A magyar népzene ünnepe a Vajdaságban, TájGazda

Idén a Topolya melletti Bácskossuthfalva adott otthont Vajdaság legrangosabb népzenei fesztiváljának, a 41. Durindónak és az 54. Gyöngyösbokrétának. A faluban harmadik alkalommal került sor

a háromnapos ünnepi rendezvénysorozatra, utoljára 31 évvel ezelőtt szerveztek a településen ilyen méretű összejövetelt. A Durindó az énekegyüttesek és szólisták rangos találkozója, ugyanis a résztvevők itt mutatják be a népdaléneklés alapját, szeretetét, az évek alatt gyűjtött tapasztalatot.  A bejelentett csoportok számából, az idén nem kevesebb mint 110 énekegyüttes érkezett a megmérettetésre, az  látszik, hogy a tartományban egyre népszerűbb a hagyományápolás, a magyar népzene elsajátítása, gyökereink megismerése és átörökítése. A fellépők sorában fiatal leánykórusok, de idősebb vegyes kórusok is vannak, akik a legkülönbözőbb tájegységek dalaiból merítették a repertoárjukat. Több együttes Bodor Anikó népdalgyűjteményéből válogatott, míg például a péterrévei lányok Tisza-menti, azaz moholi dalcsokorral rukkoltak elő.
A Gyöngyösbokréta megalakulásának kezdete korábbi dátumra tehető, mint a Durindóé. Hiszen valamikor a falu a táncmulatságokon ismerkedett, a tánccal fejezet ki érzelmeit, örömét és bánatát. A néptáncmozgalommal született meg az ötlet, hogy a vajdasági települések tánccsoportjai összemérjék tudásukat, esetleg tanuljanak is egymástól. A produkciókat szakzsűri értékeli, ami hozzájárul ahhoz, hogy a fesztivál színvonala évről évre nő. A táncegyüttesek abban emelkednek ki, hogy az adott tájegységek táncait elevenítik fel és autentikus népzenére ropják a táncot. Az idő múlásával sok helyen már a feledésbe merült a jellegzetesség, de a gyökerekhez való ragaszkodás legerősebben a nyugat-bácskai Doroszlón, Kupuszinán és Gomboson maradt meg. Az ezekről a településekről érkező csoportok minden alkalommal a vidékre jellemző táncokkal mutatkoznak be.
Bácskossuthfalva, annak ellenére, hogy kis település, büszke arra, hogy házigazdája lehet a rangos ünnepsorozatnak, hiszen a helyi Arany János Művelődési Egyesület idén ünnepli megalakulásának 230. évfordulóját, és az első Táncház, mit 27 évvel ezelőtt tartottak Vajdaságban, éppen a település nevéhez kapcsolódik.
A rendezvényt számos kísérőprogrammal tették hangulatosabbá. A kirakodóvásáron a legkülönbözőbb kézműves termékekből lehetett válogatni, az egyesület színpadán pedig erdélyi muzsikát adtak elő, valamint újraverbuválódott a 10 éve feloszlott Forgatós együttes. Erre az alkalomra táncházi muzsikát készítettek a közönségnek.
A fesztivál megnyitóján a főszervezők kihangsúlyozták, hogy csak összefogással lehet megmenteni nemzeti értékeinket, továbbvinni a következő generációnak, valamint a nagyvilágnak is bemutatni, hogy ragaszkodunk őseink hagyatékához.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • 2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár

  2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár , TájGazda

  Az idei évben az év rovara címet a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) nyerte el. E nemes állat szimbólumát a történelem során festők, ötvöskészítő mesterek is felhasználták munkáik során.

   
 • Handmade by Petrus

  Handmade by Petrus, TájGazda

  Ma egy nagyon érdekes művészeti ágról olvashatnak kedves látogatóink. Evőeszközök süthető gyurmával való díszítéséről igencsak ritkán hall az ember. A felvidéki Diószegen (Sládkovičovo) élő Ruman Petra

   
 • A házi patika kelléke és egyben hungarikum is

  A kamilla a házi patika elengedhetetlen kelléke és egyben hungarikum is, TájGazda

  A minap kapáltam a kiskertemben és arra lettem figyelmes, hogy kamilla tövek is megbújnak a kisebb-nagyobb gazok között. Ezek a piciny kamilla tövek nemsokára elkezdenek virágozni.

   
 • Vízi kaszárnya Pozsonyban

  Pozsony mindig is fontos stratégiai és kereskedelmi központnak számított Európában. Ebből kifolyólag a történelem során, minden korban figyelemre méltó katonai jelenlét volt megfigyelhető a városban.

   
 • Figyelj rá, óvd meg – csak EGY van belőle

  A Föld Napja, TájGazda

  A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Egy így igaz, bárki hozzájárulhat a világ, a Föld értékeinek megőrzéséhez.

   
Ugrás a tetejére