Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Egy nap, amely a finom borokról, a jó hangulatról, mulatásról, szórakozásról szól. A kb. 600 lelket számláló, borairól híres horvátországi település, Vörösmart (horvátul, Zmajevac)

minden év október első hétvégéjén rendezi meg falunapját, egybekötve egy maratoni Bortúrával. A rendezvények összekötésével a szervezők fő célja az volt, hogy a vörösmarti borokat és a kis vörösmarti borospincéket népszerűsítsék, illetve az itt élő magyarság kultúráját, gasztronómiáját megismertessék a nagyközönséggel.
Sikerült is nekik! Hiszen az utóbbi években egyre népszerűbb ez a rendezvény. Nemcsak a környékről, hanem Európa több országaiból is jönnek a jó bort kedvelő társaságok. A kezdeti, 40 főt kitevő „maratoni futók” száma mostanra meghaladta az 1300-at is. Ez lett a környék legnagyobb rendezvénye. A bormaratonkor a faluban és a környező településeken alig lehet szállást találni. Sőt a vajdasági területekről szervezett buszokkal indulnak neki az érdeklődők.
A Bormaraton alkalmával a résztvevő baráti társaságoknak, családoknak mintegy 20 pincét kell és lehet felkeresniük. A regisztráció alkalmával a látogatók vesznek egy poharat és kapnak egy térképet a faluban található borospincékről, amelyeket körbejárnak. Ezeket kell felkeresniük, megízlelniük a pincék egyes borait, kitalálni a borok fajtáját, értékelni azokat. Az elfogyasztott 1 dl bor után kapnak egy igazoló pecsétet, amely bizonyítja, hogy mely pincéket keresték fel. A kóstolás mellett betekintést nyerhetnek a borospincék legeldugottabb részeibe is, kötetlenül beszélgethetnek a borászokkal. Aki mind a húsz helyet felkeresi és eljut a célba, azok között értékes ajándékokat sorsolnak ki. De valljuk be őszintén, elég megvalósíthatatlan küldetésnek tűnik, hiszen 20 borospince több borát is megkóstolva kellene eljutni a célig.
A maratoni bortúra mellett kulturális és művészeti fesztivál is szerepet kap. A falu központjában néptánccsoportok bemutatóját lehet megtekinteni egy népviseleti felvonulás formájában. Az esti órákban zenei fellépők sokasága, utcabál várja a vigadni vágyókat a katolikus és a református szurdokban, ahol magyarországi és horvátországi zenekarok, együttesek lépnek fel. Kiállítások, szakmai előadások, borok versenye és gazdag étel kínálat is dukál a kiváló borokhoz.
A helyiek két utcát is kialakítottak az idők folyamán, ahol a tradicionális borospincékkel találkozhatunk. Egy református szurdokot és egy katolikus szurdokot. Ezek mentén helyezkednek el a rendezett, tiszta borospincék a finomabbnál-finomabb nedűkkel és barátságos, közvetlen borászokkal. A faluban érdemes a borházat és tájmúzeumot is megtekinteni.
A következő Bormaraton igaz egy év múlva kerül csak megrendezésre, de ha szeretnénk részt venni rajta, megismerni a környező területeket, akkor érdemes jó előre tájékozódni és szállást foglalni!!

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Színek a szürkeség ellen

  Színek a szürkeség ellen, TájGazda

  Az „ékszerkészítés” címszóra 380 ezer találatot ad a Google, míg a legnépszerűbb videómegosztó oldalon ugyanezen a címszóval közel 800 felvétel található. Ha végigböngésznénk néhány ékszerkészítő kollekcióját,

   
 • Szövés és foltvarrás

  Krizbai Orsolya, szövés és varrás, TájGazda

  Nem azért kerültek egymás mellé, mert rokon kézimunkák, hanem mert egy vállalkozás keretében művelik. Az is közös vonás, hogy a Marosvásárhelyen élő fiatal asszonyok, Krizbai Nemes Orsolya és Bartha Izabella,

   
 • Klarisszák temploma – Pozsony

  Klarisszák temploma – Pozsony, TájGazda

  Ha röviden szeretném bemutatni a klarissza apácarendet, mindenképp fontosnak tartanék elmondani néhány alapvető dolgot. A legfontosabb információ róluk, hogy ők tulajdonképpen az Assisi Szent Ferenc

   
 • Kolbászgyártáskor az inakat kivágják a húsból…

  Csaviga Művek, TájGazda

  Békésen, a „békeidőkben” (1989 előtt), a Mezőgép konyhán minden nap 900 főre főztek. Ha például halászlé volt az ebéd, túrós csuszával, akkor azt frissen fogott halakból főzték.

   
 • A fehér gólya

  Az édesanyám minap azzal a hírrel fogadott minket, hogy látott egy gólyát elrepülni. Első gondolatom erre az volt, hogy mekkora butaságot mondott. De ahogy jobban átgondoltam,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére