Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A pozsonyi Prímás palota, TájGazda

Pozsony legkiemelkedőbb palotáinak egyike, ahol az évszázadok során olyan személyiségek fordultak meg, mint Széchenyi István, Móricz Zsigmond, Thomas Mann és még sorolhatnánk.

Tükörtermében nem egy békét, szerződést vagy épp ítéletet írtak alá. A magyar történelem fontos eseményeinek színhelye volt, ma mégis az anyaországon kívül áll, a szlovák főváros történelmi központjában.
A palotát 1778 és 1781 között a hajdani püspöki ház helyén építtette Hefele Menyhért udvari építész, Batthyány József bíboros, hercegprímás megbízásából, miután a török hadak bevették Esztergom városát, s az érsek kénytelen volt Pozsonyba költözni. Az épület 1820-ig szolgált a hercegprímás rezidenciájául. Tetején még ma is látható a hatalmas vasból öntött Batthyány József érsek családi címerét koronázó bíborosi kalap, melynek súlya 150 kg, átmérője pedig 180 cm. Az oromzaton elhelyezkedő szobrok közt helyet kapott Minerva is, aki a hazaszeretetet, hittudást és becsületességet jelképezi.
A reformkori országgyűléseket Pozsonyban tartották. Az alsótábla ülései a Magyar Királyi Kamara palotájában zajlottak, míg a felsőtábla a Prímás palota Tükörtermében ülésezett. Abban a Tükörteremben, ahol néhány évtizeddel később Haynau aláírta az 1848-as szabadságharc főtisztjeinek halálos ítéletét.
1848. július 5-én az első népképviseleti országgyűlést már Pesten tartották, így a Prímás palota elvesztette megtisztelő funkcióját, helyiségeit kiadták. Az épületben fémipari iskola, törzstiszti tanfolyam valamint temetkezési vállalat is működött.
A 20. század elején a város vezetése megvásárolta a palotát, hogy a városházát bővítse. Napjainkban – mint megannyi magyar vonatkozású épület Szlovákiában, ez is – múzeumként szolgál, illetve reprezentációs célokra használják. Többek közt itt található az a világhírű, hatrészes gobelin sorozat, mely egy angliai manufaktúrában készült a 17. században. Az érsekség az angol falkárpitokat a tapéta mögé rejtette Napóleon katonái elől, majd megfeledkeztek róla. Miután az épület a város tulajdonába került, akkor találták meg az értékes alkotásokat, amiket hosszú pereskedés után a bíróság végleg a városnak ítélt.
A palotához tartozó Szent-László kápolnába lépve, az ajtó felett megcsodálhatjuk a 17. századból származó Madonna domborművet, illetve a neves osztrák, barokk festő, Franz Anton Maulbertsch által készített Szent-László freskót.
A múzeum keddtől vasárnapig, délelőtt tíz órától, délután öt óráig tart nyitva. Belépődíj: 3,50 Euro.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Az udvardi Kálvária

  Az udvardi Kálvária, TájGazda

  Udvard (szlovák nevén Dvory nad Žitavou), mintegy 5000 főt számláló község Felvidéken, a Nyitrai kerületben, Érsekújvártól keletre, 9 km távolságra. 1462-től a trianoni békediktátumig

   
 • A Tópart Vendéglő

  A Tópart Vendéglő, TájGazda

  A debreceni fiú és a szegedi lány Mezőberényben tartották lakodalmukat… Ha az ember betér Mezőberényben a Tópart Vendéglőbe és elbeszélget Tánczos Imre

   
 • Háziszappan, a sokoldalú tisztítószer

  Az orosházi szappan, TájGazda

  Saját bőrömön tapasztalom nap, mint nap milyen hatásos is ez a régi, hagyományos recept alapján készült mosószer. Rendszeresen vásárolok tőlük háziszappant a családom színes és fehér ruháinak tisztításához.

   
 • Történelem és művészet egy helyen

  Fertőrákosi kőfejtő és barlangszínház, TájGazda

  A hely lehetőséget ad a kulturális szórakozás mellett a természeti, kőzettani és őslénytani ismereteink bővítésére is. A Fertő nyugati partvidékén található Püspöki Kőfejtő vagy mai nevén a Fertőrákosi

   
 • Kökény - az elfeledett gyógynövény

  Kökény, TájGazda

  A hétvégén a családom női tagjaival elmentünk kirándulni Gyulára. Útközben arra lettünk figyelmesek, hogy az út mellett férfiak metszenek valamit az ott lévő bokrokról.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére