Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Kismácséd a felvidéki Galántai járás alig 600 főt számláló települése, mely a járási központtól mintegy 10 km-re, a Kisalföld északi részén fekszik. 1326-ban említi először hivatalos irat, akkor még Mached néven.

Az 1930-ban lefolytatott népszavazás adataiból kitűnik, hogy lakossága akkor még csaknem színmagyar volt, mára ez igencsak megváltozott. Jelenleg fele-fele arányban magyar, illetve szlovák. 1986-ban Diószeghez kapcsolták, ez az állapot azonban nem állt fenn hosszú ideig. A község függetlenedéséről, 2000-ben tartott népszavazás eredményeként 2002-ben ismét önálló településsé vált.
A település jelenleg lakott, illetve beépített területétől körülbelül egy kilométernyire dél-keleti irányban, a középkori falu egykori helyén áll a XIII. században, antiókhiai Szent Margit tiszteletére emelt templom. Margit (a keleti egyházban Marina) a négy fő szűz közé tartozik. Legendája szerint 275. július 13-án halt vértanúhalált. Kultuszának magyarországi népszerűsége nagy valószínűséggel szerepet játszott abban, hogy IV. Béla király Margitnak nevezte el lányát.
Az építmény a legújabb kutatások szerint, a népi hagyománnyal ellentétben nem a török harcok során árvult el. Egy 1399-ből fennmaradt dokumentum már elhagyatottként utal rá, míg egy másik 1562-ben a „templom a szántóföld közepén” kifejezést használja vele kapcsolatban.
A román stílusban épült, egyhajós, római katolikus templomhoz kelet felől sekrestye kapcsolódik. Neogótikus főbejáratát a négyemeletes, körülbelül négyszer négy méteres alapterületű torony nyugati falában találjuk. A második emeleten helyezkedik el légfúvós orgonája, 1727-ből, negyedik emeletén pedig a Szent Katalinnak szentelt harang kapott helyet. Tetejének négy sarkán apró sisakok, falazott kis tornyocskák vannak. A torony csúcsán kereszt, afölött pedig félhold és hatágú csillag látható. Valamint 1982-ig még lófarok is volt.
A templom védett műemlékként a mai napig rendeltetésszerűen működik. Legutóbbi felújítása 2006-ban indult. Kismácséd, illetve Pozsony felől is könnyűszerrel, aszfalt úton közelíthetjük meg – a környező síkság miatt már messziről szembetűnik.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Korszakváltás a gazdálkodásban

  Biogazdalkodás, TájGazda

  Felbecsülhetetlen érték az egészség. Aki elvesztette, mindent megtenne azért, hogy újra teljes életet éljen. A mindennapi táplálkozási szokásaink nagyban hozzájárulnak ahhoz,

   
 • Komáromi Jókai Színház

  Komáromi Jókai Színház, TájGazda

  A Duna és a Vág összefolyásánál elterülő Komárom hajdan összetartozott a határ túloldalán fekvő azonos nevű várossal, a trianoni békediktátum azonban kegyetlenül kettészakította őket.

   
 • Felvidék Mekkája

  Észak-Komárom református templomával szemben, a Jókai utcán áll egy több évszázados múltra visszatekintő, történelmi épület: a Komáromi Református Kollégium.

   
 • A hagyomány a kézimunkával is éltethető

  A hagyomány a kézimunkával is éltethető, TájGazda

  A Vajadságban, ahol mintegy 300 ezer magyar ajkú ember él, és közülük sokan arra törekednek, hogy az ősök hagyatékát megőrizzék és átörökítsék a jövő nemzedéknek, szívvel -lélekkel teszik a néprajzkutatás,

   
 • Villámgyorsan száguldó nyilak

  Norka íjász

  Az íj ősidők óta egybefonódik a magyarság fogalmával, a hungarikumok között is helyett kapott. Őseink nagy mesterei voltak e fegyver használatának. A monda szerint a sebesen vágtázó lovakon

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére