Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Steigervald tanyamúzeum

Babgulyás és baracklekváros fánk. A leveshez karikára vágott erős zöldpaprika is járt (választható opció) a fánk még meleg volt. Mintha nagyanyám konyhájában ültem volna. Az íze is pontosan olyan volt.

Amilyet csak a falusi, tanyasi asszonyok tudnak előállítani. Békebeli ízek, békebeli hangulat. A Gyula és Kétegyháza között lévő Steigervald Tanyán ez is egy választható menü, amelyet minden esetben megelőz az ország egyik legnagyobb, magán tanyamúzeumának a megnézése, melyet az 1959-ben itt eltüntetett 500 tanya használati tárgyaiból össze legidősebb Steigerwald József, akinek szintén lerombolták itt tanyáját. Mert úgy gondolta, hogy amit csak lehet, megment a tanyasi életből az utókor számára. Mikor megtudta, hogy melyik tanya következik a pusztításban, lovas kocsival kiment a tanyához és összeszedte, amit talált. Ezt a munkát fia is folytatta, napjainkban több mint kétezer darabja van a gyűjteménynek. Tele volt velük a gyulai családi ház udvara. Így aztán, amikor 1980-ban kiürült az egykori Zöld Mező TSZ központja, mert három TSZ összevonása miatt feleslegessé vált az épület, akkor elintézték, hogy az összegyűjtött tárgyakat elhelyezhessék a feleslegessé vált majorban. Azóta ki sem mozdultak innen, 1983-ban megnyitották magán tanyamúzeumukat. Nem volt divat ez akkoriban, de sikerült elintézniük, a Vajdahunyad Várban működő mezőgazdasági múzeum védetté nyilvánítassa 1979-ben. Vannak olyan eszközeik, tárgyaik, amelyek sehol máshol nem láthatók. A rendszerváltás teremtette meg a feltételeit annak, hogy a család megvásárolhassa az ingatlant, a hozzátartozó hét hektáros területtel. Kettős céljuk volt: saját tulajdonba venni a gyűjteményt és lótenyésztéssel foglalkozni. Ma több mint 300 hektár és ősgyep tartozik hozzájuk, jelenleg Mezőhegyes után övék Békés megye második legnagyobb tenyésztőhelye. Időközben a múzeumból és lótenyésztő központból egy idegenforgalmi programközpont lett a Steigerwald tanya. Lovaglás, gyalogos, lovas és lovas kocsis túrázás mellett vendéglátással és szállásadással is foglalkoznak. Népszerű programjuk a borkóstolás és vacsora egy pusztai itatónál, ahol terített asztal és hamisítatlan pusztai hangulat várja a vendégeket. Lovas kocsi hozza-viszi őket. Több napra érkező vendégeiknek tudnak szobát biztosítani, de vannak sátorhelyeik és lakókocsiknak kialakított parkolók is. Olyan háziállatkertjük van, ahol megtalálható az Alföld összes jellemző háziállata a szürke marhától a kendermagos tyúkkal bezárólag. A Gyulától kilenc kilométerre található Steigerwald Tanya mér régen beépült a fürdőváros programajánlatába is. Vendégeket Húsvéttól október 31-ig fogadnak. Alkalmi csoportokat ezen kívül is fogadnak, de azt előre meg kell beszélni.  
Az idegenforgalom mellett a lótenyésztéssel is foglalkoznak, ugró lovakat tenyésztenek. Szénájuk messze földön híres, rendszeres beszállítói a Mezőhegyesi Ménesbirtoknak és a fővárosi tenyésztőknek is.
A Steigervald Tanya sorsformálása eddig mindig apáról fiúra szállt. Úgy tűnik, a sor ezután sem szakad meg, hiszen már a család harmadik generációs férfitagja, Steigerwald Tamás is aktív a jelenben, de a jövőépítés már egyértelműen az ő dolga lesz. Örömét leli benne, boldogan lép szülei, nagyszülei örökébe. Nagyapja, édesapja létrehozták, kialakították a bázist: múzeum, lótenyésztés, gazdálkodás, vendéglátás idegenforgalom. A jövőben már csak üzemeltetni kell az objektumot, persze mindig a kor szellemének és lehetőségeinek megfelelően. A jele gyakorlata azt mutatja, még nagyon sokáig élvezhetik a vendégek a Steigerwald Tanya szolgáltatásait.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Szobi Szilvia festményei

  Szobi Szilvia Felvidéken, Léván él. Jelenleg a Nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem kert- és tájépítészeti szakán tanul, mérnöki szinten.

   
 • Egy darabka régmúlt

  Egy darabka régmúlt – Bélháromkúti Apátsági Templom, TájGazda

  Általános iskolás osztálykirándulások alkalmával többször megfordultam Bélapátfalván. Ezeken a kirándulásokon mindig megnéztük a helyi Apátságot.

   
 • Pomozi Wine

  Pomozi Wine, TájGazda

  Pomozi Zoltánék családi borászata a Börzsöny hegység árnyékában, a felvidéki Ipolypásztón működik már 1989 óta. Kézműves és félszáraz boraikat a termelőhelyi sajátosságok figyelembevételével készítik.

   
 • MAJA – Majoros Jácint méhészet

  Majoros méz, TájGazda

  A harminchét éves Majoros Jácint gyermekkorától otthonosan mozog a méhek között. Már a dédapja is foglalkozott méhekkel – akkor még méhkasokban. Nagyapja Viczén István kiváló méhész és oktató volt,

   
 • Életmód és hivatás a lovaglás

  Életmód és hivatás a lovaglás, TájGazda

  A ló ősidőktől fogva az embert szolgálta, mind a munkában, mind az élvezetekben. Alig 50-60 évvel ezelőtt még a mezőgazdaságban is fontos szerepe volt a patásnak, hiszen a szántástól kezdve az aratásig

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére