Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A pozsonyi Prímás palota, TájGazda

Pozsony legkiemelkedőbb palotáinak egyike, ahol az évszázadok során olyan személyiségek fordultak meg, mint Széchenyi István, Móricz Zsigmond, Thomas Mann és még sorolhatnánk.

Tükörtermében nem egy békét, szerződést vagy épp ítéletet írtak alá. A magyar történelem fontos eseményeinek színhelye volt, ma mégis az anyaországon kívül áll, a szlovák főváros történelmi központjában.
A palotát 1778 és 1781 között a hajdani püspöki ház helyén építtette Hefele Menyhért udvari építész, Batthyány József bíboros, hercegprímás megbízásából, miután a török hadak bevették Esztergom városát, s az érsek kénytelen volt Pozsonyba költözni. Az épület 1820-ig szolgált a hercegprímás rezidenciájául. Tetején még ma is látható a hatalmas vasból öntött Batthyány József érsek családi címerét koronázó bíborosi kalap, melynek súlya 150 kg, átmérője pedig 180 cm. Az oromzaton elhelyezkedő szobrok közt helyet kapott Minerva is, aki a hazaszeretetet, hittudást és becsületességet jelképezi.
A reformkori országgyűléseket Pozsonyban tartották. Az alsótábla ülései a Magyar Királyi Kamara palotájában zajlottak, míg a felsőtábla a Prímás palota Tükörtermében ülésezett. Abban a Tükörteremben, ahol néhány évtizeddel később Haynau aláírta az 1848-as szabadságharc főtisztjeinek halálos ítéletét.
1848. július 5-én az első népképviseleti országgyűlést már Pesten tartották, így a Prímás palota elvesztette megtisztelő funkcióját, helyiségeit kiadták. Az épületben fémipari iskola, törzstiszti tanfolyam valamint temetkezési vállalat is működött.
A 20. század elején a város vezetése megvásárolta a palotát, hogy a városházát bővítse. Napjainkban – mint megannyi magyar vonatkozású épület Szlovákiában, ez is – múzeumként szolgál, illetve reprezentációs célokra használják. Többek közt itt található az a világhírű, hatrészes gobelin sorozat, mely egy angliai manufaktúrában készült a 17. században. Az érsekség az angol falkárpitokat a tapéta mögé rejtette Napóleon katonái elől, majd megfeledkeztek róla. Miután az épület a város tulajdonába került, akkor találták meg az értékes alkotásokat, amiket hosszú pereskedés után a bíróság végleg a városnak ítélt.
A palotához tartozó Szent-László kápolnába lépve, az ajtó felett megcsodálhatjuk a 17. századból származó Madonna domborművet, illetve a neves osztrák, barokk festő, Franz Anton Maulbertsch által készített Szent-László freskót.
A múzeum keddtől vasárnapig, délelőtt tíz órától, délután öt óráig tart nyitva. Belépődíj: 3,50 Euro.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A füzesgyarmati hintó

  A füzesgyarmati hintó, TájGazda

  A mester gyermeke genetikailag örökölt a lovak szeretetét nagymamájától. Nemzeti Vágta a Hősök terén. A mára meghonosodott rendezvény egyik leglátványosabb versenyszáma a fogatvágta.

   
 • A házi patika kelléke és egyben hungarikum is

  A kamilla a házi patika elengedhetetlen kelléke és egyben hungarikum is, TájGazda

  A minap kapáltam a kiskertemben és arra lettem figyelmes, hogy kamilla tövek is megbújnak a kisebb-nagyobb gazok között. Ezek a piciny kamilla tövek nemsokára elkezdenek virágozni.

   
 • A télűző Busófesztivál

  Busójárás, TájGazda

  Február hónap, egyben a mulatságok hónapja is, hiszen elkezdődik a farsangi karneváli időszak. Jelmezt öltve, vidáman mulatozva, jókat lakmározva kergetjük el a fagyos telet

   
 • Ebédeljünk Csúzon

  Csúz (szlovákul Dubník) felvidéki község, melynek történelme nem éppen szokványos, s nem is épp kiszámítható. Területén 1982-ben kelta temetőt és Árpád-kori sírokat tártak fel, első írásos említése

   
 • Fischer Erzsébet selyemkendői

  Fischer Erzsébet selyemkendői, TájGazda

  Fischer Erzsébet a felvidéki, vágsellyei járásban található Pereden él és dolgozik. Családi vállalkozásukban könyveléssel, illetve adminisztrációs munkákkal foglalkozik, emellett körülbelül hat évvel ezelőtt

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére