Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A bajmóci várkastély, TájGazda

Európa-szerte rengeteg várat, kastélyt ismerünk, viszont a bajmóci várkastély világviszonylatban is kiemelkedően jó állapotban maradt mind a mai napig. Ebből kifolyólag az elmúlt pár évtizedben

több film színhelyéül is szolgált, valamint az egész év folyamán rendkívül változatos programokon vehetünk részt, ha ellátogatunk ide – nemhiába Felvidék leglátogatottabb kastélya.

A leghíresebb esemény az általában tavasszal – április végén, május elején – megrendezésre kerülő Nemzetközi Szellem és Kísértet Fesztivál, mely két egymást követő hosszúhétvégét tesz ki. Témája évről évre változik, de vannak állandó elemei, mint például a várlátogatás „kísértetekkel”, a boszorkánytalálkozó a téren, s megismerkedhetünk a várban történt tragikus szerelmi történettel, melynek a vár egykori úrnője és annak gyermeke esett áldozatául, s azóta is ott kísértenek – legalábbis a legenda szerint. Minden évben turisták tízezrei keresik fel a látványosságot, ami máig a világ legnagyobbjának számít a maga kategóriájában. Ezen felül rendszeresek a koncertek a Hunyadi teremben, esküvői szertartások az Aranyszalonban, továbbá hagyományőrző fesztiválok és haditorna-bemutatók a várudvaron.

Az ötemeletes várkastélyból az év minden napján más ablakon keresztül tekinthetünk ki a gyönyörű környezetre, mivel pontosan 365 ablaka van. Száz szobájában nagyrészt eredeti berendezési tárgyakat, értékes festményeket, bútorokat, művészi faburkolatokat találunk. Állandó tárlatain megismerhetjük a nemesi élet mindennapjait, lakáskultúráját, illetve középkori fegyvereket és európai művészeti emlékeket is szemügyre vehetünk. A kastély érthető okokból kifolyólag kizárólag csoportos túra keretében látogatható, melynek egyeztetésekor bátran kérjünk magyar nyelvű vezetőt.

Az igencsak gazdag történelmű vár tulajdonosai közt szerepelt többek közt Csák Máté, Mátyás király és fia, Corvin János. Később a Thurzó majd a Pálffy család birtokolta az épületet, ami máig viseli hajdani urai kéznyomait. A kastély körüli parkban áll a Szlovákia területén található legöregebb – körülbelül 700 éves – fa, ami Csák Máté, illetve Mátyás király hársfája-ként is ismeretes. Előbbi ültette, utóbbi pedig szívesen múlatta alatta az időt, lakomázott és tanácskozott annak árnyékában.

Amennyiben kedvünk támad meglátogatni a várat, nyugodtan szánjunk rá egy egész vagy akár két napot is bajmóci kiruccanásunkra. A városban található állatkert és strand is, iskolai osztálykirándulás helyszínéül tökéletes.

fShare
0
Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Borban az igazság

  Nemzetközi Borverseny Temerinben, TájGazda

  Január 22-e, Vince napja a borászok védőszentje. A néphagyomány szerint ekkor történik meg az év elejei kertlátogatás és vesszővágás, amiből arra lehet következtetni, hogy az időjárási viszonyok

   
 • Egyedülálló, Tisza által „költöztetett” fatemplom

  Egyedülálló, Tisza által „költöztetett” fatemplom Tiszabökényben, TájGazda

  2016 nyarán sokakat ért meglepetés, amikor a felújítás alatt álló tiszabökényi görögkatolikus templom helyén, a vakolat eltávolítása után egy fából készült építmény tűnt elő. Ránézésre senki sem gondolta volna,

   
 • Néptáncmozgalom a Vajdaságban

  Néptáncmozgalom a Vajdaságban, TájGazda

  Kiss Zsélykó – Zsiga néptáncoktató neve Vajdaság – szerte nem ismeretlen, hiszen 25 éve a szakmában tevékenykedve  teszi a hagyományőrzést, a néptácmozgalom népszerűsítését.

   
 • A művészetben élni és alkotni

  Még csak 23 éves fiatalember, állatorvosi egyetemre jár, de a természet iránti szeretete és tisztelete felülmúl minden érzést. Ebből a szeretetből fakad a természetes alapanyagok tapintásának szeretete is,

   
 • A tiszaderzsi Bibliamúzeum

  A tiszaderzsi Bibliamúzeum, TájGazda

  Tiszaderzs községe a Tiszafüredi járásban található, Szolnoktól kb. egy órás autóútra. A község lakói életében fontos szerepet tölt be a vallás. Jelzi ezt a falu központjában található 18. századi református templom is.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére