Újvidéki kórus, TájGazda

Vajdaságban talán nincs is olyan település, ahol ne hallottak volna a Kapisztrán Ifjúsági Kórusról. A több mint 18 éves múltra tekintő együttes megalapítója Beszédes Margit zeneszakos tanár és férje József,

akik 1999-ben azzal a céllal gyűjtötték maguk köré a magyar ajkú gyerekeket, hogy azok ne az utcán csellengjenek tétlenül, hanem hogy a közösség érdekéért tegyenek is valami hasznosat. Az újvidéki Ferences rendi plébánia ajtaján kopogtattak be szállást kérni a próbák megtartására, ahol azonnal tárt karokkal fogadták az indítványozást. Akkoriban  néhány gyermekkel kezdődött a  munka, egyházi gyermekdalokat tanultak és azok előadásával gazdagították a szentmiséket. Nem sok idő telt el a toborzás és a miséken való szereplés után,  amikor 2001-ben az együttes meghívást kapott az Ezüstcsengőre, az egyházi gyeremkkórusok szemléjére, ahol azonnal elnyerték az első díjat. Ekkor kezdett igazán szárnyalni és fejlődni az együttes. Külföldön is híre ment az újvidéki Kapisztrán kórusnak, így a horvátországi Eszéken, valamint Magyarországon is többszöri alkalommal megfordult. A kórus hírnevét még az is erősíti, hogy a szórványból meríti a  tagokat és a magyar nyelvet ápolják, önazonosságukat megtartják, valamit ez mellett az igehirdetést is erőteljesebbé teszik.
A repertoárjuk színes, egyházi dalok, klasszikusok feldolgozásai, valamint népdalfeldolgozások is szerepelnek az előadásokban. A közönség így jobban élvezi és értékeli a szereplést. Egy-egy rendezvényre tematikusan is készülnek, hiszen egy Húsvéti vagy Karácsonyi ünnepkört csakis az odaillő szerzeményekkel lehet gazdagítani. Sokszor jótékonysági rendezvényeken emelik a hangulatot. Egyik ilyen sikeres hangversenyük a Békédj ad, Uram! című volt, ahol az igehirdetés volt az elsődleges kitűzött cél, így az egyházi zene kavalkádjából válogatták a szerzeményeket.  A kórus tagjai nem hivatásos zenészek, vannak ugyan közöttük olyan személyek, akik a zeneakadémián  hallgatók, de a gyerekek java része énekelni szerető és tudó, valamint tehetséggel rendelkező tag.
18 év után olyan szintre emelkedett a Kapisztrán Ifjúsági  Kórus népszerűsége, hogy évi 15-16 szereplést vállalnak el, ebből külföldieket is szép számban. Budapesten a Jézus szíve templom tagságával tartják a kapcsolatot, így annak köszönhetően a magyar fővárosban is hallatszott a hangjuk. Rendszeresen részt vesznek a Piliscsabai Egyházzenei Napokon, ahol más országokból is érkeznek vendégkórusok és a tapasztalatcsere nem marad el.
A kitartó és hosszas munkának nem csak az a gyümölcse, hogy a kórus népszerűséget élvez és az igehirdetésben is nagy szerepet vállal, hanem a különböző djakban és CD-k kiadásában is. Az össz elismerés közül a legjelentősebb a kórus számára az Örökség serleg elismerés, amit Budapesten 2011-ben itéltek oda kiemelkedő kulturálsi tevékenységért. Négy év elteltével pedig egy újabb magyarországi elismeréssel gazdagodott az együttes: 2015-ben a Bridge of music nemzetközi kórusfesztiválon  ezüst kitűntetéssel tértek haza a  gyerekek.
Mindezt a munkát szeretet és önzetlen odaadás nélkül nem lehet csinálni. Az önkéntes munka megfizethetlen értéke viszi eelőre a kórust, újabbnál újabb szerepléseket vállalva szereznek egyre több embernek örömet, szívükbe lopják az ima és a mindneható felé való tisztelet varázsát, és cserébe  mosolyt, tapsot és hálát kapnak a közönségtől.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Idős és fiatal egyaránt megfordul itt

  Csanádapáca-Művelődési Ház, TájGazda

  Egy kétemeletes, néhány évvel ezelőtt felújított épület, amely a főutca mentén helyezkedik el. Mindig is kiemelt fontosságú épület volt a dél-békési község, Csanádapáca életében. Régen a település malma volt.

   
 • Bajkai Mária csuhéból készült babái

  Bajkai Mária csuhéból készült babái, TájGazda

  Bajkai Mária a felvidéki Csatán tevékenykedik, ami Esztergomtól mintegy 25 kilométerre fekszik északi irányban. A környéken nagyon sokan ismerik őt és munkáit is, nem ma kezdte,

   
 • A méhészet életforma

  A méhészet életforma, TájGazda

  Hivatását tekintve hitoktató, de a természet és a háziállatok tisztelője, szerelmese. A moholi Lakatos Zsolt udvarában a kotlóstyúktól kezdve a házikacsákon keresztül szinte minden jószág megtalálható,

   
 • Legyen jó tepertős pogácsa, tartalmas ételek..

  Makói Autós Csárda, TájGazda

  Az új, korszerű makói Maros híd ünnepélyes átadásra 1974. december 4-én került sor. A hídavatón a nemzeti színű szalagot a Közlekedési és Postaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, Kis Dezső vágta át.

   
 • Utcai zenészek fesztiválja

  Utcazenészek fesztiválja, TájGazda

  Szeptember elseje és harmadika között rendezték meg Újvidéken a 16. Utcai Zenészek Fesztiválját. A rendezvény első napján színpompában fénylő különleges kosztümökben,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére