Kismácséd a felvidéki Galántai járás alig 600 főt számláló települése, mely a járási központtól mintegy 10 km-re, a Kisalföld északi részén fekszik. 1326-ban említi először hivatalos irat, akkor még Mached néven.

Az 1930-ban lefolytatott népszavazás adataiból kitűnik, hogy lakossága akkor még csaknem színmagyar volt, mára ez igencsak megváltozott. Jelenleg fele-fele arányban magyar, illetve szlovák. 1986-ban Diószeghez kapcsolták, ez az állapot azonban nem állt fenn hosszú ideig. A község függetlenedéséről, 2000-ben tartott népszavazás eredményeként 2002-ben ismét önálló településsé vált.
A település jelenleg lakott, illetve beépített területétől körülbelül egy kilométernyire dél-keleti irányban, a középkori falu egykori helyén áll a XIII. században, antiókhiai Szent Margit tiszteletére emelt templom. Margit (a keleti egyházban Marina) a négy fő szűz közé tartozik. Legendája szerint 275. július 13-án halt vértanúhalált. Kultuszának magyarországi népszerűsége nagy valószínűséggel szerepet játszott abban, hogy IV. Béla király Margitnak nevezte el lányát.
Az építmény a legújabb kutatások szerint, a népi hagyománnyal ellentétben nem a török harcok során árvult el. Egy 1399-ből fennmaradt dokumentum már elhagyatottként utal rá, míg egy másik 1562-ben a „templom a szántóföld közepén” kifejezést használja vele kapcsolatban.
A román stílusban épült, egyhajós, római katolikus templomhoz kelet felől sekrestye kapcsolódik. Neogótikus főbejáratát a négyemeletes, körülbelül négyszer négy méteres alapterületű torony nyugati falában találjuk. A második emeleten helyezkedik el légfúvós orgonája, 1727-ből, negyedik emeletén pedig a Szent Katalinnak szentelt harang kapott helyet. Tetejének négy sarkán apró sisakok, falazott kis tornyocskák vannak. A torony csúcsán kereszt, afölött pedig félhold és hatágú csillag látható. Valamint 1982-ig még lófarok is volt.
A templom védett műemlékként a mai napig rendeltetésszerűen működik. Legutóbbi felújítása 2006-ban indult. Kismácséd, illetve Pozsony felől is könnyűszerrel, aszfalt úton közelíthetjük meg – a környező síkság miatt már messziről szembetűnik.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A szerémségi magyarság központja

  A szerémségi magyarság központja

  A nehéz gazdasági helyzetben egyre kevesebb a munkalehetőség a vajdasági településeken. Ezért sokan külföldre mennek, azonban Szerémségben van olyan helység is, ahonnan nem költöznek el a lakosok.

   
 • Ha november, akkor darules a Kardoskúti Fehértónál

  Az Alföldi déli csücskében fekvő, mintegy 5600 hektáron elterülő Kardoskúti Fehértó igazi természeti csoda az őszi hónapokban. Ilyenkor a szikes talajú tavat és környékét összefüggő víz borítja,

   
 • A borkultúra nagykövete

  A borkultúra nagykövete, TájGazda

  A nyár az igazi kerti partyk, grillezések és bulik időszaka.  A finom vacsora mellé egy-egy pohár bor is párosulhat, ami hozzájárul a jó hangulat megteremtéséhez.

   
 • Hóvirág: a 2017-es év vadvirága

  Hóvirág: a 2017-es év vadvirága , TájGazda

  Anno még a nagymamám sok hóvirághagymát ültetett a virágoskertjébe tulipánhagymák közé. Február végén március elején fehér pompába öltöztették kertjét. Igaz mára megcsappant a számuk

   
 • Organikus Energia - Ébredés a természettel

  Friss, üde, zamatos, ahogyan a természet adta. Organikus Energia a szervezet mindennapi mozgató rugója. Egészséges, energizáló, vitamin,- és tápanyagdús.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére