Napraforgó, TájGazda

A minap a határban jártam, hogy megnézzem milyen az idei búzánk. A parcellához vezető után volt szerencsém néhány helyen megcsodálni a nyár egyik nagy kedvenc növényét,

a már messziről virító sárga virágú napraforgót. Úgy vélem, hogy sokunk szereti eme napvirág vagy kenyérvirágként is ismert növényt, hiszen fényképek sokaságán látom visszaköszönni. Profi és amatőr fényképészek kedvelt színtere a napraforgóföldek. Mi több festők is több alkalommal vitték fel vászonjaikra pl. Vincent van Gogh is. Szépségük nyugtatólak hat az emberi lélekre. Sőt a belőle kinyerhető olajnak is számos jótékony hatása van a szervezetre.

A napraforgó (Helianthus annus) az őszirózsafélék családjába tartozik. A világ számos országában termesztik. Eredetileg Észak-Amerika nyugati feléről származik ez az igen kedvelt haszonnövény. Az indiánok már kb. 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Európába a XVI. században spanyol hódítók által kerül be. Kezdetben dísznövényként fordult elő virágoskertekben, illetve magas fehérjetartalma révén takarmánynövényként termesztették főként sertések számára. Idővel azonban felismerték a benne lévő napraforgóolaj jelentőségét. Így egyre nagyobb területeken kezdték el vetni ezt az egyéves meleg- és fényigényes növényt.

Mintegy 70 fajtája ismert. Az egyes fajták formája egészen eltérő lehet. Van, amelyiknél a sárga szirmok hatalmasak és a magok száma kevesebb vagy éppen fordítva. Az eddig mért hivatalos adatok szerint a legnagyobb napraforgó 9 méter magasra nőtt. A napraforgóról érdemes tudni, hogy egy tányérjában akár 2000 darab mag is lehet egyszerre. Továbbá tudományos eredmények támasztják alá, hogy a napraforgó képes csökkenteni a nukleáris sugárzást. Mégpedig úgy, hogy a talajból, vízből felszívja és megköti a radioaktív- és ólomszennyezéseket. (Pl a csernobili- és fukushimai atomkatasztrófa után, azon a környéken napraforgó ültetvényeket telepítettek. A későbbi vizsgálatok pedig igazolták, hogy csökkentették a szennyeződés mértékét.) Ezért antinukleáris szimbólumként is tekintenek rá.

A napraforgó magjából hideg vagy meleg sajtolással kinyerhető étolaj 85-90%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, melyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, a koleszterinszint csökkenéséhez. Jelentős D-, E- és B vitamintartalommal bír, ásványi anyagokban, káliumban, kalciumban, vasban gazdag. A magjából kinyert olajat nem csak étkezési célra használják fel, hanem nyugtató és hidratáló tulajdonsága révén a bőrgyógyászatban, szépségiparban kenőcsök alapanyagaként is szolgál. Hatékonyan kezelhető vele a pattanásos, ekcémás, gyulladt bőr. A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyes bőr kezelésére használták/használják. Továbbá hidratálja a hajat is, ezáltal lágyítja azt és szép ragyogást kölcsönöz neki. A magja mellett a szirmából készített tea remek vízhajtó, láz- és idegcsillapító, görcsoldó és sebgyógyító hatású.
Magja és olaja ételek, saláták ízesítésére egyaránt használható. Sokunk kedvenc csemegéje a szotyola, nyersen, olajban sütve vagy pirítva is igen kedvelt nassolnivaló lehet egy jó film nézése során.

Ugyanakkor nemcsak mi, emberek szeretjük. Talán nálunk is jobban imádják a madarak. Ezt tapasztalom is. Ugyanis a kertemben lévő tányérokból a legtöbbször kicsipkedik a magokat az arra tévedő madarak.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Holler

  Holler, TájGazda

  A Tímár család felelősséggel őrzi a Holler örökséget Gyomaendrődön. A „Holler”, a Körös Étterem és Szálloda, ugyanolyan emblematikus épülete Gyomaendrődnek, mint például a Nagytemplom Debrecennek.

   
 • Horgolt kis kedvencek

  Kötés, horgolás, amigurumi, TájGazda

  A kötött és horgolt ruhák, tárgyak mindig megmelengetik a lelkemet. Olyan jó érzés látni munka közben a készítőket, a folyamatát annak, ahogy egy gombolyag fonál kötőtűk,

   
 • A zsinór és a horgolás párosítása

  A zsinór és a horgolás párosítása, TájGazda

  Végy egy üres üveget, néhány méter madzagot, mintás szalvétát majd ad oda Tímeának. A végeredmény káprázatos. Rá se fogsz ismerni az üres üvegedre.

   
 • Házias ízek, otthoni savanyítás

  Torma, TájGazda

  A hétköznapi embernél csak Húsvétkor kerül asztalra a torma. El sem lehet képzelni a finom főtt sonkát, a főtt kolbászt és a tojást e csípős köret nélkül, hiszen tavasszal a vitaminpótlásban nagy szerepet tölt be.

   
 • Óvodafejlesztés a Délvidéken

  A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával háromnapos óvodapedagógus képzést tartottak Topolyán és Újvidéken. Az előadók főleg olyan elméleti és gyakorlati

   
Ugrás a tetejére