A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben nyolcadik alkalommal rendeztek Tésztanapot a helyi asszonyok és egyesületi tagok. Az összejövetel fő célja, hogy a felnövő generáció

megismerkedjen a hagyományos süteményekkel, kalácsokkal, az elkészítésük fortélyaival és nem utolsó sorban az ízvilággal. Roskadozásig teltek az asztalok a sok finom kalácstól és a süteménytől. Vajdaság minden tájáról hoztak az asszonyok különlegességeket. Évről évre egyre több régi recept szerint készült édesség kerül terítékre. A kiállított finomságokat meg lehetett kóstolni és vásárolni is. A pirosi asszonyok minden évben a csigatészta készítését ismertetik, ugyanis úgy vélik, hogy az igazi ünnepi leves csak akkor igazi, ha házi csigatésztával főzik be. Elmondták, hogy a liszt és a tojás a két legfontosabb összetevő, de sok ügyes kézre és türelemre van szükség, hogy a megfelelő mennyiség elkészüljön. A begyúrt tésztát ma már géppel elnyújtják, majd apró flekkekre vágják, amit úgynevezett „bordán” feltekernek. A nagyszabású falusi lakodalmakban még ma is ilyen tésztával főzik be az ünnepi levest, így a nagy napot megelőző napokban igazi csapatépítő munkaterápiának számít a csigatekerés.
A temerini hölygek viszont a tarhonyát tartják becsben, mert egyszerű elkészíteni, egytálételként és köretként is dominál. A tésztát félkeményre gyúrják, majd kézzel készített nagy reszelőn átreszelik. Akár szárítva, akár frissen főzhető. A pörköltek mellé kiváló kiegészítő.
A gyerekek sem maradtak ki a sütés-főzésből. Ők is megragadták a kötényeket és túrós-pogácsát készítettek. Az óvodások és az elemi iskolások is nyújtófát ragadtak, majd a tésztát különböző alakokra kiszaggatva tették be a sütőbe. Pár perc után meg is sült a finomság és örömmel lehetett belőle enni.  
A nyolcadik Tésztanapra Bácskából, de Bánátból is érkeztek ügyes kezű, és édes szájú hölgyek, akik nem csak készíteni, de enni is szeretik a kelt kalácsokat. A szenttamásiak a gyúrott kelettest készítik a leggyakrabban, hiszen dióval és mazsolával is lehet tölteni. Az a különlegessége, hogy nem zsírral készül és a hajtogatás módja is egyedi. Sütés után levegős és puha, nehezen lehet ellenállni neki.
A tésztagyúrás és kalácsszemlélés mellett a kézműves tárgyakat is meg lehetett tekinteni, ugyanis valamennyi korosabb hölgy a mindennapjait akár hímzéssel, üvegfestéssel vagy dísztárgyak készítésével tölti ki.
A rendezvényt a helyi táncegyüttes fellépése tette színesebbé. Szatmári táncokkal mutatkoztak be, majd a vendégeket egy rögtönzött táncházba hívták.
alitást, csevapot és pljeskavicát lehetett fogyasztani. Aki pedig emléktárgyat kívánt vásárolni, a vásári hangulatot felidéző mézes-szívből vásárolhatott.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A sokarcú Nemzeti Botanikus Kertünk

  A Veresegyházi Botanikus Kert, TájGazda

  A Veresegyházi-medence és a Gödi-lapály találkozásánál, a Sződ-Rákos patak mentén helyezkedik el a közel két évszázados vácrátóti Botanikus Kert.

   
 • Porcelánból formált növények

  Porcelánból formált növények, TájGazda

  Néztem az interneten a képeket és percekig tanakodtam magamban. Élő-nem élő, élő-nem élő. Majd elolvastam a hozzászólásokat és csak akkor tudatosult bennem, hogy ezek a virágok nem igaziak.

   
 • Úgy tűnik, működik a Békéscsaba-Berlin tengely

  Csabai Kolbászfesztivál: úgy tűnik, működik a Békéscsaba Berlin tengely. A csabai kolbászfesztivál az országban az egyik legkiválóbb terep arra, hogy az ember kitartóan és gyakorlatilag hiábavalóan keressen valakit a tömegben,

   
 • Szalvétába öltöztetett ajándéktárgyak

  Szalvétába öltöztetett ajándéktárgyak, dcoupage, TájGazda

  Szerintem többünkben fogalmazódott már meg, hogy egy szerettünknek valamely jeles nap alkalmából saját magunk által készített ajándékot adjunk. Hiszen annál nagyobb boldogság nem is érheti

   
 • A zsinór és a horgolás párosítása

  A zsinór és a horgolás párosítása, TájGazda

  Végy egy üres üveget, néhány méter madzagot, mintás szalvétát majd ad oda Tímeának. A végeredmény káprázatos. Rá se fogsz ismerni az üres üvegedre.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére