Régimódi Étterem, Szarvas, TájGazda

Az amerikai ember évekig naponta két bográcsgulyást evett... A Szarvast Orosházával összekötő főút nem tartozik a legforgalmasabbak közé. A város szélétől, a lehető leglehetetlenebb távolságra,

a 4-es kilométerkőnél található a Régimódi étterem. Egy hely, amelyik elérte azt, hogy a 44-es út utazói lefordulnak Szarvas belvárosában a villanyrendőrnél, és megteszik azt a nyolc kilométer utat azért, hogy egy jóízűt ebédeljenek. Az étterem 1996 tavaszán, egy pénteki napon nyitott ki. Szakács Mihály, tulajdonos szerint nagyon jó forgalmuk volt az legelső napon. Szarvason a városban persze meghirdették, hogy pénteken nyitnak, és persze azt is, hogy pacal lesz a menü, már csak azért is, mert a péntek az Szarvason pacalt jelent. Sokan eljöttek, a pacal is jól sikerült, ezzel elnyerték a vendégek bizalmát, amit azok azzal háláltak meg, hogy rendszeresen visszatértek hozzájuk. Egyébként a környéken 1990-ben vertek gyökeret, amikor a mostani étteremtől 800 méterre nyitottak egy bolt-kocsma duettet. Gondolták, ezek jól megélnek a tanyavilágban, ezért építették meg újonnan. Csak azt felejtették el átgondolni, hogy akkoriban kezdtek el nyitni sorban egymás után a multinacionális üzletláncok áruházai, melyek fenekestől fordították fel még a tanyasi ember szokásait is. Egyszerűen érdeklődés híján a boltot be kellett zárniuk. Azonban maradni akartak a környéken, az egykori iskola olcsón eladó volt, úgy döntöttek, hogy megveszik és éttermet csinálnak belőle. Így is lett. Szakmai háttere az étteremnyitásnak a feleség kitűnő főzőtudománya volt, meg az, hogy a gyerek szakácsiskolába járt, és még annyi, hogy a műszerész apa gyakorlatilag mindent meg tudott javítani. Természetesen a pénzük bőven a nyitás előtt elfogyott, és csak a sokadik pénzintézet gondolta úgy, hogy érdemesek a hitelre. Elkészült tehát az étterem, és sikeres volt az első napjuk is. A pincérekkel alapvetően nem voltak jó tapasztalataik, ezért döntöttek úgy, hogy önkiszolgáló lesz az étterem. A vendégek nem, hogy meglepődtek, egyből megszerették a rendszert. Mindezek ellenére minden évben felmerült bennük a változtatás lehetősége, de mindig el is vetették. Meg a törzsvendégeink sem igényelték. Jól van ez így, mondogatták, meg gyorsabb a kiszolgálás is. Tökéletes munkamegosztásban dolgoznak. A konyhában a feleség a főnök, ott ő intéz mindent. A fiú szakács, ő veszi fel a rendeléseket, ő irányítja az éttermet. Minden egyéb munka a családfő feladata. Az étlapot nem bonyolítják túl, egyszerű, magyaros ízléssel főznek, a kínálat középpontjában a különböző pörköltek és egytálételek állnak.
Mindig az volt a céljuk, hogy a vendégek terjesszék szájról, szájra a jó hírüket. Ezt a célt már régen elérték, szinte minden új vendégük ajánlásra érkezik hozzájuk. Ezért nem is bánják, hogy nem egy forgalmas főútvonal mellett van a vendéglőjük. A nyitás óta három vendégkönyvük is betelt, sok híresség megfordult már a Régimódi Vendéglőben. Például Moór Mariann, Presser Gábor, Pintér Sándor vagy például Balázs, az RTL Klub műsorvezetője is. De azt az amerikai vendégüket sem felejtik el soha, aki a szarvasi Pioneer-nál dolgozott, és naponta kétszer is elugrott hozzájuk bográcsgulyást enni. Hiába kínálták mással, mindig csak bográcsgulyást kért. A Régimódi Vendéglő a legfontosabb elismerést, a vendégek szeretetét már régen elnyerte, de a szakmát sem hagyta hidegen a ténykedésük, 2007-ben Rozmaring Díjjal tüntették ki őket. A Virágos Magyarországért és a Magyar Turizmus Zrt. közös díját 2007-ben a Gellért Szálló aulájában vehették át. A méltatásuk így hangzott: kiemelt gasztronómiai kínálat és a környezet harmóniájának megteremtéséért. Egy évvel korábban, 2006-ban elnyerték Békés megye az „Év vendéglátója” díjat is 2006-ban.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

  • Pálffy-kastély – Gidrafa

    Gidrafa, a több mint 2000 főt számláló község Felvidék Erdőhátnak nevezett részén fekszik, Pozsony és Nagyszombat közt. Nevét a mellette csörgedező Gidra patakról kapta.

     
  • Kovács Barnabás – méhész

    Kovács Barnabás – méhész, TájGazda

    Kovács Barnabás a felvidéki Juhász Gyula Alapiskola pedagógusa, mikor épp nem az iskola és a diákok ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, idejét szívesen tölti a közeli Barsbaracskán, ahol méz, virágpor, propolisz

     
  • Lámpák bűvöletében

    Lámpák bűvöletében, TájGazda

    Ha Sopron közelében járunk, akkor érdemes ellátogatnunk a tőle mintegy 25 km-re fekvő Fertőszéplakra. Ez a nyugodt, csendes ki falu több évszázadra visszamenő értékeket őriz az utókor számára.

     
  • A homoródalmási kézműves sajtok

    A homoródalmási kézműves sajtok, TájGazda

    Ezek a sajtok friss, teljes értékű legelőről származó nyers tejből készülnek, nagyon változatosan: az olvasztott, lágy sajtoktól, a füstölt, érlelt változatokig nagyon széles a kínálat.

     
  • A birkatej igazi érték

    A moholi Raffai Csaba mezőgazdasági családba született és nem is volt kérdés számára, hogy a föld iránti tisztelete és szeretete vezényeli a jövője megalapozásában. A növénytermelést még 30 évvel ezelőtt

     
Ugrás a tetejére