Fehér mák, TájGazda

Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

Még sosem hallottam róla. Létezik olyan, hogy fehér mák? Nagyon felcsigázta a gondolataimat. Így belemerültem a fehér mák kutatásába. Sajnos nagyon keveset tudtam meg róla, de amit igen azt szeretném megosztani a kedves olvasókkal, hogy halljanak róla és ismerjenek meg néhány gondolatot e nemes fajtáról is.

A Vajdaságban él egy kedves ismerősöm, akiről tudom, hogy kék mákot termel. Így Őt is megkérdeztem a fehér mákról, remélve hogy tud nekem némi információval szolgálni. Ő maga nem, de más ismerőse próbálkozott a termesztésével. Mint megtudtam tőle a fehér mákot tavasszal kell elvetni. Sokkal kisebb gubókat terem és a bennük lévő fehér magok száma is jóval kevesebb, mint a kék mákgubóban. Az európai piacokon kicsi rá a kereslet, de Ázsiában – India, Pakisztán, Banglades – ahonnan eredetileg származik a mák, ott előszeretettel használják a fehér mákot is, sőt a sárgát is.

Felhasználását tekintve ugyanazok az ételek elkészíthetőek belőle, mint a kék változatából. Salátákba, burgonyás, rizses ételekbe kiváló ízesítő. Az íze viszont más, enyhén dióízű. Ezért alkalmas a darált dió helyettesítésére is. Ugyanazok a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, rostok fordulnak elő benne, mint a kék mákban csak magasabb értékekkel. Hidegen sajtolva olajat készíthetnek belőle. A fényt kevésbé bírja, hamar beavasodik tőle. Kozmetikában bőrápolásra is használják. Kisebb ópiumtartalommal bír a kék mákhoz képest.

Magyarországi vonatkozásban egy tájfajtára találtam említést, a Szentesi fehér mákra. Európai viszonylatban főként Ausztriában termesztik Waldviertel régiójában. Ennek a régiónak az egyik fő gazdasági bevétele is a máktermesztés származik; mákturizmust alakítottak ki az itt megtermelt mákfélék köré. A Mákmúzeumot, mák tanösvényt bejárva számos információt tudhatunk meg a mákról, a történelméről, a feldolgozásáról, az ópiumról.

Kedves olvasóink, ha tud egyéb, más információt a fehér mákkal kapcsolatosan, azt szívesen fogadjunk. Írják meg nekünk hozzászólásként.

Köszönöm a segítséget Lackó Csabának!

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • A Régimódi Étterem

    Régimódi Étterem, Szarvas, TájGazda

    Az amerikai ember évekig naponta két bográcsgulyást evett... A Szarvast Orosházával összekötő főút nem tartozik a legforgalmasabbak közé. A város szélétől, a lehető leglehetetlenebb távolságra,

     
  • Szent Miklós Bazilika – Nagyszombat

    Nagyszombat városa bővelkedik a magyar vonatkozású látnivalókban. Ennek egyik oka, hogy ez az ősi település sokáig esztergomi érseki székhely volt, a cikkünkben bemutatásra kerülő plébániatemplomot

     
  • Kézzel festett üvegcsodák

    Kézzel festett üvegcsodák, TájGazda

    Felvidéken, pontosabban Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen születtem, jelenleg is itt élek családommal. Magyar nyelv és irodalom és képzőművészeti nevelés szakos tanárként

     
  • Ódor Lorka

    Ódor Lorka

    A komáromi Ódor Lorkának mindig is lételeme volt az alkotás. Gyermekként a rajzoláson keresztül élte ki kreativitását, majd babákra kezdett ruhákat tervezni. Idővel elkezdte furdalni a kíváncsiság,

     
  • Múltunkba belépve

    Kárpátaljai tájház, TájGazda

    A hagyományok kapcsán eddig kétféle véleménnyel találkoztam. Az egyik, hogy a hagyományainkat ápolni, óvni kell. A másik, hogy nem kell őket se ápolni, se megóvni,

     
Ugrás a tetejére