Az őz, TájGazda

A minap mentem bevásárolni. Szerencsére még időben megláttam őket és nem kellett hirtelen a fékre taposnom. Ketten voltak. Amilyen gyorsan előttem teremtek, olyan gyorsan tovább is szaladtak.

Én meg csak figyeltem, hogy jönnek e még. De nem jöttek. Nem szerettem volna elütni őket és persze az autót is féltettem. Végül mindenki megúszta, senki sem sérült meg. Biztosan volt már hasonló élménye másnak is őzekkel kapcsolatosan.

Magyarországon bárhol összetalálkozhatunk az európai őzzel (Capreolus capreolus). Mind az erdőkben, mind a nyílt alföldi területeken. Olyannyira, hogy a szakirodalom megkülönböztet mezei és erdei őz ökotípusokat előfordulási helyük szerint.

A nemeket könnyű megkülönböztetni, hiszen csak a bakok hordanak agancsot. A nőstény állatot sutának, míg hím párját baknak nevezik, kicsinyüket pedig őzgidának. A kifejlett egyedek szőre, ilyenkor télen megvastagszik, szürkésbarna színezetet vesz fel. A gidák megszületésükkor fehér, fekete foltokkal borított bundát viselnek, amely a fejlődésük során időszaktól függően a barna különböző árnyalatira változik át.
Az őzeknek nagy fülük és hatalmas szemük, vékony, hosszú lábaik és hosszú, karcsú nyakuk van. Ezek a külső tulajdonságok teszik kecsessé az állatot. Hátulról látva egy nagy fehér foltot figyelhetünk meg a fenekén, amely szintén egyedi jellemzője az őzeknek. Ez a faltükre, amely télen fehér, nyáron sárgás színű. Általában magányosan vagy őzgidáival él együtt a nőstény állat, de télen kisebb-nagyobb csapatokba verődnek össze. Volt olyan alkalom, hogy 15-nél is több egyedet sikerült megszámolnom egy csapatban. A vadon élők 10 évig, míg az állatkertben, vadasparkban lakó állatok 15 évig is elélhetnek. Növényevőek; a táplálékban gazdag területeken válogatnak az élelemből, ha viszont kevés az ennivaló, mint télvíz idején, akkor a fenyőfélék tűleveleit is elfogyasztják.

Nagy károkat – úgynevezett vadkárt – képes okozni a vetés megdézsmálásával, kisebb fák törzsének megrágásával. A vadásztársaságok élelemhiány esetén kisegítő takarmányozással segítik őket az élelemszerzésben.

Gyakran előfordul, hogy kirándulók felfedeznek egy árvának tűnő gidát, melyet megfognak és hazavisznek. Ezt nem szabad megtenni! Egyrészt azért nem, mert lehet, hogy az anya csak élelem után kutat vagy meghallotta a közeledők zaját és elszaladt. Nem hagyta magára a kicsinyét, csak a fiatal egyedek még nem képes a gyors menekülésre, ezáltal az avarban húzzák meg magukat. Másrészt, ha a suta megérzi az idegen szagot a kicsinyén, akkor soha többet nem megy oda hozzá és végleg magára hagyja.
Saját tapasztalatból tudom, hogy nem tesz jót az őznek, ha fogságban nevelik fel. Mikor kicsi voltam, édesanyámnak hoztak egy kis gidát, akit az út szélén találtak. Sikerült felnevelni őt, természetesen a Bambi nevet kapta. Nap, mint nap ott szaladgált az udvaron, játszottunk vele, együtt élt más állatainkkal. Majd néhány év után kezdet megváltozni, agresszívvá vált és elszökött tőlünk. Valószínűleg vágyott a szabadságra és/vagy egy párra.

További információkat olvashatunk az őzről:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_%C5%91z
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Vadaszati-allattan/ch04s23.html

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A mézes sütik szeretet hoznak a szívünkbe

  Pacsika Móni mézes sütijei, TájGazda

  Emlékszem még most is, ahogy a nagymamám a jó alaposan összegyúrt tésztát kinyújtotta a deszkán és különböző figurákat szaggatott ki. Majd a sütés után díszítette azokat. Isteni finomak voltak.

   
 • A kaszasuhogás már a múlté

  Aratás, TájGazda

  Befejezéséhez közeledik az aratás, a kenyérgabona betakarítása. Manapság az óriásgépek, a kombájnok szinte 10 nap alatt „felfalják” a bevetett területet és maga a munka, és a kenyér iránt érzett tisztelet

   
 • A főzés közben épült a pálinkaműhely

  Machlik Pálinkafőzde, TájGazda

  A Mezőberény határában lévő, körülbelül kétezer darab 1200 négyzetméteres gyümölcsös kertrendszer neve Laposi kertek. Itt kezdte el megépíteni pálinkafőzdéjét Machlik András,

   
 • A tűz melege bámulatos képességgel bír

  Patócs István, kemenceépítő, TájGazda

  A tűz mellett ülve fázós, hideg testrészeink szép lassan felmelegszenek. De nem csak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünket is megtölti melegséggel. A tűz vonzza magához az embereket.

   
 • Hám, karkötő és bibliaborító a Petrusinec-műhelyből

  Hám, karkötő és bibliaborító a Petrusinec-műhelyből, TájGazda

  Kárpátalján a nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényeknek gyakori szereplői  a tiszaújlaki Petrusinec házaspár, Ilona és Vladimir (vagy ahogy a legtöbben ismerik, Ladi), akik munkáikkal kellemes

   
Ugrás a tetejére