Kismácséd a felvidéki Galántai járás alig 600 főt számláló települése, mely a járási központtól mintegy 10 km-re, a Kisalföld északi részén fekszik. 1326-ban említi először hivatalos irat, akkor még Mached néven.

Az 1930-ban lefolytatott népszavazás adataiból kitűnik, hogy lakossága akkor még csaknem színmagyar volt, mára ez igencsak megváltozott. Jelenleg fele-fele arányban magyar, illetve szlovák. 1986-ban Diószeghez kapcsolták, ez az állapot azonban nem állt fenn hosszú ideig. A község függetlenedéséről, 2000-ben tartott népszavazás eredményeként 2002-ben ismét önálló településsé vált.
A település jelenleg lakott, illetve beépített területétől körülbelül egy kilométernyire dél-keleti irányban, a középkori falu egykori helyén áll a XIII. században, antiókhiai Szent Margit tiszteletére emelt templom. Margit (a keleti egyházban Marina) a négy fő szűz közé tartozik. Legendája szerint 275. július 13-án halt vértanúhalált. Kultuszának magyarországi népszerűsége nagy valószínűséggel szerepet játszott abban, hogy IV. Béla király Margitnak nevezte el lányát.
Az építmény a legújabb kutatások szerint, a népi hagyománnyal ellentétben nem a török harcok során árvult el. Egy 1399-ből fennmaradt dokumentum már elhagyatottként utal rá, míg egy másik 1562-ben a „templom a szántóföld közepén” kifejezést használja vele kapcsolatban.
A román stílusban épült, egyhajós, római katolikus templomhoz kelet felől sekrestye kapcsolódik. Neogótikus főbejáratát a négyemeletes, körülbelül négyszer négy méteres alapterületű torony nyugati falában találjuk. A második emeleten helyezkedik el légfúvós orgonája, 1727-ből, negyedik emeletén pedig a Szent Katalinnak szentelt harang kapott helyet. Tetejének négy sarkán apró sisakok, falazott kis tornyocskák vannak. A torony csúcsán kereszt, afölött pedig félhold és hatágú csillag látható. Valamint 1982-ig még lófarok is volt.
A templom védett műemlékként a mai napig rendeltetésszerűen működik. Legutóbbi felújítása 2006-ban indult. Kismácséd, illetve Pozsony felől is könnyűszerrel, aszfalt úton közelíthetjük meg – a környező síkság miatt már messziről szembetűnik.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Sportcentrum a város szélén

  Tréning Center-Békéscsaba, TájGazda

  Ha Békéscsabáról Békés felé haladtunkba a konzervgyár előtt lefordulunk balra, majd ott száz méter után még egyszer balra, már ott is vagyunk a Tréning Centernél. A csabaiak számára ez olyan természetes,

   
 • A télűző Busófesztivál

  Busójárás, TájGazda

  Február hónap, egyben a mulatságok hónapja is, hiszen elkezdődik a farsangi karneváli időszak. Jelmezt öltve, vidáman mulatozva, jókat lakmározva kergetjük el a fagyos telet

   
 • Brikk: a variáció tárháza végtelen

  Brikk építőjáték, TájGazda

  Mikor gyerek voltam, imádtam az olyan játékokat, amelyekből építeni lehetett. Csak a képzeletemen múlott, hogy milyen dolgok öltenek alakot belőle. Bárhogyan lehetett kombinálni az egyes elemeket

   
 • Hogy jól induljon a nap!

  MiniBolt, TájGazda

  Mindenkinek van egy kedvenc bögréje, amiből reggelente szereti elfogyasztani kedvenc italát, legyen az kávé, tea, kakaó vagy tej. Vagy azért szeretjük, mert egy nekünk kedves személytől kaptuk vagy jelképez

   
 • Grassalkovich-kastély

  A Grassalkovich-kastély – illetve ahogy más néven nevezik: az Elnöki Palota – Szlovákia fővárosában, Pozsonyban, a Hodža téren található építészeti műremek.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére