Száznál is több házi dísz- és használati tárgy, finomabbnál finomabb házi készítésű étel – ital sorakozott fel december elején a Zentai Gazdanapok rendezvényen. Hatalmas volt az érdeklődés,

sokan a karácsonyi asztalra és a fa alá vásároltak ajándékokat. A fiatal vállalkozók csoportjából a méhészek, a kézművesek, a pálinkafőzők, a biotermelők mind felsorakoztak és kínálták az értékes élelmiszert, használati tárgyat. A Vajdasági Brand helyi termékkiállítás jelentős a kisgazdák számára, hiszen a regionális bemutatók és vásárok alkalmával szerzik a vásárlókört. Főleg a kézművesek örülnek a védjegyeztetésnek, mert termékeiket könnyebben értékesíthetik a piacon, egyszerűbb előírásnak kell megfelelniük.
A kétnapos rendezvényen sok újdonság is megtekinthető volt, hiszen a modern kor a különböző fűszer- és gyógynövényeket is behozza az ádventi készülődésbe. Így a levendula csokrok, illóolajakkal dúsított díszek akár az ünnepi asztal része is lehetnek, de már koszorú alapot is lehet fonni a száraz levendulából. Ugyanígy a csili paprikából készült csokrok  ajándékozhatóak és  tartós díszei lehetnek a konyhának.
A zentai kiállítást hazai és külföldi szakmabeliek is megtekintették. Értékelték a felhozatalt és lehetőséget példáztak a külföldi piacon való érvényesülésre.
Ünnepre hangolódva a programból nem maradt ki a helyi  Betlehemes csoport fellépése, valamint  a Pálinka Lovagrendek felvonulása. Ez alkalommal Magyarországról és Szlovákiából is érkezek  tagok, akik mind a pálinka fogyasztását népszerűsítették. A szakmai zsűri pedig magas szinten értékelte a több mint 300, versenybe szállt párlatot. Különlegességeket is lehetett kóstolni, mint például a faeper vagy a bodzapálinka. A felhozatal  mind arról tanúskodik, hogy Vajdaságban is  lendületes fejlődésben van a pálinka készítésének technológiája.
A gazdákhoz közel állnak a vetőmagvak, az új hibridek sora, de kevesen tudják, hogy milyen őshonos növényeket lehet fellelni a  háztáji kiskertekben, Ezt a célt szolgálta za első ízben megrendezett Magbörze. Megszámlálhatatlan  fajta  növényt sorakoztattak fel a szervezők, a megrögzött hobbi gyűjtők pedig cserélhettek is a szokatlan fajtákra.
A hagyományos téli Zentai Gazdanapokon a gasztronómiának is nagy figyelmet szenteltek, mert a műhelymunkák mellett a legkisebbeknek gyermek tortadíszítő versenyt rendeztek. Mesébe illő színkombinációk születtek és a kis kukták úgy dolgoztak a simítólapáttal, mintha naponta a konyhában szorgoskodnának.
A rendezvény megállja helyét a régióban, helyet ad a kis családi vállalkozások bemutatkozására és a piaci lehetőségek szélesítésére.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A Bréda Kastély

    A Bréda Kastély, TájGazda

    Európában egyedülálló 3D-s épületvetítés a lőkösházi Bréda - Kastélyban. Románia határától mindössze 4 km-re, az összefüggő Alföldi síkot egy kisebb homokdombra épült, erdővel körbevett Kastély látképe töri meg.

     
  • A sujtás így is ékesít

    Sújtás így is ékesít

    Az emberi kreativitás határtalan! Ezt bizonyítják folyamatosan az oldalunkon bemutatott kézművesek, amikor egy-egy technikát igényességükkel, találékonyságukkal, kitartásukkal,

     
  • Egyre keresettebb az organikus termék

    Egyre keresettebb az organikus termék, TájGazda

    A korszerű mezőgazdasági termelésben a gazdálkodók, a magas és stabil hozamok elérése érdekében egyre több műtráygát, növényvédőszert, rezisztens hibridet használnak, amivel egyértelműen a talajéletet,

     
  • Családi hagyományok útján

    Bagyi Irén, TájGazda

    A Hargita megyei Szentábrahám községében él Bágyi Irén szeretett családja körében. Szabadidejében köt és horgol. A kötést még anyai dédmamája tanította meg neki.

     
  • 2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár

    2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár , TájGazda

    Az idei évben az év rovara címet a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) nyerte el. E nemes állat szimbólumát a történelem során festők, ötvöskészítő mesterek is felhasználták munkáik során.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére