Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A kamilla a házi patika elengedhetetlen kelléke és egyben hungarikum is, TájGazda

A minap kapáltam a kiskertemben és arra lettem figyelmes, hogy kamilla tövek is megbújnak a kisebb-nagyobb gazok között. Ezek a piciny kamilla tövek nemsokára elkezdenek virágozni.

Oly gyönyörűek, mikor fehér virágai kibontják szirmaikat. Igaz az én kis virágos kertemben csak néhány tövet találtam, de az utak mentén és főként az alföldi természetvédelmi területeken, ahol háborítatlan a környezet ott akár több ezer tövet láthatunk egyben. A látvány lenyűgöző, szemet gyönyörködtető. És amellett, hogy megigézi tekintetünket, számos jótékony hatással bír szervezetünkre.
 
A kamilla vagy orvosi székfű (Matricaria chamomilla) Kelet-Európában őshonos, mezőkön, útszéleken, parlagokon nagyobb tömegben előfordul, fészkes virágzattal rendelkező növény. A gyógyászatban a virágzatát és az abból nyert illóolajat hasznosítják. Már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal. Sőt az egyiptomiak annyira tisztelték e nemes növényt, hogy az isteneiknek áldozatul kamillát ajánlottak fel. Fájdalom- és lázcsillapításra, emésztési panaszokra, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is főként. A népi nyelvben ismertes a szüzekanyja, anyafű, pipiske és bubulyka elnevezése is.

A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik. Frissen és szárítva ugyancsak használható. Külsőleg, kenőcs vagy borogatás formájában csökkenti a bőr- és nyálkahártya-gyulladását, enyhíti az ekcémás és aranyér panaszokat, elősegíti a felületi sérülések gyógyulását. A száj- és gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére is igazoltan hatásos. Belsőleg, teaként fogyasztva fekély és gyomorhurut, meghűlés esetén javasolható. Továbbá gargalizálva szájüreg- és torokgyulladás kezelésére alkalmas. Görcsoldó hatása révén enyhítik az emésztési panaszokat, bélgörcsöket, gyomor-, bél-, hólyag-, epezavarokat. Inhalálva köhögéscsillapító hatású, segíti a tüdő és a légutak tisztítását, fertőtlenítését. Idegnyugtató hatású, segít ellazítani a testet és megkönnyíti az elalvást. A szépségiparban kozmetikai termékek fontos összetevője. Sampon formájában fényesíti és világosítja a hajat és ápolja a fejbőrt.
Érdemes akkor is fogyasztani egy-egy csészével naponta, ha nem vagyunk betegek. Ugyanis erősíti az immunrendszert és kellemes íze miatt élvezeti teaként sem utolsó.

A kamilla gyógyhatása több hatóanyag együttes jelenlétének eredménye. A virágok színét adó sárga flavonoidok a gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásban játszanak szerepet. A növény nyálkaanyagai és az illóolajában feldúsuló szeszkviterpén-származékok szintén a gyulladások mérséklésében játszanak szerepet.

A Magyarországon található kamilla minősége világszerte elismert. Termesztése és hatóanyagainak kutatása területén elért hazai eredmények kiemelkedőek. Az Alföld meghatározott szikes területeiről, kézzel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015 óta Hungarikum minősítést kapott.

Nagy mennyiségben és nagy töménységben történő fogyasztása hányingert, hányást okozhat!

Fotó: Szilágyi Attila

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Téli gyermektábor-foglalkozások

    Egy hétig tartó gyeremtábort rendeztek az Újvidéktől 30 kilométerre levő Szenttamás kisvárosban. A magyar hagyományokat is őrző, illetve továbbadó

     
  • Sziklatemplom, a Pálos Rend szent helye

    Tájérintő, Tájgazda - Sziklatemplom, a Pálos Rend szent helye

    Egy-egy kellemes délutáni séta alkalmával több érdekes helyre bukkanhatunk fővárosunkban, Budapesten. Ilyen a Gellért-hegy falába vájt Sziklatemplom is.

     
  • A hobbi, ami egy életen át elkísér

    A temerini vadászegyesület, TájGazda

    Az igazi, vérbeli vadász nem puskával jár – mondják azok a vadászok, akik nem csak tanulták, hanem talán beleszülettek a mesterségbe. Számukra az erdő, a természet és a vadállomány

     
  • Kolbászgyártáskor az inakat kivágják a húsból…

    Csaviga Művek, TájGazda

    Békésen, a „békeidőkben” (1989 előtt), a Mezőgép konyhán minden nap 900 főre főztek. Ha például halászlé volt az ebéd, túrós csuszával, akkor azt frissen fogott halakból főzték.

     
  • Népzene a Szórványban

    Népzene a Szórványban, TájGazda

    A dél – bácskai Újvidék peremvárosi településén, Tiszakálmánfalván, ahol a magyarság egy negyede vallja magát magyarnak és a nemzeti összetartozást a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére