Néptáncmozgalom a Vajdaságban, TájGazda

Kiss Zsélykó – Zsiga néptáncoktató neve Vajdaság – szerte nem ismeretlen, hiszen 25 éve a szakmában tevékenykedve  teszi a hagyományőrzést, a néptácmozgalom népszerűsítését.

13 évesen ismerkedett meg a magyar népzenével és onnantól fogva életformájának tekinti. Ugyanis a táborokat járva mind jobban erősödött benne a vágy és a igény, hogy ezt a gazdag motívumvilágot, az egyedülállóságot átörökítse a jövő nemzedéknek. Már 18 évesen néptánc oktatóként tevékenykedett az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központban, majd a Magyar Táncművészeti  Főiskola befejeztével több hazai csoport oktatója lett.     
-A Magyar Táncművészeti Főiskolán látott, hallott és tanult  dolgok erősítettek engem abban, hogy kikristályosodjon előttem a művészet értéke, a kimeríthetetlen gazdag világ felhasználása a mindennapokban, sőt még a nehéz pillanatokban is. Oktatóim és hallgatótársaim segítettek sokszor át a rögös úton, de a velük eltöltött idő minden másodperce energiabombaként szolgál a mostani életemben és tevékenységemben.
A karrierépítést a nagymesterektől tanulva alapozta meg, hiszen adatközlőktől, oktatóktól tanult folyamatosan. Ma már nem csak tanít, hanem a különböző fesztiválokon értékel, zsűrizik. Hogy a Vajdaságban létezik -e néptáncmozgalom, a következőket válaszolta:
- Vajdaságban amatőr néptáncmozgalomról lehet beszélni, akár gyermekcsoportokról, vagy felnőtt csoportokról legyen szó. A Gyöngyösbokréta fesztiválon évek óta mintegy 30 együttes mutatkozik be, de ennek alig egy harmadára lehet azt mondani, hogy igényesen, magas színvonalon művelik a néptáncot. Ami pedig a gyermekcsoportokat illeti, azt vettük észre, hogy már szinte minden kisebb településen  megalakult egy-egy csoport. Ők az Óbecsén megrendezett Kőketáncon mérik össze tudásukat és itt már érezhető az, hogy az eltöltött munka igényes, a színvonalra törekednek. A néptánc és a népzene iránti szeretetet, tiszteletet népszerűsíteni kell, mert a kívülálló csak a színpadi produkciót látja belőle, de oktatással, illetve szemléletváltással arra is rá lehet mutatni, hogy milyen munka  és alázat szükséges ahhoz, hogy mi ezt a kincset magunkévá tudjuk érezni.
-A néptáncnak nevelő jellege is van?
-Természetesen a hagyományos közösségek  az igényeikből fakadva perdültek táncra, vagy éppen játszottak közösségekben. Már a gyermekjátékokban felismerhetőek mindazok a lehetőségek és mozzanatok, amelyek a nevelést, az oktatást részesítik előnyben. Ha az oktató belelát a dolgok mélyére, nagyon ügyesen  ki tudja aknázni a lehetőségeket és továbbadni a fiataloknak. De viszont a tudás átadása is egy kihívást jelent, hiszen nem csak az oktató motiváltságától, hanem elsősorban a gyermek lelki felkészütségétől is függ, hogy milyen eredménnyel lehet tanulni.
-Célok, tervek?
-Újvidéken sikerült egy olyan csapatot összeverbuválni, amellyel karöltve megtartható a néptáncmozgalom, de az oktatás mellett újabb generációkat szeretnék kinevelni erre az úgymond szakmára. Igaz, itt nálunk ez nem jelenthet teljes körű megélhetést, hiszen a civil munkából kell ellátni a mindennapi teendőket, viszont ha a családdal harmóniában ráhangolódunk a népzenére, hiszem azt, hogy magas színvonalon még sokáig lehet ezt művelni.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A Vésztői Pascal Trapézlemezgyár

  Pascal Trapézlemezgyár, Vésztő, TájGazda

  Akkor sem költöznek el Vésztőről, ha majd világcég lesznek! Vésztőn eleinte csak a Batthyányi utca egyik házának kerítésén látszott a messzire világító sárga szín, amiről feltűnésekor senki sem nagyon tudta,

   
 • A misztikus dunai szerkezet

  A monstrum már hosszú évtizedek óta jellegzetes megállója, látnivalója a dunai csónaktúráknak. Megépüléséről keveset tudni. Feltételezések szerint az alapja 5 méter mélyen a folyómeder

   
 • Bundák a hagyományőrzéstől az eleganciáig

  Gáspár Péter szűcs, TájGazda

  Ha itt a tél és csikorog a hó a talpak alatt, vagy hideg szél fúj, legjobb lenne egy puha bundába belebújni. A Sepsiszentgyörgyön élő Gáspár Péter már több mint 35 éve foglalkozik bundákkal.

   
 • A Kis Kézműves Cukrászda

  A Kis Kézműves Cukrászda, TájGazda

  A németországi évek alatt más, jobb vállalkozóvá lett... A Kis Kézműves Cukrászda – olyan, mintha mindig létezett volna, hozzánőtt Gyulához. Pedig még csak huszonnégy éves.

   
 • Az Európa Nostra-díjjal kitűntetett gyügyei kápolna

  Gyügye néhány száz lelket számláló, csendes kis magyar falu. Egy főutcából és pár mellékutcából áll az egész település. A főutca mentén található a község református temploma.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére