld iránti tisztelete és szeretete vezényeli a jövője megalapozásában. A növénytermelést még 30 évvel ezelőtt

   
 • Szlovákia egyetlen úszómalma

  Gútai malom, Tájérintő-TájGazda

  A Csallóköz számos kulturális, természetvédelmi érdekességet, értéket rejt magában. Ilyen a délnyugati részén, Gúta városának szélén található úszó vízimalom és köré épült komplexum is.

   
 • A Turul szárnyai alatt

  „A Rákóczi-szabadságharcz legelső jelentős mozzanata a tisza-becsi ütközet volt 1703 július 14-ikén. Gróf Bercsényi Miklós július első napjaiban érkezett meg Lengyelországból,

   
 • A zsámbéki hagyatékok

  a zsámbéki templom, TájGazda

  A Pest megyei Zsámbék számos történelmi érdekességgel szolgál az arra tévedő turistának. Legismertebb építménye az öregtemplomnak is nevezett zsámbéki templom és premontrei kolostor.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére