A kárpátaljai gazdálkodók, termelők, vállalkozók támogatásáért , TájGazda

Történelmi emlékhelyek, termálvíz, erdősségek, különleges domborzati és természeti adottságok, egyedi gasztronómia, termékeny földek, az ezekből fakadó turisztikai lehetőségek – s még sorolhatnám,

mi mindenre építhető vagy lehetne építhető Kárpátalján vállalkozás. De sajnos az ezt megnehezítő tényezők, így például a rossz gazdasági helyzet, a magas adók, az állami támogatás hiánya stb. sora is igen hosszú. Könnyű elveszni a bürokrácia útvesztőjében, nehéz megtalálni a kiskapukat is a törvényesség keretein belül. Ebből kifolyólag nagy segítséget jelent, hogy a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSz) képében érdekvédelmi szervezete is van a kárpátaljai vállalkozóknak, gazdálkodóknak, termelőknek.
A KMVSz 1997. május 4-én alakult meg. „Aki akkoriban élt és tevékenyen foglalkozott a politikával, gazdasággal, tudja, hogy a kolhozok széthullása után nem igazán volt, ami a dolgozni akaró embereket összefogja” – mondja a szövetség megalakulásának apropójáról Virág László elnök. Ebből kiindulva, 106 taggal kezdte meg tevékenységét a szövetség azzal a céllal, hogy a földműveléssel, iparral, kereskedelemmel, turizmussal foglalkozó kárpátaljai vállalkozókat összefogja.
A fennállásának jövő évben 20. évfordulóját ünneplő KMVSz tagsága jelenleg 689 főt számlál, közülük több mint 400 az agrárium területén tevékenykedik. Három tagozata alakult: méhészeti, kézműves és borászati, s a közeljövőben remélhetőleg újabb tagozatok alakulnak. Tevékenységének főbb céljai a munkahelyteremtés, a vállalkozók képzése (szakmai konferenciák szervezése), igyekszik segíteni a vállalkozókat a szükséges technológiai háttér létrehozásában, az előállított termékek értékesítésében is. 2016-ban harmadik alkalommal szervezte meg a Turul Expo nemzetközi termékkiállítást, melyen minden évben kárpátaljai, anyaországi és más elcsatolt területekről érkezett kézművesek, borászok, méhészek, húsiparban tevékenykedők stb. mutatják be saját vállalkozásuk „gyümölcseit”. Az Expón szakmai előadásokkal, együttműködési tárgyalásokkal igyekeznek segíteni a kárpátaljai vállalkozások fejlesztését. A KMVSz mindezek mellett tevékenyen részt vett az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program tervezetének kidolgozásában is.
A szövetség munkájában komoly partner Magyarország kormánya. Támogatása a szövetség tevékenységén és eredményein is meglátszik.

A KMVSz tevékenységéről a http://kmvsz.org.ua/ honlapon, illetve a szövetség Facebook oldalán https://www.facebook.com/kmvsz/?fref=ts tájékozódhat.

Espán Margaréta

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A kézművesek jelene

  Az adai vásár, TájGazda

  Augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját sok vajdasági településen megünneplik, hiszen a hiedelem szerint ez a nap segíti át a paraszti társadalmat a nehéz időszakon.

   
 • Ebédeljünk Csúzon

  Csúz (szlovákul Dubník) felvidéki község, melynek történelme nem éppen szokványos, s nem is épp kiszámítható. Területén 1982-ben kelta temetőt és Árpád-kori sírokat tártak fel, első írásos említése

   
 • Nyugat-Szlovákiai Múzeum a Nagyszombaton

  Nagyszombat jelenleg a Szlovák Köztársaság hetedik legnagyobb városa, melynek múltja igencsak régre nyúlik vissza az időben. Területe már a kelták, illetve a rómaiak korában lakott volt.

   
 • Figyelj rá, óvd meg – csak EGY van belőle

  A Föld Napja, TájGazda

  A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Egy így igaz, bárki hozzájárulhat a világ, a Föld értékeinek megőrzéséhez.

   
 • Kollárik Lívia lufi figurái

  Kollárik Lívia a felvidéki Nagyölvedről származik, jelenleg Érsekújvárott él, ahol a helyi kórházban dolgozik, mint szülésznő. A főiskola elvégzésével jött az álláslehetőség, s Lívia élt vele.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére