Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Amikor kisgyerek voltam, volt egy naspolya fája a nagyszüleimnek, ami sajnos már nincs meg. Emlékszem, hogy a hideg idő beálltával már csak ez az egy gyümölcsfa volt a kertjükben.

Ahogy jött a dér, a csípősebb napok, már mentünk is ki, hogy szedhessünk a gyümölcséből. Nézegettük az egyes szemeket, nyomkodtuk és kerestük a legpuhábbakat. Merthogy a naspolya akkor a legfinomabb, legédesebb, amikor már össze van fonnyadva, kicsit meg van szottyosodva. A gyümölcs belsejét csak úgy szívtuk ki, a benne lévő magokat pedig köpködtük ki a testvéreimmel. Versenyt csináltunk belőle, hogy kié jut el messzebb.

A naspolya (Mespilus) igen ősi gyümölcs, már kb. 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Európában először a görögök, majd a rómaiak honosították meg. Rokonságban van a birssel, almával és a körtével. A rokoni viszonyra a gyümölcs alakja is emlékeztet. Hiszen a formája átmentet az alma és a körte között. A vadon élő naspolya fajták ágai tövisesek, szúrósak, míg a nemesített fajaik már csak egy kicsit vagy egyáltalán nem szúrnak. Ismertebb hazai fajták a hollandi óriás naspolya, a notthingham-i naspolya és a szentesi rózsa naspolya. Népiesen nevezik lasponyának, miszpolyának, noszpolyának is.

Gyerekként még nem tudtam mennyire egészséges gyümölcs is a naspolya. De ma már igen. A téli időszakban igazi vitaminbombának számít ez az ősi növény. A gyümölcsöskertek utolsó szüretelhető étke. Manapság azonban kevés helyen találkozni vele. A gyümölcse mellett a virágai, őszi levelei díszítőelemként is közkedveltek. Gyümölcsének magas a pektin, C-, B-, E-vitamin és karotin tartalma. Illetve gazdag ásványi anyagokban, mint kalcium, kálium, magnézium, cink, mangán, vas, réz.

A naspolyát október végén, november elején érdemes leszüretelni. Ekkor még a halvány barnászöld, dió nagyságú szemeket kell leszedni. Ezeket a kemény gyümölcsöket a kamrában, padláson száraz körülmények között, kiterítve kell tárolni, ahol néhány hét alatt megpuhulnak, édes és kellemes ízűek lesznek, megérnek. De az sem gond, ha tovább maradnak kint a fán a termések. Sokkal zamatosabb lesz az ízük, ha a dér egyszer kétszer megcsípi. Az érett szemekből készíthető lekvár, zselé, ivólé, püré, befőtt, „naspolyasajt”. Sütemények finom tölteléke. Jól illik hozzá a fahéj, gyömbér, szegfűbors, kömény fűszerek. Az így elkészült fűszeres lekvár sült húsokhoz is ajánlott. Fájának kérge szívós, így faszobrászok, fafaragók előszeretettel használják és nagy becsben tartják.

A régi időkben a javasasszonyok a gyümölcsben lévő magokból teát készítettek, melyet vesekő elhajtására alkalmaztak. Kérgének főzetét pedig vérzéscsillapításra használták. Magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre, anyagcserére. A naspolya lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását. Vastartalma miatt vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott. Igazolt a csonterősítő és gyulladáscsökkentő hatása is. Megfázás, nátha esetén képes a torok és a szájüreg gyulladásait csillapítani. A benne lévő pektin kedvező hatással van a vér koleszterinszintjére. A szépségápolás területen a bőr ránctalanítására, regenerálására is használják.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A füzesgyarmati hintó

    A füzesgyarmati hintó, TájGazda

    A mester gyermeke genetikailag örökölt a lovak szeretetét nagymamájától. Nemzeti Vágta a Hősök terén. A mára meghonosodott rendezvény egyik leglátványosabb versenyszáma a fogatvágta.

     
  • Hazánk egyetlen diadalíve

    A Váci diadalív, TájGazda

    A diadalívről legtöbbünknek a Franciaországban lévő kapu jut eszébe. Sokan nem is tudják, hogy hazánk is büszkélkedhet eggyel. 1764-ben építették és mindössze öt hónapot

     
  • Esterházy-kastély a zselízi parkban

    Esterházy-kastély a zselízi parkban

    Zselíz (szlovákul Želiezovce) Lévától délre, a Garam mentén fekszik. Magyarország felől könnyen megközelíthető. Esztergomtól 36 km-re, északi irányban, míg a parassapusztai

     
  • Korszakváltás a gazdálkodásban

    Biogazdalkodás, TájGazda

    Felbecsülhetetlen érték az egészség. Aki elvesztette, mindent megtenne azért, hogy újra teljes életet éljen. A mindennapi táplálkozási szokásaink nagyban hozzájárulnak ahhoz,

     
  • Pantelics Angelika mézeskalácskészítő

    Pantelics Angelika, mézeskalács - TájGazda

    A szeretet ereje segíti őt, viszi előre. Apró, türelmes mozdulatokkal kell dolgozni, mert a mézeskalács tészta nem szereti a kapkodást. A díszítéshez nem kell más, mint a jó cukormáz,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére