Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Temerinben 19. alkalommal került sor a Dél–bácskai Tökfesztiválra, ami a Kikindai Nemzetközi verseny előrendezvénye. Sajnos az időjárási viszonyok beleszóltak a fesztivál és a verseny menetébe,

de a szervezők minden maguktól telhetőt megtettek azért, hogy ne veszítsen fényéből a Töknap.
A vidékre a növénytermelés jellemző, továbbá a kis családi gazdaságok sokasága és az idős szülőktől örökölt  intenzív kultúrák beiktatása a vetés-szerkezetbe. A tök mindig is ott szerepelt az étlapon, a legkülönfélébb formában, és a haszonállatok táplálékába is került a nemesített fajtákból. Mint minden évben az idén is kolbásztökkel és óriástökkel lehetett benevezni a  versenyre. Nem csak helyi, hanem vidéki gazdák is elhozták a legszebb példányaikat. A zsűrinek nem volt nehéz dolga, mert öt darab kolbásztököt, valamint hat óriástököt kellet lemérnie és osztályoznia. A leghosszabb példány 211 cm-es lett, míg a legsúlyosabb óriástök 194 kilogrammot nyomott. A gazdája egy fiatal, Torzsa faluból érkező gazdálkodó, aki hobbi szinten foglalkozik töktermeléssel és az őszi szórakozást a versenyeken való megmérettetésekben keresi. A kolbásztök termelője pedig helyi, temerini gazda, aki már igazi veteránnak számít a  versenyezésben. Nyolcadik alkalommal ér el első helyezést, így biztosított a részvétel a kikindai nemzetközi versenyen. Mint mondta, a töktermelésnek különösebb titka nincs, csak öntözni, a naptól védeni és tápozni kell, valamint szeretettel gondoskodni a növényről.
A Tökfesztiválon a település apraja-nagyja kivette részét a munkából. A szorgos kezű asszonyok 400 kilogramm reszelt tökből hagyományos módon sütötték a görhét és a rétest, amit a rendezvényre látogatóknak osztogattak. Gyorsan fogyott a nem szokványos csemege. Az idősebbek elmondták, hogy valamikor, főleg ősszel és télen a tökös kalács vagy görhe volt az egyetlen édesség, ami vasárnaponként az ebéd után az asztalra került. Meg is becsülték az egészséges táplálékot, nem úgy, mint a mai kor fiataljai, az ipari édességek mellett nem érzik az igazi ételek ízét. Pedig az elkészítése nem nehéz, csupán disznózsír, kukoricaliszt, búzaliszt, tök és cukor vagy méz szükséges a keverékhez. Valamikor kemencében sütötték, ma már a sütőben is elkészíthető.
A töknapról az általános iskolások sem maradtak ki. Négy iskola diákjai versenyeztek a faragásban. A gyermeki fantázia mindent elképzel, így nem csak vicsori keletkezett a tökből. A zsűri nehezen döntött, mert minden faragvány megérdemelte a legjobb díjat.
A dísztöktermelők, valamint a kézművesek is bemutatkozhattak, és egy-egy jó tanáccsal látták el azokat az érdeklődőket, akik a különleges, dísztökök iránt érdeklődtek.
A temerini Tökfesztivál házigazdája a Kertbarátkör, amely immár húsz éve toborozza a helyi kistermelőket és fogja össze őket a termelés fejlődése útján.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Már télen is termelnek zöldséget

    Hova tűnt az az időszak, amikor a nyárvége, a koraősz a paradicsom befőzésével, lekvárfőzéssel, savanyítással, a kompótok dunsztolásával,

     
  • Egy forgó és egy szégyenlős lány

    Falunevek eredete, TájGazda

    Nemrégiben Településnevek „kocsimarasztó nagy sár”-ból címmel jelent meg egy írás kárpátaljai magyar falvak nevének eredetéről. Az alábbiakban olvasható a folytatás

     
  • A családi hagyomány

    A családi hagyomány, TájGazda

    Úgy tartják, hogy a családi hagyományt nem szabad megszakítani, apáról fiúra kell továbbvinni. Íratlan szabály szerint pedig az örökölt vagyont nem illik pénzzé tenni, ha csak a sors nem kényszeríti erre az örököst.

     
  • Mézes Manó

    Mézes Manó, TájGazda

    Ma a vásárok elengedhetetlen kellékeiről lesz szó, melyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni ezeket a tarka eseményeket. Sokan nem is az ízük miatt szeretik, vásárolják őket, sokkal inkább formájuk,

     
  • Egészséges lisztet az asztalra

    A családi gazdaságokon megtermelt és előállított házi élelmiszerek újra felfedezésének korszakát éljük. Ezek a magas biológiai értékű élelmiszerek szolgálnak alapul az egészséges táplálkozáshoz,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére