Erdőszentgyörgy közelében a Küsmöd-patakra tervezett duzzasztógát építése temette a víz alá Bözödújfalut, azt a települést, melynek már a középkorban temploma volt, és létét írásos dokumentumok bizonyítják.

A falu és a vízben álló templom a romániai falurombolás jelképévé vált. A római katolikus templomtorony bírta legtovább a hírnök szerepet, de két évtized után, 2014 júniusában az is leomlott.
A falu egykori lakói, Erdőszentgyörgy önkormányzatával közösen fontolgatták, hogy újra kellene építeni a templomot. Idén februárban váratlanul leszakadt a vízben álló irányítótornyot gáttal összekötő gyaloghíd egy szakasza, a műszaki vizsgálatok és a javítási munkálatok érdekében le kellett engedni a tóból a vizet. Ez a templomépítésre is nagy lehetőség! Fel is gyorsultak az események. Erdőszentgyörgy Önkormányzata és a Bözödújfaluért Egyesület közös adománygyűjtést szervezett. Az újonnan épülő templom minden olyan vallási felekezetet hivatott szimbolizálni, amely jelen volt az elárasztott településen. A tervek szerint cölöpökre helyezik az épületet, de a tornyot és a hajót úgy építenék vissza, hogy az minimális eltérést mutasson az egykori templomtól. Az elképzelések szerint a templom látogatható lesz a turisták számára. A torony kiállítások, a hajó falai által közrezárt tér pedig rendezvények helyszíne lesz. A tó partjától a templomig hídon keresztül lehet majd eljutni. Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere 250 ezer euróra becsülte az építkezés költségeit. Az összetartozás templomának visszaépítését sokan támogatták már, de még mindig jelentős rész hiányzik a megvalósításhoz, az idő pedig sürget, mivel a vízügy illetékesei a karbantartási munkálatokat már elvégezték, s bár hosszú időre lesz szükség a tó feltöltéséhez, jó lenne, ha legalább az alapokat szárazon építhetnék meg. Erdélyben vannak kihelyezett adománydobozok, de az egyesület számlájára is átutalható a felajánlott összeg, legyen az lej, forint, vagy euró:

BANCA TRANSILVANIA – TARGU MURES
ASOCIATIA BOZODUJFALERT,  COD CLIENT 257338,  SWIFT: BTRLRO22
HUF RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR RO73BTRLEURCRT0257533801
RON RO26BTRLRONCRT0257533801

Az Erdőszentgyörgy facebook oldalon rögzített bejegyzésként tüntetik fel azokat, akik nevüket vállalva adományoztak kisebb-nagyobb összeget. De ugyanilyen hálásak a névtelen adományozóknak is.
A pusztítást senki nem állíthatta meg, de bárki hozzájárulhat a templomépítéshez, az összefogás jelképéhez, mely évszázadokig biztosítja majd Bözödújfalu feledhetetlenségét.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A vajdasági magyar agrárium szolgálatában

  SZIE, Zenta, TájGazda

  Húsz éves múltja van a felsőoktatási szintű magyar nyelvű agrárszakember-képzésnek Vajdaságban, amely feladatot a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezetgazdálkodási karának

   
 • A mesterszakács ragaszkodik a Hargitához

  Hargita Kisvendéglő, TájGazda

  A Kisvendéglő a Hargitához első vendégkönyve míves, szép, hímzett kötésű. Jellemző, hogy nem a nyitás napján állították szolgálatba, hanem csak jóval később, öt esztendő elteltével,

   
 • Vasalt út, avagy via ferrata a Cuha-völgyben

  Cuha-völgy, Vasalt út, TájGazda

  A via ferrata (vasalt út) olyan hegyi utakat jelent, amelyek mentén előzetesen hidakat, létrákat, lépcsőket, drótkábeleket helyeztek ki szakemberek.

   
 • Hogy jól induljon a nap!

  MiniBolt, TájGazda

  Mindenkinek van egy kedvenc bögréje, amiből reggelente szereti elfogyasztani kedvenc italát, legyen az kávé, tea, kakaó vagy tej. Vagy azért szeretjük, mert egy nekünk kedves személytől kaptuk vagy jelképez

   
 • Színek a szürkeség ellen

  Színek a szürkeség ellen, TájGazda

  Az „ékszerkészítés” címszóra 380 ezer találatot ad a Google, míg a legnépszerűbb videómegosztó oldalon ugyanezen a címszóval közel 800 felvétel található. Ha végigböngésznénk néhány ékszerkészítő kollekcióját,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére