Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Andrássy-kastély – Tőketerebes, TájGazda

Tőketerebes (szlovákul Trebišov) a mai Szlovákia keleti területén fekszik, a trianoni békeszerződés előtt Zemplén vármegye része volt. 1910-ben 4708 lakosából 2323 magyar, 2181 szlovák volt.

2011-ben 24 401 főből már csupán 292 vallotta magát magyarnak. A település a 13. században, a Terebesi család által épített Párics várának szolgálófalujaként alakult ki. Először 1219-ben említik, Terebus néven. A várat 1686-ban, miután a kurucok kivonultak belőle, a császári sereg felrobbantotta. Romjaiból 1786-ban a Csáky-család gyönyörű kastélyt építtetett, mely kisebb-nagyobb átalakítások után ma is áll a város terjedelmes angolparkjában.
A park ezen pompás kastélyon kívül otthont ad a már fent említett várromnak a föld alatti erődítménnyel, vizes árkoknak, pataknak, tavaknak, szigetnek, forrásoknak, kerti hűsölőknek. A 19. században szökőkutakkal, akváriumokkal, kőpadokkal, antik és korabeli szobrokkal bővítették, majd egyre több egzotikus fát és bokrot ültettek a területére. A kastély keleti oldalán lévő területeken udvart alakítottak ki, melyet alacsony kő balusztráddal – könyökmagasságig érő kerítéssel – választottak el a teraszosan tagolt franciakerttől.
Véleményem szerint már csak a park miatt érdemes ellátogatnunk ide… feltéve, hogy szeretjük a természetet, a hosszú sétákat a fölénk tornyosuló fák árnyékában, miközben hallgatjuk a madárcsicsergést, s magunkba szívjuk az itt található csodás és ritka virágok varázslatos illatát.
S, ha már itt vagyunk, miért mennénk el szó nélkül emellett a fenséges építmény mellett? Mint már említettük, a Csáky család építette a 18. század vége felé, eredetileg barokk stílusban. A 19. század első felében az Andrássyak tulajdonába került, akik empire-klasszicista stílusban építtették át. Itt született 1860. június 30-án ifj. Andrássy Gyula gróf, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó külügyminisztere (1918). Továbbá itt töltötte életének utolsó éveit id. Andrássy Gyula, aki 1867-1871 között a Magyar Királyság miniszterelnöke, valamint 1871-1879 között az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere volt. Szarkofágja ma is megtalálható a Meining Artúr által tervezett, 1893-ban épült neogótikus mauzóleumban, a kastély parkjában.
Az épület a 20. században kórházként működött, nemrég széleskörű felújításon ment keresztül, melynek fő célja az eredeti jelleg visszaadása volt. Jelenleg a Honismereti Múzeum székhelye, különböző kiállítások színhelye. Állandó tárlatain megismerhetjük a régió történelmét, mezőgazdaságának történetét, népszokásait. Ilyen például a tokaji bor és borvidék, illetve a szőlészet és borászat témájában megtekinthető állandó kiállítás, ahol nyaranta kávé- és borkóstolásra várják az idelátogatókat. A földszinten kiállított fotókból megtudhatjuk, milyen átalakításokon ment keresztül az épület az évszázadok során. A kastély második emeletét a Csáky, de elsősorban az Andrássy család bemutatására szánják. Ezáltal is szeretnék ápolni id. Andrássy Gyula emlékét. Az épület ékessége az Andrássy-terem – az egykori tükörterem –, mely napjainkban a város különleges vendégeinek fogadására, koncertekre, esküvőkre, illetve más kiemelkedő társadalmi eseményekre szolgál közösségi teremként. A kastély ezenfelül alkalmas konferenciák, előadások helyszínéül is.
Amennyiben úgy döntünk, hogy ellátogatunk Felvidék e patinás építményébe, a tőketerebesi múzeumban négy nyelven kérhetünk tárlatvezetést: magyarul, angolul, németül és szlovákul. Hétfőtől péntekig, reggel 7.30-tól, délután 15.30-ig várják a látogatókat, míg, aki egy hétvégi kirándulással szeretné összekötni a kastély megtekintését, annak a vasárnap 14.00-18.00 nyitva tartás áll rendelkezésére.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • „A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt.”

  Nyitraújlak, korábbi nevén Újlak (szlovákul Veľké Žálužie) Felvidéken, a Nyitrai kerület Nyitrai járásában, a járási központtól körülbelül 10 km-re fekszik.

   
 • Bundák a hagyományőrzéstől az eleganciáig

  Gáspár Péter szűcs, TájGazda

  Ha itt a tél és csikorog a hó a talpak alatt, vagy hideg szél fúj, legjobb lenne egy puha bundába belebújni. A Sepsiszentgyörgyön élő Gáspár Péter már több mint 35 éve foglalkozik bundákkal.

   
 • Értékes természetvédelmi pont Dévaványán

  Értékes természetvédelmi pont Dévaványán, TájGazda

  A Körös – Maros Nemzeti Park egybefüggő, legnagyobb, a 13000 hektáros nagyságot is meghaladó területe a Dévaványai – Ecsegi puszták. A szikes pusztákon számos védett és fokozottan védett növény

   
 • Mórahalmi Mini Model Park

  Mórahalmi Mini Model Park, TájGazda

  Szegedtől mintegy 20 km-re található a Dél-Alföld egyik kedvenc vízi paradicsoma, Mórahalom. Volt szerencsém korábban felkeresni e nagyszerű várost és bizton állítom,

   
 • Családi hagyományok útján

  Bagyi Irén, TájGazda

  A Hargita megyei Szentábrahám községében él Bágyi Irén szeretett családja körében. Szabadidejében köt és horgol. A kötést még anyai dédmamája tanította meg neki.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére