Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Steigervald tanyamúzeum

Babgulyás és baracklekváros fánk. A leveshez karikára vágott erős zöldpaprika is járt (választható opció) a fánk még meleg volt. Mintha nagyanyám konyhájában ültem volna. Az íze is pontosan olyan volt.

Amilyet csak a falusi, tanyasi asszonyok tudnak előállítani. Békebeli ízek, békebeli hangulat. A Gyula és Kétegyháza között lévő Steigervald Tanyán ez is egy választható menü, amelyet minden esetben megelőz az ország egyik legnagyobb, magán tanyamúzeumának a megnézése, melyet az 1959-ben itt eltüntetett 500 tanya használati tárgyaiból össze legidősebb Steigerwald József, akinek szintén lerombolták itt tanyáját. Mert úgy gondolta, hogy amit csak lehet, megment a tanyasi életből az utókor számára. Mikor megtudta, hogy melyik tanya következik a pusztításban, lovas kocsival kiment a tanyához és összeszedte, amit talált. Ezt a munkát fia is folytatta, napjainkban több mint kétezer darabja van a gyűjteménynek. Tele volt velük a gyulai családi ház udvara. Így aztán, amikor 1980-ban kiürült az egykori Zöld Mező TSZ központja, mert három TSZ összevonása miatt feleslegessé vált az épület, akkor elintézték, hogy az összegyűjtött tárgyakat elhelyezhessék a feleslegessé vált majorban. Azóta ki sem mozdultak innen, 1983-ban megnyitották magán tanyamúzeumukat. Nem volt divat ez akkoriban, de sikerült elintézniük, a Vajdahunyad Várban működő mezőgazdasági múzeum védetté nyilvánítassa 1979-ben. Vannak olyan eszközeik, tárgyaik, amelyek sehol máshol nem láthatók. A rendszerváltás teremtette meg a feltételeit annak, hogy a család megvásárolhassa az ingatlant, a hozzátartozó hét hektáros területtel. Kettős céljuk volt: saját tulajdonba venni a gyűjteményt és lótenyésztéssel foglalkozni. Ma több mint 300 hektár és ősgyep tartozik hozzájuk, jelenleg Mezőhegyes után övék Békés megye második legnagyobb tenyésztőhelye. Időközben a múzeumból és lótenyésztő központból egy idegenforgalmi programközpont lett a Steigerwald tanya. Lovaglás, gyalogos, lovas és lovas kocsis túrázás mellett vendéglátással és szállásadással is foglalkoznak. Népszerű programjuk a borkóstolás és vacsora egy pusztai itatónál, ahol terített asztal és hamisítatlan pusztai hangulat várja a vendégeket. Lovas kocsi hozza-viszi őket. Több napra érkező vendégeiknek tudnak szobát biztosítani, de vannak sátorhelyeik és lakókocsiknak kialakított parkolók is. Olyan háziállatkertjük van, ahol megtalálható az Alföld összes jellemző háziállata a szürke marhától a kendermagos tyúkkal bezárólag. A Gyulától kilenc kilométerre található Steigerwald Tanya mér régen beépült a fürdőváros programajánlatába is. Vendégeket Húsvéttól október 31-ig fogadnak. Alkalmi csoportokat ezen kívül is fogadnak, de azt előre meg kell beszélni.  
Az idegenforgalom mellett a lótenyésztéssel is foglalkoznak, ugró lovakat tenyésztenek. Szénájuk messze földön híres, rendszeres beszállítói a Mezőhegyesi Ménesbirtoknak és a fővárosi tenyésztőknek is.
A Steigervald Tanya sorsformálása eddig mindig apáról fiúra szállt. Úgy tűnik, a sor ezután sem szakad meg, hiszen már a család harmadik generációs férfitagja, Steigerwald Tamás is aktív a jelenben, de a jövőépítés már egyértelműen az ő dolga lesz. Örömét leli benne, boldogan lép szülei, nagyszülei örökébe. Nagyapja, édesapja létrehozták, kialakították a bázist: múzeum, lótenyésztés, gazdálkodás, vendéglátás idegenforgalom. A jövőben már csak üzemeltetni kell az objektumot, persze mindig a kor szellemének és lehetőségeinek megfelelően. A jele gyakorlata azt mutatja, még nagyon sokáig élvezhetik a vendégek a Steigerwald Tanya szolgáltatásait.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A fiatalos erőnlét elixírje

  A fiatalos erőnlét elixírje, TájGazda

  Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között. Most, hogy felnőttem már nem tartom annyira nevetségesnek, inkább cikinek tűnik,

   
 • A csontba zárt ékszerek

  Viktori viktori, csontfaragó, TájGazda

  Ha valamit igazán szeretnénk elérni az életben, akkor minden erőnkkel, tudásunkkal azon vagyunk, hogy a kitűzött célt megvalósítsuk. Így volt ezzel Viktor is.

   
 • A tűz melege bámulatos képességgel bír

  Patócs István, kemenceépítő, TájGazda

  A tűz mellett ülve fázós, hideg testrészeink szép lassan felmelegszenek. De nem csak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünket is megtölti melegséggel. A tűz vonzza magához az embereket.

   
 • Múltat feltáró tábor

  Múltat feltáró tábor, TájGazda

  Gyergyószentmiklós közelében már XIII. alkalommal szervezték meg az EMI tábort. Az Erdélyi Magyar Ifjak szövetsége által szervezett táborban idén is a múlt ismertetését tartották a legfontosabbnak a szervezők.

   
 • A Mocsári béka az idei év kétéltűje

  A Mocsári béka az idei év kétéltűje, TájGazda

  A béka szót meghallva legtöbbünkben olyan tulajdonságok, jelzők fogalmazódnak meg, mint hogy csúf állat, csúszós, nyálkás bőrű, rücskös hátú és stb. Valóban a békák nem a földkerekség legszebb állati,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére