A fiatalos erőnlét elixírje, TájGazda

Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között. Most, hogy felnőttem már nem tartom annyira nevetségesnek, inkább cikinek tűnik,

ha a munkahelyemen mákos fogakkal mosolygok. Az igazat megvallva ez még nem fordult elő velem. De komolyra fordítva a szót, bármennyire ciki vagy nevetséges a fogak között megbúvó mákszemek, nagyon fontos és nélkülözhetetlen élelmiszer az életünkben.

Még most is a szemem előtt látom a nagymamám kertjében lévő virágzó máktengert. A csodás fehér, lilás-rózsaszínes virágokat. Majd amikor a sorok közt sétáltunk és a megszáradt mákgubókat törtük le és vágtuk fel, kiöntve belőle a szemeket. Olykor a kezünket is felsértette a megszáradt gubó. Majd a nagyim többször átmosta a mákszemeket és kiterítette az udvaron, hogy a napfény sugarai megszárítsák. Olyan jó érzés volt beltúrni és forgatni a kezeinkkel.

Ma már nagyon szabályozzák, hogy ki, milyen mákot, mekkora mennyiségben termeszthet. Hiszen a gubójában található alkaloidák az ópiumgyártás alapanyagaként is felhasználhatók. Törvény írja elő pl. hogy a fehér virágú változatát tilos vetni, mert drognak számít.

A mák, önmagában teljes mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer, az egyik legegészségesebb növény. Gazdagon tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot, növényi zsírsavat, aminosavat. Fekete színét pl. a vasatomok nagy száma eredményezi.

Élelmiszer jellege mellett egyben gyógynövény is. Fertőtlenítő, érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatása közismert. Továbbá csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket. A mákgubóban található egyik legértékesebb hatóanyag a morfium, a fájdalom érzet csökkentésére kiváló. Olaj formában pedig kifejezetten jó a csontritkulásra. Kutatások kimutatták, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, újraépíti a leépült csontszöveteket. Elősegíti a magas vérnyomás csökkenését, normalizálja a vér koleszterinszintjét, fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Fogyasztása szinte teljesen megszünteti a lábban a görcsöket, megelőzhető vele a trombózis és az embolia kialakulása. Növeli a szellemi teljesítőképességet, fokozza a sebgyógyulást.

Már a görögök és a rómaiak is fogyasztották, főként mézzel keverve. Sajnos van aki visszaél gyógyító hatásával és méregként használja fel. A néphitben számos tulajdonsággal ruházták fel. Illették a bőség szimbolumával vagy termékenységgel is összefüggésbe hozták. Kínában az érzéki gyönyörrel kötötték össze, az asszíroknál az örömmel. A jövendőmondók előszeretettel használták, mint füstőlőszer a jóslások alkalmával.

Hazánkban leginkább a karácsonyi és a húsvéti ünnepek alkalmával kerül az asztalra mákos étel. De olykor a hétköznapokba is becsempésszük e nemes növényt. Ki ne ismerné a mákos bejglit, a mákos rétest, mákos gubát, mákos tésztát, mákos palacsintát, pozsonyi kiflit vagy a mákos fagyit.
Jó tanácsként: érdemes többször is beiktatnunk étrendünkbe e nemes étket.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Szent András templom – Észak-Komárom

    A Duna és a Vág összefolyásánál elterülő Komárom hajdan összetartozott a határ túloldalán fekvő azonos nevű várossal, a trianoni békediktátum azonban kegyetlenül kettészakította.

     
  • Szőgyéni varrósarok

    Skrován Éva születése óta Szőgyénben él, Felvidéken. Férjével itt alapítottak családot, és itt is dolgozik egy gyárban, már tizenkét éve. Munkája mellett egyedi babatakarókat, játékokat, táskákat, párnákat

     
  • Handmade by Kinga

    Handmade by Kinga, TájGazda

    Varga Kinga Ipolyszécsénykén (Sečianky) lakik, a Nagykürtösi járásban, Felvidéken. Fából készült dekorációkkal foglalkozik, ami sok mindent takar: fa táblák idézetekkel bármilyen eseményre,

     
  • Római sáncok növényvilága

    Több mint tíz éves a Dél – Bácskában levő Temerini Falco Természetkedvelők Egyesülete, amely nagy hangsúlyt fektet a természetvédő szemlélet kialakítására,

     
  • Pomozi Wine

    Pomozi Wine, TájGazda

    Pomozi Zoltánék családi borászata a Börzsöny hegység árnyékában, a felvidéki Ipolypásztón működik már 1989 óta. Kézműves és félszáraz boraikat a termelőhelyi sajátosságok figyelembevételével készítik.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére